Kako z jajci ali lubenico premagati mačka

Ker je poletje med drugim čas norih zabav, je dobro poznati najmočnejše zaveznike pri premagovanju mačka.

1.8.2021 ob 5:10 | Foto: Biserka Stojanovic/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako z jajci ali lubenico premagati mačka

Torej včeraj je bilo malce (pre)divje. Ne veste več, pri kateri zdravici ste nehali šteti kozarčke opojne kapljice in posledice so danes več kot očitne.

Boli vas glava, slabo vam je, vrti se vam, najraje sploh ne bi vstali iz postelje. Skratka, imate mačka. In ker je za preventivo očitno že prepozno, je čas za kurativo. V njen namen pa spoznajte 19 živil, ki najučinkoviteje premagujejo posledice pretiravanja z alkoholom.

Avokado

Morda ga v tej vlogi res niste pričakovali, a zaradi sestave pozitivno vpliva na zdravje ter delovanje jeter, ki so zaradi pretiravanja z alkoholom med najbolj obremenjenimi organi.

K pozitivnemu učinku ne pripomorejo zgolj zdrave maščobe, temveč tudi kalij, mineral, ki uravnava telesne tekočine in spodbuja izločanje strupov iz telesa. Ideja za zajtrk: toast z avokadom.

Ingver

Po neštetih zdravicah vam je zjutraj morda (verjetno) slabo. Rešitev v tem primeru predstavlja ingver.

Kajti ta učinkovito pomiri želodec in prinese olajšanje, za kar je zaslužna v njem prisotna snov gingerol. Ingverjev čaj ali na rezne dodan v vodo je torej odlična ideja.

Paradižnikov sok

Pozabite na kultno krvavo mary in si po nori noči privoščite paradižnikov sok brez vodke.

Antioksidanti v njem, zlasti likopen, so odlični zavezniki jeter. Varujejo jih pred poškodbami, hkrati spodbujajo tvorjenje jetrnih encimov, potrebnih za razgradnjo alkohola.

Jajca

Oksidativni stres in z njim povezana vnetja so glavni spremljevalci mačka, ki jih lahko ublažijo nekateri v jajcih prisotni elementi.

Med drugim selen. Jajca vsebujejo še beljakovine in maščobe, ter se na več načinov borijo s posledicami alkoholnega opijanja.

 

Šparglji

Korejska raziskava je dokazala, da snovi v špargljih spodbujajo delovanje jeter, s tem, ko v njih nastaja več encimov, ki razgrajujejo alkohol in varujejo zdravje tega organa, pa je maček lažje ter hitreje premagljiv.

Brazilski oreščki

Že pri jajcih omenjeni selen je  zaveznik v boju z mačkom in je bogato zastopan tudi v brazilskih oreščkih.

Kumare

Dejstvo: alkohol povzroča dehidracijo. Drugo dejstvo: kumare vsebujejo veliko vode, hkrati pa še vitamine, minerale in elektrolite, ki jih telo še kako potrebuje.

Yelena Yemchuk/Gettyimages

Voda

Znova smo pri dehidraciji in sredstvu za njeno premagovanje. Voda je nepogrešljiv zaveznik zdravja ter tudi odličen bojevnik proti mačku, ki je ob primerni količini zaužite tekočine manj izrazit in lažje premagljiv.

Namig: naslednjič si je več privoščite že na sami zabavi.

Losos

Po pretiravanju z alkoholom telo hrepeni po zdravih maščobah in vitaminih B kompleksa, ki med drugim blažijo telesna vnetja.

En najboljših virov obojega so mastne ribe, kot je losos. Ta zaradi lahke teksture ne obremeni pretirano želodca ter je zato idealna izbira za kosilo ali večerjo.

Med

Malce medu v skodelici čaja ne bo škodovalo. Nasprotno. V njem prisotna fruktoza bo pospešila izločanje strupov iz organizma in pripomogla k hitrejšemu okrevanju po mačku.

Ena od študiji je denimo pokazala, da med izločanje alkohola iz organizma lahko pospeši kar za 32 odstotkov.

Banane

Banane so odličen vir kalija, minerala, ki je zaslužen za uravnavanje tekočin v telesu in tako pomaga tudi pri premagovanju mačka.

Hkrati so tu še ogljikovi hidrati in vlaknine, ki zagotavljajo nov zalogaj energije ter uravnavajo krvni sladkor in s tem lajšajo utrujenost.

Vse brez izrazitega vonja in okusa

Denimo prepečenec, kruh, krekerji, običajna juha, zelenjava, krompir … močni okusi in vonji včasih pač niso najbolj zaželeni.

Kisle kumare

Ne samo, da so okusne, prav tako so odlične pri premagovanju mačka, vsebujejo namreč veliko elektrolitov, zlasti natrija, ki jih telesu po nori noči nedvomno manjka.

Ovsena kaša

Nekaterim tedaj, ko imajo mačka, dišijo ogljikovi hidrati. Vsem tem je zaveznica ovsena kaša.

Ta dovaja energijo, prebavlja se počasi, ne obremeni pretirano želodca in pomiri razdražena prebavila. Z dodatkom oreščkov blaži še vnetja.

Lubenica

Ne samo, da vsebuje veliko tekočine, temveč je bogata še z vitamini, minerali in antioksidanti.

Med njimi izstopata likopen in citrulin. Slednji spodbuja krvni pretok in pospešuje izločanje strupenih snovi iz telesa. 

Zeleni čaj

Še en pripomoček za učinkovito hidratacijo. Zeleni čaj poleg tekočine prinaša še antioksidante, ki blažijo dolgo in kratkoročne posledice pretiravanja z alkoholom. 

Med drugim varujejo zdravje jeter.

Kokosova voda

Odžeja, osveži in telo navdaja z elektroliti: natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem in fosforjem. Zato je hkrati odlična in učinkovita pri premagovanju mačka.

Piščančja juha

Ne samo pri premagovanju prehlada, uporabna je tudi pri blaženju mačka. Kajti zagotavlja hidratacijo ob tem pa še visok odmerek natrija in drugih elektrolitov.

Nezanemarljivo je še dejstvo, da prijetno pomiri želodec.

Zelena zelenjava

Morda je boljša izbira od surove kuhana, kajti lažja je za prebavila, v vsakem primeru je odličen vir vitaminov, vlaknin in mineralov ter premaguje želodčne težave, kot sta slabost, diareja ali zaprtje.

Vse to se rado pojavi po norem veseljačenju.

Povzeto po portalu Pure Wow

Preberite še: 5 manj znanih učinkov alkohola na telo

Morda vas zanima tudi: Resnica o kombinaciji alkohola in antibiotikov


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)