Joj, razpasle so se uši! Tako se boste najbolj učinkovito znebili teh malih nadlog

Ko se pojavijo uši, starše pogosto zgrabi panika, saj jih čaka veliko dela. Ne samo, da morajo uši odstraniti iz lasišča, veliko temeljitega dela jih čaka tudi s pranjem in čiščenjem stvari, ki se jih je okužena glava dotikala.

21.6.2021 ob 5:20 | Foto: GettyImages/Thiago Santos, GettyImages/JohanLenell, | Avtor: P. Pa.

Joj, razpasle so se uši! Tako se boste najbolj učinkovito znebili teh malih nadlog

Zadnje tedne je starše kar zasrbelo, ko so iz vrtcev in šol dobili obvestilo, da so se pojavile uši. Male nadloge, ki se širijo izjemno hitro, lahko povzročijo kar precej težav. Običajno se pojavijo, ko otroci po počitnicah znova sestanejo in začnejo stikati svoje glave. Ko se v kakšnem oddelku ali skupini pojavijo uši, med starši običajno zavlada panika in mrzlično iskanje načinov, kako se jih čim prej znebiti. Tukaj boste našli najbolj učinkovite načine po mnenju strokovnjakov in pa tudi načine, na katere prisegajo izkušene mame. 

Kljub temu, da ponekod še vedno velja prepričanje, da je pojav uši povezan z umazanijo in slabo higieno, to ne drži. »Za ušivost smo dovzetni vsi, ne glede na spol, starost ali socialno-ekonomski status. Ušivost dandanes ni več pokazatelj slabe higiene. Uši se ne hranijo z umazanijo, ampak sesajo kri. Okužimo se predvsem s tesnim dotikom z glavo glave, na kateri so uši, redkeje prek glavnikov, pokrival ali posteljnine,« pišejo na NIJZ v priporočilih za starše in še dodajajo, da se naglavne uši plazijo, da ne poskakujejo, ne skačejo, ne letajo in ne plavajo. Barva in dolžina las za okužbo z ušmi nista pomembni, vendar jih je težje odkriti in odpraviti na daljših. 

Da se jih boste učinkovito rešili

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča za odstranjevanje uši razuševanje. Kupiti bo treba preparat za razuševanje in dosledno upoštevati navodila proizvajalca. Pišejo, da ga je treba nanesti na suho lasišče, ga enakomerno razporediti, pustiti učinkovati in nato sprati. Postopek je treba čez en teden ali 10 dni ponoviti. Pomembno je tudi, da las vsaj dva dni po nanosu preparata ne umivate. Poudarjajo tudi, da razuševanja ni dobro izvajati preventivno, torej v primeru, če ni uši ali živih gnid.

Če se vam je vse skupaj do zdaj zdelo preprosto, vas moramo razočarati. Postopek razuševanja se žal ne zaključi pri umivanju glave. Temeljito je treba oprati in očistiti tudi tiste stvari, katerih so se lasje dotikali. Pod vročo vodo (več kot 60ºC) je treba temeljito oprati glavnike, krtače, perilo, oblačila, brisače, posteljnino. Nikar ne pozabite na otroški sedež v avtu in čelado. Na NIJZ še priporočajo, da stvari, ki se jih ne da oprati, nepropustno zaprete v plastično vrečko in pustite 10 do 14 dni na sobni temperaturi ali pa jih za 24 ur v odložite v zamrzovalnik. Dobro je treba očistiti in posesati tudi oblazinjeno pohištvo in preproge.

Metode mam, ki jih strokovnjaki ne priporočajo

Imajo pa preparati, ki so namenjeni odstranjevanju uši lahko tudi slabo stran. Od več staršev smo namreč slišali, da se jim zdi, da niso učinkovita in da se jim zdi, da so uši postale nanje odporne. Nekateri se zato raje zatekajo k bolj »naravnim« rešitvam in načinom odstranjevanja uši, ki pa jih NIJZ ne podpira in jih celo označuje za napačna.

Mnoge mame prisegajo na doma narejen preparat, ki ga naredijo iz običajnega šampona, jabolčnega kisa in eteričnega olja čajevca. Druge prisegajo na uporabo majoneze, ki jo namažejo na lasišče, pokrijejo s folijo ali plavalno kapo in pustijo delovati dve uri in nato lase sperejo s kisom in še enkrat šamponom.

Preberite še: Naredite sami: repelent proti komarjem

Morda vas zanima tudi: Zakaj se cepivo proti covidu 19 vbrizga ravno v nadlahtno mišico


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)