Koliko vina je zdravo in koliko ga je preveč (odgovarja prehranska strokovnjakinja)

Zagotovo ste se tudi sami že kdaj vprašali, koliko vina na dan koristi zdravju in kolikšna količina mu škoduje.

11.8.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Koliko vina je zdravo in koliko ga je preveč (odgovarja prehranska strokovnjakinja)

Dobro vino poboža brbončice in kozarček včasih res prija. Kar tako ali v družbi okusne hrane. Še več kot to: če z vinom ne pretiravate, rujna kapljica prinaša številne pozitivne učinke na zdravje. Prav tu pa se pojavi vprašanje: koliko vina je zdravo in koliko ga je preveč?

Za Real Simple nanj odgovarja prehranska strokovnjakinja Marisa Silver.

Torej: koliko vina bi smeli popiti na dan?

"Količina vina, ki koristi zdravju, za ženske znaša kozarček in za moške dva kozarčka na dan. Povedano drugače: za ženske je dovolj deciliter in za moške dva decilitra vina dnevno. Obstaja več dokazov da vino, zlasti rdeče, pozitivno vpliva na zdravje. A nedvomno drži,  da pretiravanje z alkoholnimi pijačami, tudi vinom, škoduje," opozarja strokovnjakinja in nadaljuje:

"Zmerno pitje vina dokazano znižuje tveganje za bolezni srca in ožilja, ohranja kognitivne funkcije, zaradi v rdečem vinu prisotnega močnega antioksidanta resveratrola, to preprečuje telesna vnetja in varuje pred nekaterimi oblikami raka.

Na drugi strani pa pretiravanje z vinom vodi v povišan krvni tlak, sladkorno bolezen tipa dve, škoduje jetrom, spodbuja kopičenje kilogramov, škoduje delovanju možganov in viša tveganje za številne oblike raka."

Resveratrol se nahaja tudi drugje

Če vam vino odgovarja, si ga lahko kozarček brez skrbi privoščite. Zgolj z namenom varovanja zdravja pa po njem ni smiselno posegati. Kajti omenjeni resveratrol se nahaja tudi v številnih drugih živilih.

"Z njim bogati so temno jagodičevje, črno grozdje, temna čokolada in kikirikiji. Z njimi ga boste dobili dovolj, ne da bi bili deležni negativnih učinkov alkohola," navaja Silverjeva in dodaja, da so raziskave sicer res pokazale, da rdeče vino niža tveganje za telesna vnetja in posledično za bolezni, ki jih te povzročajo, vendar je razlika med posamezniki, ki ga pijejo in tistimi, ki ga ne, komaj opazna.

Preberite še: To se bo zgodilo, če si boste vsak večer privoščili kozarec vina

Morda vas zanima tudi: 14 najboljših živil za premagovanje mačka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)