Novi dokazi, da optimisti živijo dlje

Za dolgo življenje sta pomembna uravnotežena prehrana in redno gibanje, k njemu pa znatno pripomore tudi pozitiven pogled na svet.

3.9.2019 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Novi dokazi, da optimisti živijo dlje

Če namesto na pol praznega vidite do polovice napolnjen kozarec, boste živeli dlje. Kot namreč zadnjo raziskavo, ki dolžino življenja povezuje s pogledom na svet povzema The Guardian, imajo optimisti veliko več možnosti, da bodo dočakali častitljivo starost, kot črnogledi posamezniki.

Potrditev že slišanega

To sicer ni prvič, da so strokovnjaki pozitiven pogled na življenje povezali z boljšim zdravjem. Že zgodnejše študije so dokazale, da je pri optimistih v primerjavi s pesimisti znatno nižje tveganje za srčne bolezni in prezgodnjo smrt.

"Več dokazov govori v prid dejstvu, da pričakovana življenjska doba ni tesno povezana le s fizičnim zdravjem, temveč tudi s stanjem duha in optimizem pri tem igra veliko vlogo," je povedala avtorica zadnje poizvedbe Lewina Lee z univerzitetne medicinske šole Boston.

Ta je skupaj s sodelavci analizirala podatke dveh predhodnih raziskav, v katerih je sodelovalo skupno 70.000 posameznikov. Glede na pogled na življenje so jih razdelili v štiri skupine in primerjali njihovo življenjsko dobo, pri tem pa upoštevali spol, raso, izobrazbo ter splošno zdravstveno stanje.

Ženske v prednosti

Na koncu se je izkazalo, da je bila pri najbolj optimističnih ženskah življenjska doba za 15 odstotkov daljša v primerjavi s tistimi iz najbolj pesimistične skupine. Na moške je imel optimizem sicer manjši vpliv, pa vendar je bila življenjska doba največjih optimistov za 11 odstotkov daljša kot pri največjih pesimistih.

V drugem delu študije so strokovnjaki upoštevali domnevo, da optimisti živijo bolj zdravo od pesimistov in so zato v analizo vključili še življenjski slog sodelujočih: količino vadbe, način prehranjevanja, kajenje in količino zaužitega alkohola. Tudi pri tistih, ki se predajajo kakšni od zdravju neprijaznih razvad je življenjska doba med optimisti daljša: pri ženskah za devet in pri moških za deset odstotkov.

Večplasten vpliv

Sicer še ni povsem jasno, kako natančno optimizem vpliva na dolžino življenja, strokovnjaki pa domnevajo, da imajo ljudje, ki pozitivno gledajo na svet med drugim tesnejše socialne vezi, kar je nedvomno povezano s kakovostnejšim ter daljšim življenjem, prav tako se lažje od pesimistov soočajo s stresom.

Ne le fizično zdravje, pomembno je tudi stanje duha

Catherine Hurt, psihologinja z univerze London je izpostavila, da študija poudarja pomen psihološkega stanja, ki skupaj s fizično dobrobitjo zagotavlja kvalitetnejše in s tem daljše življenje: "Zato je pomembno ljudi spodbujati k uravnoteženi prehrani, redni telesni aktivnosti ter poudarjati pomen psihičnega zdravja, zlasti optimizma. Kajti ta je očitno pomemben steber zdravega in dolgega življenja.«

Lepša sedanjost in pogled na prihodnost

Lisa Bortolotti, profesorica psihologije z univerze Birmingham  je dodala, da prinaša optimizem tudi druge prednosti: "Z njim ni lepše le tu in zdaj, temveč je skozi prizmo optimizma prijetnejša tudi prihodnost. Nekdo, ki na življenje gleda pozitivno je denimo prepričan, da nikoli ne bo ostal brez partnerja, bo dolgo zdrav in bo lahko do pozne starosti vozil avtomobil, takšna predvidevanja so seveda dobra, saj vlivajo motivacijo tudi tedaj, ko ne gre ravno vse po načrtih ter s tem vplivajo na kvaliteto življenja in na njegovo dolžino."

Preberite še: Kaj lahko vsak dan storimo za srečo

Morda vas zanima tudi: Preverite, kako kupiti srečo

Priporočamo še, da si ogledate, kako je videti kmetija resničnostnega šova - naj namignemo, tekmovalcem ne bo hudo!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)