Kaj se bo zgodilo, če boste roke umivali z detergentom za posodo

Čeprav je detergent za posodo namenjen odstranjevanju maščobe in umazanije s posode, lahko pomaga tudi do čistoče rok.

3.4.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se bo zgodilo, če boste roke umivali z detergentom za posodo

Se zgodi, da včasih, ko bi radi umili roke, ne morete do kopalnice, kajti nekdo jo je zasedel. Ker je, zlasti v zadnjem času, higiena rok še kako pomembna, vam na misel pride kuhinjsko korito. Vendar je žal edini detergent, ki vam je tam na voljo, namenjen pomivanju posode. In sprašujete se, če ga lahko uporabite namesto mila, ali je morda preagresiven do kože. Reader's Digest ima odgovor, ki ga takole podaja dermatologinja Kally Papantoniou.

Učinkovit, ampak ...

"To, da je detergent namenjen pomivanju posode ne pomeni, da ne more dostojno očistiti rok. Še več: umivanje z njim bo z njih odstranilo vse viruse ter drugo umazanijo," navaja dermatologinja in dodaja, da previdnost vseeno ne bo odveč. Kajti, tako kot v večini primerov, tudi tu sledi ampak …

Detergenti, ki so namenjeni odstranjevanju maščobe s posode, so agresivnejši od mil in s kože še znatneje odstranjujejo maščobe, zato naj bo uporaba teh v namen higiene bolj izjema kot pravilo in uporabljajte blažje, koži prijaznejše preparate.

V kolikor je vaša polt izjemno suha in podvržena ekcemom, uporaba detergenta ni priporočljiva.

Čeprav načeloma detergent koži rok ne škoduje, to ne pomeni, da smete z njim nadomestiti gel za prhanje. "Detergenti za pomivanje posode so pregrobi za uporabo na celem telesu in v vsakem primeru preveč izsušijo polt," opozarja Papantonioujeva.

Previdno tudi pri izbiri mila

Tudi pri uporabi mila za roke dermatologinja niza nekaj opozoril: "Izogibajte se proti bakterijskim milom, saj praviloma vsebujejo kemikalije, ki škodujejo koži in z nje odstranjujejo tudi zdravju prijazne mikroorganizme ter tako rušijo bakterijsko ravnovesje.

Zlasti za osebe z občutljivo kožo, priporočam blažja, naravna mila, ki povrhnjice ne izsušijo pretirano ter ohranjajo njeno naravno vlago in maščobo. V vsakem primeru pa izdatno vlaženje po umivanju rok ne bo odveč."

Preberite še: Kako skrbeti za suhe, grobe roke, ki so posledica preventive pred novim koronavirusom

Morda vas zanima tudi: Dejanja, zaradi katerih greste vaši kozmetičarki res na živce


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)