Kako zdrav je v resnici krompir

Krompir je, kar zadeva zdravja, neupravičeno na malce slabšem glasu.

30.4.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako zdrav je v resnici krompir

Dobro, ocvrt krompirček ali pire krompir, v katerem je veliko masla in smetane, bi težko umestili na seznam zdrave prehrane. Pa so gomolji z vidika nutricionistike dejansko sovražniki zdravja?

Res je, da je s škrobom bogata zelenjava na nekoliko slabem glasu, vendar je krompir bolj zdrav, kot bi si morda mislili.

Bogastvo hranljivih snovi

Kajti: en srednje velik krompir vsebuje veliko vlaknin. Največ teh je sicer v olupku, a skrivajo se tudi v gomolju. Vlaknine so nepogrešljive za dobro prebavo, za vitko postavo (hitro nasitijo in dolgo ohranijo sitost) in tudi za zdravo srce (nižajo količino slabega holesterola v krvi). Hkrati krompir prinaša dokajšen odmerek kalija, minerala, ki uravnava telesne tekočine in nadzoruje krvni tlak.

 

Seznam koristnih snovi se tu še ne konča. V krompirju so namreč zastopani nekateri vitamini B kompleksa. Če boste denimo kuhan gomolj kombinirali z jutranjimi jajci, boste telesu zagotovili dovolj vitamina B6, oziroma niacina ter vitamina B9 ali folne kisline. Slednja je nepogrešljiva zlasti v nosečnosti, saj omogoča zdrav razvoj živčevja ter nastajanje novih celic.

Večina krompir povezuje z enostavnimi, torej slabimi ogljikovimi hidrati, a za razliko od testenin in kruha iz bele moke, krompir telesu zagotavlja hranljive snovi, kot so železo, mangan in celo vitamin C.

Veliko je odvisno od načina priprave

Ob tem srednje velik krompir vsebuje le okoli 650 džulov (160 kalorij). Kadar je seveda kuhan ali pečen v pečici z malo olivnega olja in se zato povsem poda v koncept zdrave hrane. S cvrtjem ali drugimi dodatki se njegova energijska vrednost močno poveča.

Drži torej, da se krompir ne more ob bok postaviti ohrovtu in brokoliju, a je zelenjava, ki jo je mogoče pripraviti na številne, zdravju ter postavi prijazne načine in zato upravičeno sodi na seznam zdravih živil.

Povzeto po portalu Health

Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste jedli krompir, ki že kali

Morda vas zanima tudi: Pet običajnih, a potencialno strupenih živil


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)