Dve najhujši posledici pretiravanja z družabnimi omrežji

Zavzeto spremljanje družabnih medijev ne škoduje le mentalnemu, temveč tudi fizičnemu zdravju mladih.

19.9.2019 ob 11:25 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Dve najhujši posledici pretiravanja z družabnimi omrežji

Koliko časa dnevno namenite pregledovanju družabnih medijev? Eno, dve uri ali sodite med tiste, ki si zanje ne vzamejo več kot pol ure dnevno?

Nobenega dvoma ni, da tovrstni medij v sodobnem svetu igrajo veliko vlogo in lajšajo ohranjanje stikov, izmenjavo informaciji ter v nekaterih primerih pripomorejo tudi na karierni poti. A ne glede na to, številne raziskave dokazujejo, da negativno vplivajo na mentalno zdravje.

Pa naj bo zato, ker omogočajo stalno primerjavo z boljšimi, lepšimi, uspešnejšimi in tako škodujejo samozavesti ali ker negativno vplivajo na družabno življenje, saj zaradi stalnega spremljanja objav trpijo medsebojni odnosi.

Ne le mentalno, ogroženo je tudi fizično zdravje

Nova študija pa opozarja na še en negativen vpliv tovrstnih medijev na zdravje mladostnikov. Kajti, kot dokazujejo njeni rezultati, škodujejo tudi fizičnemu zdravju.

Raziskavo, ki je prišla do teh dognanj, so izvedli na londonskemu univerzitetnem kolidžu Great Ormond St. Institute of Child Health, njene rezultate pa so pred nedavnim objavili v publikaciji The Lancet Child & Adolescent Health.

Tamkajšnji strokovnjaki so pod drobnogled vzeli več kot 12.000 najstnikov, ki so bili ob začetku triletne poizvedbe stari 13 let.

Pri 13. so sodelujoči odgovarjali na vprašanje, kako pogosto preverjajo družabne medije (ne pa, kako dolgo se zadržujejo na njih). 75 odstotkov je povedalo, da družabna omrežja preverijo več kot trikrat na dan.

Pri 14. so odgovarjali na vprašanja o tem, kakšno je njihovo mentalno zdravje, če so se kdaj morali obrniti na strokovno pomoč, koliko na noč spijo, koliko telovadijo in če so bili žrtve spletnega nasilja.

Pri 16. so se znanstveniki osredotočili na raven sreče, tesnobnosti in zadovoljstva v življenju na sploh.

Premalo spanja in gibanja

Med sodelujočimi so strokovnjaki opazili številne negativne posledice na metalno zdravje: visoko raven tesnobnosti in na drugi strani nizko stopnjo sreče ter zadovoljstva. A ne samo, da je zaradi izpostavljenosti tovrstnim medijem trpelo mentalno zdravje najstnikov, ti so prav tako premalo časa namenjali spanju in vadbi, ki sta zlasti v razvojni fazi nepogrešljivi sestavini življenja, za kateri zaradi spremljanja družabnih omrežji mladostnikom zmanjka tako časa, kot volje.

Nepogrešljive omejitve

Zaradi omenjenih podatkov strokovnjaki staršem mladostnikov priporočajo prepoved uporabe telefonov v večernih urah in spodbujanje k telesni aktivnosti. Čeprav bi večina nedvomno raje, kot tekla v parku, še enkrat preletela Facebook ali Instagram.

Preberite še: Novi dokazi, da družabna omrežja povečujejo stopnjo depresije in osamljenosti

Morda vas zanima tudi: Tako popolni, da je že kičasto: Poglejte, kaj se skriva za popolnostjo na Facebooku


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)