Šest korakov do lepih sanj

Na vsebino sanj do določene mere lahko vplivamo sami.

21.3.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest korakov do lepih sanj

Z nekaj drobnimi spremembami v svoji dnevni rutini lahko pozitivno vplivamo na spanec in tudi na vsebino sanj.

Tako vsaj trdi Theresa Cheung, avtorica knjige o sanjah Abeceda sanj od A do Z, ki je prepričana, da so prijeten spanec in sladke sanje dosegljive vsem, treba je le poznati korake do obojega. Ti so po besedah avtorice sledeči:

Jejte z vitaminom B6 bogato hrano

Več študiji je pokazalo, da se osebe, ki pred počitkom uživajo dodatke prehrani z vitaminom B6, pogosteje in jasneje spominjajo sanj. Kar je, zlasti, kadar so te prijetne, zagotovo dobrodošlo.

Vitamin B6 se v naravi nahaja v celih žitih, bananah, avokadu, špinači, krompirju, mleku, jajcih, jetrih, ribah. Če se boste odločili, da si ga boste zagotovili v obliki dodatkov prehrani, se pred tem posvetujte z zdravnikom.

Pred spanjem glejte v luno

Gledanje v luno, medtem ko poskušate zaspati, vam bo pomagalo povezati se s svojimi notranjimi in skritimi željami ter upanjem.

 

Mesec vlada intuiciji in tudi sanjam, zato je pred počitkom priporočljivo zreti vanj, vendar ne dlje kot za deset minut. Kadar seveda dogajanje na nebu to dopušča.

S spalno rutino preženite nočne more

Najboljši način za izogibanje nočnim moram je rutina spanja, ki ji sledite vsak večer. Kar pomeni, v posteljo vsakič ob isti uri in prav tako ob isti uri zjutraj iz nje.

Biološka ura ima velik vpliv na spanec in na sanje, kadar je ta spremenjena, se spremenita tudi kvaliteta nočnega počitka in vsebina sanj, največkrat žal v negativnem smislu.

Izogibajte se neprijetnim vsebinam, alkoholu, kofeinu

Napetost in strahovi, ki jih lahko prebudijo nasilje, slabe novice in grozljive vsebine na zaslonih, slabo vplivajo na naravo sanj in lahko spodbujajo nočne more.

Prav tako kot tudi različna poživila, denimo kofein in alkohol. Zlasti, če jih zaužijete tik pred nočnim počitkom.

Razvajajte se v kadi

Sprostitev pred odhodom v posteljo pripomore k boljšemu spancu in prijetnim sanjam. Pa naj bo v obliki tople kopeli, meditacije na kavču, poslušanja glasbe ali branja dobre knjige.

Kopel pri tem igra najpomembnejšo vlogo, vendar ni vseeno, kako dolgo traja in kdaj si jo privoščite: desetminutna kopel dve uri pred počitkom vas zagotovo ne bo razočarala.

Raztezanje za sladke sanje

Rahlo raztezanje mišic premaguje stres, sproščanje pred spanjem pa zagotavlja boljši nočni počitek in ustvarja pogoje za lepše sanje.

Torej: počasni gibi ob spremljavi globokega in pravilnega dihanja, ki spominjajo na meditacijo, bodo odgnali stres ter z njim morebitne nočne more.

Povzeto po portalu 24sata

Preberite še: Štiri najlepše knjige za lahko noč

Morda vas zanima tudi: Kaj pomeni, če v sanjah varate


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)