6.1.2021 ob 5:45 | Foto: GettyImages | Avtor: P. Pa.
Če ste se odločili, da boste v novo leto zakorakali bolj zdravi, in da boste bolj premislili o tem, kaj bo končalo na vašem krožniku, potem boste svojo shrambo zagotovo dobro založili tudi z ovsenimi kosmiči. Medtem ko jih mnogi na nadvse inovativne načine že vpeljujejo v svoj vsak dan in si ne znajo predstavljati življenja brez tople jutranje kaše, okus nekaterih enostavno ne prepriča.
A slednji si bodo morda vendarle premislili, ko bodo prebrali, kakšne ugodne učinke na telo ima redno uživanje ovsenih kosmičev. Če pri pripravi obroka uporabite malo domišljije in inovativnosti, bodo zagotovo postali reden obrok na vašem meniju in odlična alternativa manj zdravim in mastnim jedem.
V ovsenih kosmičih se nahaja izjemno veliko nutrientov, kot so magnezij, cink in železo. Magnezij ima pomembno vlogo na možgane in srce, cink spodbuja imunski sistem, železo pa daje energijo.
Morda boste presenečeni, a ena merilna posodica ovsenih kosmičev ima prav toliko proteinov kot eno veliko jajce. Nič čudnega torej ni, de z ovsenimi kosmiči bogat obrok priporočajo tudi po vadbi. Z njimi boste namreč pocrkljali svoje mišice in svoje telo napolnili z novo energijo, poroča Food Network.
Ovseni kosmiči vsebujejo veliko vlaknin, ki jih v prehrani modernega človeka primanjkuje. Dnevno se priporoča, da se zaužije najmanj 30 gramov prehranskih vlaknin, a le redkim to uspe. Dobra novica je ta, da manjša skodelica ovsenih kosmičev vsebuje 4 grame prehranskih vlaknin, če k temu dodate še dodaten vir vlaknin – lahko je to sadje, boste svoj zajtrk pošteno obogatili z vlakninami. Zaradi vlaknin se boste počutili bolj site, pa tudi občutek polnosti bo trajal dlje, kar lahko vodi tudi do tega, da boste lažje izgubili kakšen kilogram, ki se vam je nakopičil v prazničnih dneh.
View this post on Instagram
Študija klinike Cleveland pravi, da uživanje več kot skodelice in pol ovsenih kosmičev na dan, privede do tega, da se holesterol spusti za 5 do 8 odstotkov. Obsežna študija kaže, da se je pri tistih, ki so vsak dan jedli ovsene kosmiče namesto jajc in kruha, znižala nevarnost srčne kapi, poročajo na spletni strani Mashed.
Tisti, ki se skušajo izogniti nenadnim dvigom krvnega sladkorja pa bodo zagotovo veseli novice, da ovseni kosmiči upočasnjujejo absorpcijo ogljikovih hidratov. Imajo tudi nižji glikemični indeks.
Seveda se vse te ugodnosti nanašajo na tiste kosmiče, ki ne vsebujejo raznih sladkih in umetno procesiranih dodatkov in dodanih sladkorjev.
Medtem ko nekateri naravnost obožujejo ovsene kosmiče na takšen ali drugačen način, je mnogo takšnih, ki jih okus sploh ne pritegne. Če jih niste vajeni in ste do zdaj posegali po sladkih kosmičih, je povsem verjetno, da se vam bo okus ovsenih kosmičev na začetku zdel dolgočasen. A vseeno obstaja kar nekaj zdravih in enostavnih rešitev, kako obogatiti svoj obrok z ovsenimi kosmiči, da boste v njem lahko uživali vsak dan.
View this post on Instagram
Slastna ovsena kaša
Ovsene kosmiče lahko skuhate na vodi, z navadnim ali rastlinskim mlekom, dodate ščepec cimeta, nekaj sadja in slasten obrok je gotov.
Namočeni ovseni kosmiči
Prelijte jih z jogurtom ali mlekom in jih za čez noč postavite v hladilnik. Obrok je zjutraj pripravljen in lahko ga vzamete s sabo tudi na pot. Če jih boste namakali, je menda zlato pravilo to, da uporabite razmerje 1:3. To pomeni, en del ovsenih kosmičev proti trem delom tekočine.
Zmešajte jih z drugimi kosmiči
Če se nikakor ne morete privaditi okusu ovsenih kosmičev, jih lahko enostavno zmešate s kuhano kvinojo ali drugimi kosmiči – na primer ječmenovimi kosmiči, riževi ali kokosovi kosmiči. Dodate lahko tudi arašidovo maslo.
Uporabite pa jih lahko tudi tako, da iz njih spečete slastne bananine palačinke ali pa jih enostavno spečete z umešanim jajcem.
Preberite še: Sobotni zajtrk: Pečeni ovseni kosmiči s sadjem
Morda vas zanima tudi: Sobotni zajtrk: Odlična granola z manj maščobe
oddajte komentar