Orgazmi med spanjem: Kdo in zakaj jih doživlja

Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj prihaja do orgazmov v spanju in kaj se med njimi v resnici dogaja.

29.9.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Orgazmi med spanjem: Kdo in zakaj jih doživlja

Če ste kdaj med spanjem začutili poplavo vročice, ki je, ne da bi se vas kdo dotaknil, prevzela vse telo in vas celo prebudila, ste se najbrž zbudili malo zmedeni. A dejstvo je, da orgazmi v spanju obstajajo in ne, ne doživljajo jih le fantje v najstniških letih (saj veste, mokre sanje), deležni so jih tudi odrasli obeh spolov.

"Čeprav se orgazmi odražajo s fizičnim odzivom telesa, se celoten proces, ki do njih pripelje, začne v možganih," je za Huffington post pojasnila seksologinja Vanessa Marin in dodala, da predpogoj zanje ni vedno fizična stimulacija, v tem dejstvu pa se skriva odgovor na vprašanje, zakaj do njih prihaja tudi med spanjem.

In medtem, ko pri moških zanje obstaja dokaz, je ta pri ženskah praviloma izvzet, kljub temu pa po podatkih inštituta za raziskovanje Kinsey orgazem v spancu vsaj enkrat v življenju okusi 80 odstotkov moških in 40 odstotkov žensk.

Kako do njega pride?

Dejstvo je, da je proučevanje spolnih vrhuncev med spanjem dokaj zapletena naloga. Zato o tem fenomenu ni veliko podatkov in z njimi povezana dejstva izhajajo iz študiji na manjših vzorcih. Veliko sta na tem področju prispevala znanstvenika Barry Komisaruk in Beverly Whipple in na njune izsledke se opira večina s tem fenomenom povezanih dognanj.

V manjši raziskavi, ki sta jo izvedla, so sodelovale ženske, ki so trdile, da so sposobne doživljati vrhunce zgolj z miselno, torej brez fizične stimulacije.

 

Z njihovo pomočjo sta znanstvenika proučevala odzive telesa med orgazmom: utrip srca, pretok krvi po telesu, bolečinski prag in nabreklost vaginalnega tkiva. Sprva kot posledice masturbacije in nato še med vrhunci, do katerih je pripeljala zgolj mentalna stimulacija. Dokazala sta, da se odzivi telesa ne razlikujejo glede na način doseganja spolnega viška.

Da pri doživljanju nočnih orgazmov ključno vlogo igrajo možgani, se strinja tudi psihologinja Laurie Mintz, ki pa ne zapostavlja pomena drugih delov telesa:

"En od pogojev za vrhunec je povečan dotok krvi v erektilna tkiva, do česar pride v REM fazi spanja in kar možgani prepoznajo kot vzburjenje, ki lahko vodi do orgazma."

Nekaterim so dani zgolj med spanjem

Obstajajo primeri, ko so, zlasti ženske, orgazmov deležne samo med spanjem. Zakaj?

"Pri doseganju spolnega vrhunca veliko vlogo igra psihološka komponenta," pojasnjuje terapevt Jesse Kahn in dodaja: "Razlog, da nekdo med spanjem doživlja orgazme, v budnem stanju pa mu niso dani, je tesno povezan s tesnobnostjo, stresom, sramom, kulturnim in religioznim ozadjem. Prav ti velikokrat predstavljajo visoko oviro kadar se nekdo strastem predaja v budnem stanju, ne pa tudi med spanjem. Zato je spolni višek tedaj povsem verjeten, medtem ko med budnostjo ni."

"Med spanjem izginejo skrbi," se z njim strinja Mintzeva: "Če ženska orgazme lahko doživlja med počitkom, ne pa tudi v budnem stanju, so tu najverjetneje posredi težave s samozavestjo, s sprejemanjem sebe in z dvomom v spolno izvedbo."

Je mogoče povečati možnost za orgazme med spanjem?

Na žalost tako kot na sanje same, na orgazme med spanjem, natančneje na verjetnost zanje ni mogoče znatno vplivati. Obstaja pa nekaj namigov, ki naj bi pripomogli do njih in čeprav niso znanstveno dokazani, ne bo škodovalo, če poskusite njihov resnični učinek.

Spite na trebuhu

Ali v drugem položaju, med katerim prihaja do pritiska na intimne predele. Tako je po prepričanju Mintzeve lažje izkoristiti kombinacijo spontane stimulacije in delovanja možganov.

 

Pred spanjem se predajajte seksi mislim

Ali berite erotično delo, glejte erotični film. "Vedno je mogoče pripraviti podlago za seksi nadaljevanje med spanjem. Dejstvo je, da možgani ponoči predelujejo misli in informacije, s katerimi prihajajo čez dan v stik in zato je verjetnost, da bo vročica telo preplavila med spanjem s primerno predpripravo večja, " meni Marinova.

Skušajte doživljati orgazme med budnim stanjem

"Kajti spolno življenje prebuja libido in čeprav se zadeva na prvi pogled ne zdi smiselna, saj naj bi potešitev doživeli pred spanjem, ostaja dejstvo, da sam seks spodbuja željo po seksu. Prava spodbuda pa prihaja iz možganov, ki so tudi ponoči dejavni," pojasnjuje Mintzeva.

A treba je vedeti, da čeprav so orgazmi med spanjem čudoviti in bi jih radi okusili, pretiran trud, da bi jih dosegali, najbrž ne bo poplačan. Velja namreč tako kot tedaj, ko se strastem predajate budni: pritisk, ki ga ženska v namen doseganja vrhunca vrši nase je največkrat tisti, ki jo vroče izkušnje na koncu oropa.

Preberite še: Štiri vrste orgazmov, ki jih mora izkusiti vsaka ženska

 Morda vas zanima tudi: Štiri dejstva o ženskem orgazmu, ki si jih večina razlaga narobe


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)