Pet situacij in podob v sanjah, ki jih doživijo le redki

Sanje burijo človeško domišljijo, vendar njihov pomen še vedno ni popolnoma razvozlan. Razkrivamo pet podob v sanjah, ki jih velika večina praktično ne sanja.

3.2.2021 ob 8:40 | Foto: Getty images | Avtor: P. K.

Pet situacij in podob v sanjah, ki jih doživijo le redki

Sanjamo vsi – pa ne samo ljudje, tudi več vrst živali. Nekateri znanstveniki, med njimi izstopa Sigmund Freud, ki je sanjam posvetil obširno raziskovanje, sanjam pripisujejo veliko pomembnost, spet drugi bistveno manj. Največ sanjamo v spalni fazi REM, ko so naši možgani najbolj aktivni. Že nekdaj so sanje fascinirale antična ljudstva. Stari Egipčani na primer so verjeli, da so tisti, ki pogosto sanjajo, blagoslovljeni in da skozi sanje prejemajo modrost.  Obstajajo pa vrste sanj, ki niso namenjene slehernemu posamezniku in jih doživljajo le redki. 

Pisanje, branje in pogovor

Znanstveniki so ugotovili, da je aktivnost dela možganov, ki skrbi za pisanje, branje in pogovor, med spanjem vidno zmanjšanja, zato so poglobljeni pogovori ali odkrivanje novih znanj v sanjah le redkost. Včasih je že oblikovanje preprostega stavka ali branje kratkega zapisa prava umetnost, ravno zaradi prej omenjenega dejstva. Nekateri ljudje pravijo, da včasih nimajo občutka, da se je v sanjah odvil pravi dialog, ampak je šlo po njihovem mnenju le za nekakšno telepatsko izmenjavo misli, ki ne poteka na verbalni ravni.

Mobilni telefon

Sodobnega človeka si le težko predstavljamo brez mobilnega telefona, zato je še toliko bolj presenetljivo dejstvo, da le redki to napravo dejansko sanjajo. Le 3,55% žensk in 2,69% moških sanja mobitele. To bi bilo lahko povezano z dejstvom, da so te naprave del človeških življenj le nekaj desetletij, sanje pa so pri ljudeh prisotne že od nekdaj. Tisti, ki vseeno sanjajo mobilne naprave pa imajo na voljo naslednjo razlago. Telefonski pogovor v sanjah simbolizira našo sposobnost komunikacije z drugimi in pridobitev informacij, ki jih potrebujemo za napredek. Če sprejmemo telefonski klic, so nam v budnem življenju na razpolago informacije, ki nam bodo pomagale rešiti nek problem.

 

Spoznavanje novih ljudi

Gostje v vaših sanjah niso naključni, niso čarobno vstopili v vaš sanjski svet po svoji volji, ampak ste jih priklicali vi. Ne pozabite, sanje se dogajajo v vaši glavi. Enako se tudi vi pojavljate v sanjah drugih. Nikoli pa ne gre za ljudi, ki bi jih v sanjah prvič videli ali ustvarili. V sanjah torej ne moremo snovati novih podob, ki jih ne bi videli že prej v življenju. Tudi če imamo občutek, da gre za nekoga novega, je velika verjetnost, da gre le za skupek lastnosti različnih oseb, ki so se prekrižale naše življenjske poti.

Gledanje v ogledalo

Gre še za eno obliko sanj, ki so zelo redke in jih doživijo le nekateri posamezniki. V stvarnem svetu so ljudje in stvari, ki jih vidimo realni in njihovo doživljanje pogojujejo zakoni fizike, kar pa ne velja za sanjski svet. Kot razlaga raziskovalka sanj Rebecca Turner, se v sanjah dogaja nekaj popolnoma drugega. Naše doživljanje sveta je vodeno skozi podzavestno doživljanje in pričakovanja. Prav zaradi tega naš odsev v "sanjskem" ogledalu ni takšen kot v budnem stanju, saj vidimo svojo podobo skozi oči naše podzavesti.

Okušanje hrane

Strokovnjak za spanje Jeremy Taylor je enem izmed televizijskih pogovorov razložil, da imajo le redki ljudje v sanjah možnost okušanja hrane in pijače. Kar pomislite, kdaj ste nazadnje sanjali, da se jedli zares pikantno ali sladko hrano. Takšno izkušnjo doživljajo le redki "sanjači". Ponavadi se naše začnejo po zaključenem obroku ali pa se tega dela sanj sploh ne spominjamo. 

Preberite še: Meditirajte z novo serijo na Netflixu

Morda vas zanima tudi: Družinska terapevtka pred sezonskim obdobjem depresij: Zdaj moramo še bolj paziti nase


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)