Novi dokazi: Cepljenje proti gripi v nosečnosti ne povzroča avtizma pri otroku

Cepljenje proti gripi je varno za nosečnico in za njenega še nerojenega otroka.

11.9.2020 ob 5:40 | Foto: Andrey Popov/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Novi dokazi: Cepljenje proti gripi v nosečnosti ne povzroča avtizma pri otroku

Pred nedavnim so v časopisu Annals of Internal Medicine objavili rezultate velike raziskave, v katero je bilo vključenih 70.000 otrok iz različnih regij Švedske, rojenih med oktobrom 2009 in septembrom 2010, navaja Insider.  

Približno 40.000 otrok je bilo pred rojstvom izpostavljenih cepivu proti gripi A (H1 N1).

Znanstveniki z inštituta Karolinska iz Stockholma so otroke v povprečju spremljali 6,7 let in odkrili, da je bil avtizem prisoten pri enem odstotku tistih, katerih mame so se v nosečnosti cepile proti gripi. Odstotek avtističnih otrok mam, ki se v nosečnosti niso cepile, je znašal 1,1.

Tudi cepljenje v prvem tromesečju nosečnosti ni bilo povezano z višjim tveganjem za avtizem.

Potrjene domneve

"Rezultati nas ne presenečajo," je povedal Andres Hviid, epidemiolog z univerze Kopenhagen, ki je sodeloval v omenjeni študiji.

"Vemo, da je največji dejavnik tveganja za motnje avtističnega spektra dednost in da ni kredibilnih, znanstveno podprtih dokazov, da bi cepiva med nosečnostjo (ali v otroštvu), višala tveganje zanj."

Cepljenje v nosečnosti ščiti mamo in otroka

"Če nosečnica zboli za težko obliko gripe, se poviša tveganje za resne zaplete, tudi za prezgodnji porod ali za mrtvorojenega otroka. Že prejšnje študije so dokazale, da cepljenje proti gripi v nosečnosti ščiti mamo in otroka, dolgoročni vplivi tovrstne zaščite na otroka pa do zaključka naše niso bili natančno raziskani," je pojasnil Hviid.

Več dokazov

Velika študija iz leta 2016 ni našla nobene povezave med cepljenjem v nosečnosti in višjim tveganjem za avtizem, vendar se ni osredotočila zgolj na cepivo proti gripi, tako kot zadnja.

"Ta prinaša dodatna zagotovila, da cepljenje proti gripi ni povezano z višjim tveganjem za motnje avtističnega spektra pri otrocih," je povedal Ousseny Zerbo znanstvenik z inštituta Kaiser Permanente Kalifornija, kjer so raziskavo o vplivu cepiv na razvoj otroka med nosečnostjo izvedli leta 2016.

Čeprav je zavračanje cepljenja v razvitih državah v porastu in ljudje zlasti v času novega koronavirusa postajajo še bolj skeptični, je tudi 20-letna raziskava, v kateri so analizirali 57 cepiv in jo je vodil Daniel Shepshelovich z univerze Tel Aviv dokazala, da stranskih učinkov cepljenja praktično ni bilo zaznati.

"Vsem, ki oklevajo s cepljenjem bi sporočil, da so cepiva varnejša, kot kateri koli drugi posegi, ki so potrebni ob oboljenjih, pred katerimi se z njimi lahko zaščitimo. Korist je ogromna, tveganje na drugi strani zelo majhno," je zaključil Shepshelovich.

Preberite še: Tri rešitve za tri najpogostejše kožne težave v nosečnosti

Morda vas zanima tudi: Aktivne nosečnice: Z vadbo do lažjega poroda in hitrejšega okrevanja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)