To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli samo sadje

Sadje sodi med zdrava živila, vendar zgolj z njim telo ne dobi vseh potrebnih hranljivih snovi.

4.6.2022 ob 5:46 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli samo sadje

Okusno sadje je zaveznik zdravja. Na srečo je tu sezona svežih lokalnih sadežev, med prvimi so češnje, jagode, kmalu bodo na vrsti breskve, marelice, hruške, jabolka in še bi lahko naštevali vse, kar bo vsak čas začelo zoreti v sadovnjakih in kar bo marsikoga napeljalo na idejo, da bi vsak dan užival samo sadje.

Kaj pa se bi v resnici zgodilo, če bi tej nameri sledili? Posledice niso zgolj pozitivne.

Dobili bi premalo vitamina D

Največ vitamina D v telesu nastane pod vplivom sončnih žarkov, njegov bogat vir pa so tudi nekatera živila: mleko, žita, jajca, mastne ribe in druga, ki ne sodijo v kategorijo sadja.

Vitamin D je nepogrešljiv za pravilno absorpcijo kalcija ter magnezija, dva, za močne kosti, ključna minerala, hkrati skrbi za dobro delovanje možganov in za številne telesne funkcije.

Kadar je tega, med drugim ob prehrani zgolj s sadjem, v telesu premalo, organizem ne more dobro delovati.

Izstradali bi telo

Čeprav morda res ne boste občutili lakote, telo ne bo prejelo dovolj beljakovin in maščob, kar se bo na dolgi rok začelo odražati kot podhranjenost.

Podhranjenost namreč ni le posledica preskopega vnosa energije, temveč je lahko tudi posledica prenizkega vnosa nekaterih hranil, med katera sodijo prej omenjene maščobe ter beljakovine.

Spremenila bi se prebava

Sadje je bogato z vlakninami in prebiotičnimi kulturami, oboje je nepogrešljivo za dobro delujoča prebavila.

Res je sicer, da se bo po zaslugi obilja vlaknin pospešila prebava, vendar telo prebiotikov brez družbe hranljivih snovi, ki v sadju niso zastopane, ne more izkoristiti, zato njihov učinek ob prehrani zgolj s sadjem ni optimalen.

Spremenila bi se kvaliteta nohtov in las

Na žalost na slabše, kajti sadje, čeprav polno vitaminov in mineralov, ne vsebuje nekaterih, za zdravje las in nohtov, ključnih hranljivih snovi. Med drugim je v njem premalo cinka, kalcija, omega tri maščob ter nekaterih vitaminov B kompleksa.

Prav tako se bo zaradi pomanjkanja nekaterih hranljivih snovi na slabše spremenila kvaliteta kože.

Lahko bi se zredili

Na prvi pogled zadeva ni logična: sadje naj bi vendarle bilo zaveznik vitke postave. A tako, kot pri večini drugih stvareh, je ključ v zmernosti.

Kajti sadje med drugim vsebuje veliko sladkorja, ki, ne glede na obliko, doprinese h kopičenju kilogramov.

Povečalo bi se tveganje za karies

Znova smo pri sladkorju, če temu dodamo še v sadju prisotne kisline  dobimo kombinacijo, ki žal ni najbolj prijazna do zob, natančneje do zobne sklenine ter lahko povzroča karies. Tveganje zanj se zlasti poveča ob uživanju sadnih sokov.

Zobem prijaznejše je manj kislo sadje, po vsakem pa je dobro v prid zdravja zob te splakniti s čisto vodo in jih umiti približno pol ure po krepčanju s sadeži, saj je neposredno po takšni malici sklenina mehkejša in dovzetnejša za poškodbe zobne ščetke.

Lahko bi se spremenil menstrualni cikel

Ena od opaznejših posledic prehranjevanja zgolj s sadjem pri ženskah je  spremenjen menstrualni ciklus.

Zaradi neuravnotežene prehrane se namreč spremeni hormonsko ravnovesje, kar se lahko odraža tudi z izostankom menstruacije.

Uravnotežena prehrana je najboljša rešitev

Sadje nikakor ni slabo, treba ga je jesti v zmernih količinah, vselej pa je ključ do zdravja uravnotežena prehrana, ki vsebuje vse hranljive snovi, ne zgolj tistih, ki jih lahko zaužijemo s sadjem.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Pogosta, a zelo nevarna napaka pri uživanju sadja in zelenjave

Morda vas zanima tudi: Sedem izjemno zdravilnih učinkov češenj


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)