Koliko džulov (kalorij) sploh porabimo na dan

Količina porabljene energije je odvisna predvsem od dnevnih aktivnosti.

4.1.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Koliko džulov (kalorij) sploh porabimo na dan

Čeprav se večina zaveda, da obstaja veliko boljših poti do zdravega življenjskega sloga, kot je štetje džulov (kalorij) je dejstvo, da te enote energije pri posameznikih, ki se borijo z odvečnimi kilogrami, igrajo pomembno vlogo.

Džuli so enota za energijo, ki jo v telo vnašamo s hrano in ki jo potrebujemo za vsakodnevne aktivnosti. Kadar jih zaužijemo več, kot jih porabimo, to na dolgi rok vodi v prekomerno težo. Osebni trenerji in prehranski strokovnjaki v prid hujšanja uporabljajo termin energijski deficit, kar pomeni, da posamezniki porabijo več energije, kot je v telo vnesejo s hrano.

A kako izmeriti, koliko je telo sploh porabi in koliko znaša njihov primeren vnos?

"Ljudje smo različni, imamo različne življenjske sloge, nekateri imajo fizično napornejše službe od drugih, živijo aktivneje, so bolj dejavni, drugi več sedijo in se gibljejo manj. Zato je nemogoče podati natančen odgovor na vprašanje, koliko energije na dan potrebujemo," je pa za britanski Cosmopolitan povedal svetovalec za zdravo življenje Elliot Moore in odgovoril na s to dilemo nekaj najpogostejših vprašanj.

Kaj so džuli?

"So merska enota za energijo, ki jo v organizem vnašamo s hrano in ki jo telo potrebuje za normalno delovanje ter se uporablja namesto kalorij. Ena kalorija znaša 4.18 džulov," je povedal Elliot ter dodal, da povprečen moški dnevno potrebuje približno 10.000 džulov oziroma 2500 kalorij, ženska nekje do 8300 džulov ali 2000 kalorij.

 

Vendar je to le osnovno priporočilo, saj je zadeva zelo individualne narave, odvisna od aktivnosti, starosti, ustroja telesa in še številnih drugih dejavnikov.

Zakaj moški potrebujejo več energije od žensk?

"Moški imajo praviloma več mišične mase, težje kosti in manj telesne maščobe od žensk. To pomeni, da tudi, kadar so drugi parametri, denimo telesna višina in starost enaki, njihovo telo za opravljanje osnovnih funkciji potrebuje več energije.

Koliko energije potrebujemo na dan?

Odvisno od aktivnosti, je pa Elliot nanizal nekaj vrednosti, ki veljajo za polurne dejavnosti za moške povprečne teže 84 in ženske, povprečne teže 70 kilogramov.

Hoja: ženske 585 džulov (140 kalorij), moški 702 džulov (168 kalorij) med zmerno hojo.

Tek: ženske 1433 džulov (343 kalorij), moški 1722 džulov (412 kalorij) pri zmernem teku deset kilometrov na uro.

Plavanje:  ženske 848 džulov (203 kalorij) pri kravlu, 777 džulov (186 kalorij) pri prsnem plavanju, moški 1019 džulov (244 kalorij) pri kravlu, 932 džulov (223 kalorij) pri prsnem plavanju

Kolesarjenje: ženske 1170 džulov (280 kalorij) pri hitrosti 20 kilometrov na uro, moški: 1404 džulov (336 kalorij) pri enaki hitrosti.

Bi morali upoštevati energijski vnos?

Seveda se je nanj mogoče opirati, a kot navaja Moore, energijska vrednost še zdaleč ni edino merilo zdrave prehrane.

Kajti treba je vedeti, da so nekatera, sicer energijsko bogata živila, zelo zdrava in imajo visoko prehransko vrednost, denimo avokado ter oreščki, ter da so na drugi strani živila, ki imajo manj energije in skopo prehransko vrednost, denimo bel kruh.

Pomembno je predvsem, da je prehrana pestra in uravnotežena in ne zgolj, koliko energije z njo prejme telo.

Preberite še: Stvari, za katere ste po 30. letu prestare

Morda vas zanima tudi: Preprosti nasveti pri pripravi obrokov za več energije


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)