Učinki hoje na zdravje bodo kar 10x večji, če boste zraven počeli še to

Z upoštevanjem enega preprostega nasveta bodo učinki hoje na zdravje kar desetkrat večji kot sicer.

2.11.2022 ob 2:44 | Foto: Unsplash | Avtor: M. FL.

Učinki hoje na zdravje bodo kar 10x večji, če boste zraven počeli še to

Hoja je odlična vadba. Dostopna je domala vsem, njeno intenziteto je mogoče prilagajati fizičnim sposobnostim posameznika, z njo se ne izboljšuje le fizično, temveč tudi mentalno zdravje.

Že deset do 15-minutna hoja po naravi prinaša opazne rezultate, obstaja pa način, s pomočjo katerega so njeni učinki še opaznejši, piše portal Mind Body and Green.

Kaj je skrivnostna sestavina hoje? Pisateljica in avtorica podkasta o hoji Annabel Streets je odkrila, da je to popevanje.

Zakaj?

Kdor si med hojo mrmra melodijo, je prisiljen dihati skozi nos. Takšno dihanje je pomembno z vidika zdravja pljuč in s stališča odpornosti.

"Nos ima pri dihanju več nalog. Ne zgolj, da skozi nosnice v pljuča pride zrak, temveč igra še eno vlogo: zrak se v njem prefiltrira in tako ne pride neposredno iz okolja v pljuča, kot se to zgodi pri dihanju skozi usta," pojasnjuje Streetsova.

Pri dihanju skozi nos se prav tako sprošča več dušikovega oksida, s tem se poveča zmožnost pljuč z vidika absorpcije  kisika.

Vse to vpliva na pljučno kapaciteto, na zdravje tega dihalnega organa in pripomore k temu, da v čisto vse delčke našega telesa pride dovolj krvi s kisikom. Večja količina dušikovega oksida pozitivno vpliva tudi na presnovo, razpoloženje in spolno funkcijo.

Njegovo količino je med hojo mogoče povečati, kot že omenjeno, s popevanjem. Raziskave so pokazale, da se količina tega med hojo na takšen način poveča kar za 15-krat.

Učinkoviteje proti stresu

Ob tem popevanje ob hoji znatneje blaži stres in še z drugih vidikov pozitivno vpliva na zdravje in počutje.  Na splošno popevanje učinke hoje izboljša kar za desetkrat.

Skratka: hoja je odlična za zdravje in počutje, če si boste med njo mrmrali priljubljeno pesmico, pa bo še boljša in tudi prijetnejša.

Preberite še: Toliko bi morali prehoditi, če bi radi shujšali

Morda vas zanima tudi: Izjemna moč hoje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)