»Mislila sem, da je z mano nekaj narobe« (raziskali smo pojav na ženskih spodnjicah, o katerem se redko govori)

Mnogo žensk je prikimalo, da jim je bilo zaradi razbarvanja spodnjic nerodno in da so menile, da je to znak, da je z njimi nekaj narobe.

19.9.2022 ob 10:37 | Foto: Prostock Studio, Getty Images, Istockphoto

Piše:

M. J.

»Mislila sem, da je z mano nekaj narobe« (raziskali smo pojav na ženskih spodnjicah, o katerem se redko govori)

»Celotno šolanje me je bilo strah sleci hlače pred drugimi, saj sem verjela, da se bodo iz mene norčevali. Vedno je bil prisoten strah, ko sem kje prespala, v garderobi po fitnesu in po skupinskih vadbah,« pripoveduje odrasla ženska.

Njene temne spodnje hlačke so namreč na mestu, kjer so prišle v stik s spolovilom, počasi, a vztrajno izgubljajo barvo, pa se ji ni niti sanjalo zakaj.

V šoli se o tem niso učili, mnoge zato mislijo, da je z njimi tam spodaj nekaj narobe, zaradi sramu pa si ne upajo spregovoriti o tem.

Kaj o razbarvanju spodnjic pravijo strokovnjaki

Naj takoj na začetku jasno in glasno povemo: ne, z vami ni nič narobe, pa čeprav se to ne dogaja vsem dekletom.

Pogovarjali smo z več ženskami v naši redakciji in brez izjeme so dejale, da pri sebi razbarvanj niso opazile. Seveda je čisto mogoče, da takšne spremembe raje zadržijo zase in se zlijejo z okolico, s tistim, kar same menijo, da je normalno.

O tej zadevi pa nikakor ne molčijo pri britanskem Vagina muzeju (Vagina Museum).

Tam so razstavili perilo, ki so ga dobili od resničnih žensk. Ne boste verjeli, ampak cvetober spodnjic pokaže, kaj kislost vagine povzroči spodnjemu perilu (fotografija je objavljena spodaj).

Mnogi ob obisku sprašujejo, s čim so naredili to razbarvanje, potem pa jim razkrijejo, da je to početje našega telesa:

»Ne gre za razbarvanje, ki bi nastalo zaradi menstruacije ali izločkov, ampak za razbarvanje, do katerega pride zaradi stika s kislim okolje, podobno kot takrat, ko si z limono svetlite lase (op.p.: limonin sok ima po več virih s spleta pH okoli 2).«

Slovenski ginekolog: "Problem ni izcedek, ampak materiali, barve"

"Splošno znano dejstvo je, ali bi vsaj moralo biti, da v nožnici prevladuje kislo okolje, torej pH nižji od 7 (normalna zdrava nožnica ima pH med 3,8 in 4,5), torej je to stanje normalno," začenja svoj odgovor ginekolog Stanko Pušenjak iz Medicinskega centra celostnega zdravljenja.

Nadaljuje: "Ni pa normalno, da je perilo izdelano na način, ki ne zagotavlja stabilnosti strukture blaga ali barve pri normalni uporabi v normalnih, zdravih telesnih okoliščinah. Problem torej ni izcedek, ampak materiali, barve in druge značilnosti perila, ki se ob stiku z nožničnimi izločki trajno razbarva.

Če gre za razbarvanje po več 10-kratni uporabi, bi to lahko imenovali tudi 'normalna obraba', podobno kot se poletne majice včasih po več 10-kratni uporabi od znoja in telesnih soli trajno obarvajo v področjih pod pazduhami in teh sprememb s pranjem ni več mogoče odstraniti."

Ženskam je odleglo

»Veliko odziva je bilo od žensk, ki niso vedele, da se to dogaja, oziroma se jim je to zgodilo, pa jim je ob naši objavi odleglo, saj so ugotovile, da se to ne dogaja samo njim in da je to čisto običajno,« pravijo.

Dodali so, da nikakor ne gre za znak umazanosti ali slabe higiene, ampak enostavno za proces, ko je kisla in popolnoma zdrava vagina nenehno v stiku z blagom. Posledica je lahko razbarvanje, ki je – razumljivo – najbolj opazno na temnejših spodnjicah.

Neizpodbitno dejstvo je sicer, da je normalna pH-vrednost vagine od 3,8 do 4,5 (pH vrednosti 7 se šteje za nevtralno, pod to vrednostjo pa se začne kislo okolje).

Da je tako, je pravzaprav za vas zelo pomembno, saj vas varuje pred nezdravimi bakterijami in glivičnimi obolenji.

Spregledana ginekološka anatomija

»V svetu, kjer se o vaginah že tako ne govori veliko, ni nikakršno presenečenje, da se takšnih informacij ne podaja v šolah ali doma, saj veliko izobraževalcev, staršev, celo zaposlenih v zdravstvu, ne poznajo teh dejstev,« je kritična Zoe Williams iz Vagina Muzeja. 

Mnogo žensk je prikimalo, da jim je bilo zaradi razbarvanja spodnjic na tistem mestu nerodno. Prepričane so bile, da je to znak, da je 'tam doli' nekaj narobe.

»Ginekološka anatomija je redno spregledana, tako v raziskavah kot v družbi. Primer: prva podrobna anatomska študija notranjega kliktorisa, organa, ki je dolg kar deset centimetrov, je bila objavljena šele leta 1998. 

Ljudje na vseh nivojih ne govorijo o vaginah in vulvah, zaradi sramu in stigme. To pomeni, da ljudje ne morejo polno razumeti lastne anatomije, kar daje prostor mitom in zavajanjem.«

Znanje, ki bi ga morali podati v šolah

»V šoli smo se učili o človeškem telesu, vendar ne teh vsakdanjih stvari, s katerimi se soočaš kot odraščajoča oseba in to se mi ne zdi pošteno,« šolski sistem kritizira ena od ženska.

Druga dodaja, da mnoge, ker mislijo, da to ni normalno, pravzaprav neobstoječa težava bremeni, jih razjeda, saj zaradi neprijetnosti, zaradi katerih po nepotrebnem rdimo, pogosto ne upajo spregovoriti.

Preberite še Zaradi poroke s 25 let starejšim moškim sem postala boljša oseba (resnična zgodba).

Morebiti bi vas zanimilo še Rebeka Dremelj: »Od trenutka, ko so mi odstranili ščitnico, imam borbe sama s sabo«.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)