Ste na shujševalni dieti? Mirno ignorirajte te grozne mite

Nekatera - sicer splošna prepričanja o shujševalnih dietah - so miti, ki so daleč od resnice.

2.2.2022 ob 6:14 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ste na shujševalni dieti? Mirno ignorirajte te grozne mite

Torej, odločili ste se, da boste izgubili nekaj odvečnih kilogramov. Ne glede na to, kaj vas je k odločitvi napeljalo, treba je vedeti nekaj: nobena drastična dieta se ne obnese za vedno. Tisto, kar deluje, je spremenjen stil življenja, ki mu lahko sledite na dolgi rok.

Upoštevanje nekaterih pravil vam bo do cilja pomagalo. Na drugi strani ignorirajte z dietami povezane mite, ki prinašajo več škode, kot koristi. Nekaj takšnih izpostavlja portal LoveFood.

Privoščite si detoksikacijo s sokom

Prvič: telo posebnih postopkov za detoksikacijo ne potrebuje. Jetra in drugi temu namenjeni organi, za izločanje strupov poskrbijo sproti. Res je sicer, da z razstrupljanjem ni nič narobe, ne gre pa obdobjem, v katerih se nalivate s takšnimi in drugačnimi sokovi, pripisovati čudežnega učinka.

Drugič: s tem ko iz sadežev iztiskate sok in pijete zgolj iz njih pridobljeno tekočino, ste prikrajšani za mnoge hranljive snovi, kot so denimo vlaknine. Ter s tem bolj, kot koristijo, v primerjavi s celimi sadeži, škodujejo prebavi.

In še nekaj: domači naravni sokovi ali sokovi, ki so na prodajnih policah, vsebujejo dokajšno koncentracijo sladkorja. Sadni ali ne, še vedno gre za sladkor. Zato z njimi previdno.

"Bolje, kot popiti kozarec jabolčnega ali pomarančnega soka, je pojesti cela sadeža," je povedala tiskovna predstavnica britanskega dietološkega združenja Helen Bond.

Pomembna je samo energija

Ko se nekdo odloči za hujšanje, se njegovo življenje kaj kmalu začne vrteti okoli energije, ki jo vnaša telo oziroma okoli džulov /kalorij. Vendar to še zdaleč ni edino merilo za vpliv hrane za kilograme, zdravje ter počutje. Rogljiček ima denimo prav toliko energije, kot jajce, a pod črto je drugo živilo postavi veliko prijaznejše.

Treba je torej upoštevati vse: sestavo živila, vitamine, minerale, hranljive snovi in dolgoročne učinke na telo (denimo zadrževanje sitosti) ter ne zgolj to, koliko energije vsebuje.

Energija sploh ni pomembna

Druga skrajnost nekaterih, ki hujšajo je, da energiji ne pripisujejo nobenega pomena. Tudi to ni pravi način, konec koncev telo težo izgublja le, kadar več energije, kot je vanj vnesete, z vsakodnevnimi aktivnostmi porabite.

Prigrizki so prepovedani

Tudi tu gre za malenkosti: natančneje, kakšni so prigrizki in koliko jih je. Če te med obroki načrtujete in vam pomagajo pri blaženju lakote, z njimi ni nič narobe. Vsekakor je bolje med kosilom in večerjo pojesti peščico oreščkov, kot stradati in nato med obrokom pojesti preveč.

Konec koncev vsi prigrizki, čeprav imajo negativen prizvok, niso sovražniki lepega telesa: pomislite na sadje, zelenjavo (korenje), oreščke in druge, ki pozitivno vplivajo na postavo ter zdravje.

Ogljikovi hidrati so sovražniki

Zato jeste zgolj in predvsem beljakovine. Napaka. Enostavni ogljikovi hidrati res niso prijazni do krvnega sladkorja in ne do vitkega telesa, saj njihovo energijo telo hitro porabi in znova se pojavi lakota.

A na drugi strani so sestavljeni ogljikovi hidrati oziroma živila z nizkim glikemičnim indeksom, ki telesu  na dolgi rok zagotavljajo energijo in so nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane ter tudi raznih diet.

Pozabite na tehtnico

Morda ste že prebrali ali slišali, da pogosto tehtanje poveča tveganje za nezdrav odnos do hrane in telesa, zbuja razočaranje in s tem niža možnost za doseganje cilja.

Pa vendar: tehtanje enkrat na teden je odličen način za spremljanje stanja. Dokazano je, da ljudje, ki se tehtajo redno, enkrat na teden vsakič ob približno istem času, uspešneje sledijo svojemu cilju glede hujšanja.

Izogibajte se bananam, polne so sladkorja

Vsi, ki se zavzeto izogibajo ogljikovim hidratom, na banane gledajo kot na svoje sovražnike saj trdijo, da je v enem sadežu približno za žličko sladkorja ter zato redijo. A resnica je malo drugačna: banane niso sovražnice vitke postave, so v resnici zdrav sadež z nizkim glikemičnim indeksom, saj poleg sadnega sladkorja vsebujejo tudi veliko vlaknin. Prav tako pa še drugih hranljivih snovi, denimo kalija in vitamina B6.

Študija univerze Harvard je pokazala, da osebe, ki redno jedo sadje, tudi banane, hujšajo veliko lažje od onih, ki se mu  zaradi sadnega sladkorja izogibajo.

Rjavi sladkor, kokosov sladkor in agavin sladkor so boljši od belega

Sladkor je sladkor. Ne glede na to, iz katere rastline je pridobljen. Res je sicer, da manj predelani vsebujejo več hranljivih snovi, vendar z vidika energije med njimi praktično ni razlik.

Da bi shujšali, se izogibajte glutenu

Osebe, ki niso preobčutljive na to beljakovino iz žit in osebe, ki nimajo celiakije, se glutenu ne bi smele izogibati.

Ta sama po sebi nima nobenega vpliva na kilograme, je pa dokazano, da je pri zdravih, ki se ji izogibajo večje tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dve.

Jejte velik zajtrk

Ljudje, ki jedo zajtrk, imajo res boljše prehrambne navade, ni pa nujno, da velik zajtrk pripomore k hujšanju. V bistvu je študija univerze Munich dokazala, da tisti, ki jedo zajtrk, za kosilo ne pojedo nič manj od onih, ki si ga ne privoščijo. Nasprotno, prvi čez dan skupno zaužijejo za 1600 džulov (400 kalorij) energije več od drugih.

"Zajtrk je priporočljivo jesti z več vidikov. Zlasti, če je sestavljen iz zdravju prijaznih živil. Na hujšanje pa dejansko nima prav posebnega učinka," je povedala prehranska strokovnjakinja Sarah Schenker.

Preberite še: Razstrupljanje telesa: je res potrebno?

Morda vas zanima tudi: Najpogostejše napake za mizo, zaradi katerih nikakor ne shujšamo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)