Obiski telovadnic v času koronavirusa: to morate vedeti

Kaj vse je v času, ko na nas preži koronavirus, pametno in odgovorno upoštevati med obiskom telovadnic in fitnes centrov.

12.3.2020 ob 6:00 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

Obiski telovadnic v času koronavirusa: to morate vedeti

Koronavirus se še kar vztrajno širi in strokovnjaki s področja varovanja zdravja vsak dan znova poudarjajo, da je v zaščiti pred njim na prvem mestu temeljita higiena rok, pravilno kihanje in kašljanje, ohranjanje prave razdalje z drugimi ter čim manj dotikanja obraza.

A ob nekaterih priložnostih tem priporočilom ni lahko slediti. Ena od takšnih je vadba v telovadnicah in fitnes centrih.

Kako je torej s tem?

"Ker virusi na površinah izven človeškega telesa preživijo kar nekaj ur, je lahko telovadna oprema pravo leglo mikrobov, ki se od tam prenesejo na človeka in izzovejo okužbo," za ameriški Cosmopolitan navaja Ravi Tomar, zdravnik infektolog iz Portlanda. Čeprav tako sam, kot njegovi kolegi ob znakih bolezni obiskovanje telovadnic odsvetujejo (pa naj bo vzrok za obolenje koronavirus ali kaj drugega) opaža, da mnogi teh priporočil ne upoštevajo.

 

"Najučinkovitejši način za preprečevanje širjenja okužbe z virusom COVID-19 ali z drugimi virusi je, da ljudje, ki so bolni oziroma se ne počutijo dobro, ostanejo doma. Na žalost je veliko zanesenjakov, ki za nobeno ceno niso pripravljeni izpustiti vadbe, s tem pa nevarnosti izpostavljajo vse, ki telovadijo v isti telovadnici.

Med kihanjem in kašljanjem se mikrobi po zraku širijo zelo daleč, lahko tudi do osem metrov, kapljice ostanejo dolgo v zraku in okužba se tako hitro širi na zdrave posameznike," navaja Tomar. "Če k temu dodamo še, da so telovadne naprave praviloma postavljene druga ob drugo, so pogoji za širjenje okužbe v telovadnicah in fitnes centrih domala idealni," dodaja strokovnjak in nadalje opozarja:

"Če je oseba, ki je napravo uporabljala pred vami, kašljala ali kihala v roke, obstaja velika možnost, da je virus prenesla na površino uteži, sobnega kolesa ali na gumbe tekaškega traku, od koder zlahka zaide v vaše telo, se pa na srečo koronavirus ne prenaša z znojem."

Pomaga le razkuževanje

Zgolj brisanje površin z brisačo virusov s površin ne odstrani. Pri tem so učinkoviti le dezinfekcijski robčki oziroma temu namenjena razkužila, ki imajo protibakterijsko in protivirusno moč. Zato je pametno napravo, ki jo nameravate uporabljati, očistiti s primernim sredstvom. Ter po vadbi poskrbeti za higieno rok.

Zgolj brisanje površin z brisačo virusov s površin ne odstrani.

Razkužila so pri tem lahko v pomoč, a še vedno je na prvem mestu temeljito umivanje s toplo vodo in milom.

In znova: če čutite, da vas izdaja zdravje, ostanite doma in tako pred nalezljivimi boleznimi, pa naj bo okužba s koronavirusom ali drugimi patogenimi mikrobi, zavarujte druge ter hkrati poskrbite tudi za svoje zdravje.

Preberite še: Kako učinkovita so v resnici razkužila za roke (odgovarja infektolog)

Morda vas zanima tudi: Koronavirus: Najučinkovitejša preventiva in kaj, če vendarle zbolite


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)