Kako učinkovita so v resnici razkužila za roke (odgovarja infektolog)

V teh dneh je povpraševanje po razkužilih za roke na vrhuncu, a učinkovita so le pod določenimi pogoji.

5.3.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako učinkovita so v resnici razkužila za roke (odgovarja infektolog)

Razkužila za roke s polic lekarn in drogerij te dni izginjajo s skoraj svetlobno hitrostjo. Se pa ob tem poraja vprašanje, ali so sploh učinkovita. Kratek odgovor nanj se glasi: so, vendar je pri nakupu in uporabi teh treba upoštevati nekaj pravil. Takole jih za Pure Wow niza alergolog in infektolog Purvi Parikh.

Ta navaja, da razkuževanje omogočajo le razkužila, ki vsebujejo vsaj 60 odstotkov alkohola, je pa pri zaščiti pred okužbami z virusi še vedno na prvem mestu redno in temeljito umivanje rok.  A v kolikor to zaradi okoliščin ni mogoče, razkužila predstavljajo dostojen ter učinkovit izhod v sili.

V kolikor upoštevate sledeče napotke:

Uporabite primerno količino

Varčevanje v tem primeru ni na mestu. S količino razkužila ne skoparite, na dlan ga iztisnite vsaj tri mililitre, kar je približno toliko, kot znaša površina kovanca za dva eura.

Z njim prekrite celo površino rok

Ni dovolj, da med seboj podrgnete le dlani. Razkužilo nanesite na vso površino rok, na vsak prst, med prste, na zadnjo stran dlani, pod nohte, skratka, ne izpustite niti najmanjšega in najbolj skritega kotička.

 

Utirajte, dokler se ne posuši

Zadnji korak pri nanosu razkužila je dobro utiranje. To počnite tako dolgo, dokler se sredstvo povsem ne posuši, načeloma vsaj 20 sekund. Rok po nanosu ne brišite v papirnato ali bombažno brisačo. Je pa čas odvisen tudi od vrste razkužila. Priporočena količina tistih v gelu se na rokah suši približno 40 sekund, dezinfekcijska sredstva v peni pa skoraj eno minuto.

Kadar je le mogoče, umivajte roke

Pretiravanje z razkužili ni priporočljivo, saj izsušijo kožo in na njej pomorijo tudi zdravju prijazne bakterije. Zato naj bo uporaba teh le izhod v sili, sicer pa si v namen zaščite pred okužbami ob vsaki priložnosti temeljito umivajte roke z milom in toplo vodo.

Priporočamo vam: Kuhanje v »karanteni«: Čudovite jedi, ki jih lahko naredimo iz pločevinke fižola in pa Pet živil, ki jih morate imeti vedno na zalogi

Preberite še: Kako izdelati domače razkužilo za roke

Morda vas zanima tudi: 6 (res umazanih) razlogov za pogostejše umivanje rok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)