Kaj v resnici pomenijo vaše nočne more (pojasnjujejo strokovnjaki)

Nočne more imajo svoj pomen, mogoče pa jih je tudi premagati.

8.9.2019 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj v resnici pomenijo vaše nočne more (pojasnjujejo strokovnjaki)

Lahko bi rekli, da so sanje zgodbe, ki jih možgani pripovedujejo med spanjem. Gre za zbirko podob, spominov in občutkov, ki se nezavedno pojavljajo v REM fazi spanca. In vsi vemo, da sanje niso vedno prijetne. Tiste, ki jih nihče ne želi sanjati, so nočne more. Te se občasno pojavljajo pri večini in se v določenih primerih ponavljajo.

Nekateri strokovnjaki nanje gledajo kot na nekakšna sporočila in opozorila. Za Huffington post so pojasnili, kaj ponavljajoče se nočne more pomenijo, zakaj do njih sploh pride in kako jih odpraviti.

Zakaj imamo nočne more in kaj pomenijo?

"Povezane so z neprijetnimi izkušnjami v življenju ali skušajo opozoriti na stiske, ki se jih včasih ne zavedamo niti sami. Ponavljajoča se nočna mora je najpogosteje povezana z aktualnimi težavami ali z vzorci obnašanja, ki vodijo vanje," je povedala psihologinja Lauri Loewenberg, ki se ukvarja z analizo sanj.

Večine sanj seveda ni mogoče dobesedno preslikati na dejansko življenje,  gre za simbolična sporočila, s katerimi možgani opozarjajo na stisko.

"Če ste denimo v zvezi s toksično osebo ali v odnosu s takšnimi osebami, se v morah pogosto pojavljajo kače. V kolikor se v življenju praviloma izogibate sporom in težavam, najbrž velikokrat sanjate, da vas nekdo lovi in vi ne morete teči," navaja psihologinja.

"Negativna samopodoba in prepričanja, kot so: nihče me ne more ljubiti, ničvreden sem, nisem dovolj dober se prav tako odražajo v sanjah," je pojasnil Anthony Freire, strokovnjak za mentalno zdravje in dodal: "Več, kot je takšnih misli in bolj globoko, kot je prepričanje, strašnejše in pogostejše so nočne more."

Travme so zgodba zase

Pogost vir ponavljajočih se grdih sanj so travme iz preteklosti. "Te nočne more praviloma niso simbolične in prizadeti v njih podoživlja pretekle neljube dogodke ter izkušnje," razlaga Loewenbergova in dodaja, da so med vzroki za nočne more včasih tudi težave z zdravjem in nekatera zdravila, a so ti primeri redkejši.

Kako jih ustaviti

V kolikor se želite otresti mor, je treba določiti osnovo zanje. "Z zavedanjem, prepoznavanjem in odpravljanjem razlogov praviloma izginejo," meni Freire.

Glede na intenziteto nočnih mor pa pri njihovem odpravljanju uporabnih več tehnik:

- Pisanje dnevnika

Vanj pišite tisto, kar se dogaja v vaših sanjah in stvari, ki jih doživljate v resničnem življenju. Na takšen način je po prepričanju specialistke za mentalno zdravje Tracy Vadakumchery lažje prepoznati vzroke za neprijetne sanje in jih tako tudi odpraviti.

- Zapisujte si sanje

Tudi zapisovanje sanj pomaga pri določanju vsebine in vzrokov za nočne more. Bodite natančni, napišite čim več podrobnosti, zapisanim sanjam pa nato spremenite zaključek v takšnega, kot bi vam bil najbolj po volji, svetuje Loewenbergova in dodaja, da je ta način najprimernejši pri nočnih morah, ki so posledica travm.

- Pred počitkom odložite zaslone

Vsaj uro pred spanjem ne glejte filmov ali seriji, v nasprotnem primeru možgani pred počitkom ne bodo imeli časa predelati vseh čustev, ki so vas ob spremljanju zgodbe na zaslonu prevevale in jih bodo pretvorili v živahne nočne slike, ki ne bodo nujno prijetne.

Kdaj poiskati profesionalno pomoč?

V nekaterih primerih je pri odpravljanju nočnih mor potrebna profesionalna pomoč. "Če se pojavljajo pogosteje, kot dvakrat tedensko in vplivajo na delovanje v budnem stanju, se je dobro obrniti na primernega strokovnjaka, " opozarja družinska terapevtka, specializirana za travme, Nicole M. Ward.

Vpliv nočnih mor na resnično življenje se najpogosteje odraža z neprestano utrujenostjo, spanjem med delom, strahom in z razdražljivostjo.

Prav tako je obisk strokovnjaka priporočljiv, kadar negativno vplivajo na spanje, vodijo v nespečnost in posledično v težave z zdravjem, izčrpanost, izgubo spomina in tesnobnost.

Primerna pomoč bo pripomogla k temu, da neprijetne sanje ne bodo več vzrok za slab spanec.

Preberite še: Govorite v spanju? Potem morate prebrati to

Morda vas zanima tudi: 5 živil, zaradi katerih ne morete zaspati (ali slabo spite)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)