Je suho ščetkanje res najboljše orožje proti celulitu?

Kako v resnici suho ščetkanje vpliva na pomarančno kožo, imenovano celulit.

8.6.2019 ob 4:07

telo_zenska_kopalnica_scetka_micna.jpg

S bližajočim se poletjem postaja celulit znova aktualna tema. Kajti v kratkih krilcih, hlačah in kopalkah ne ostaja več vaša skrivnost. En od načinov blaženja kožnih nepravilnosti je tudi tako imenovano suho ščetkanje telesa.

Torej ščetkanje, kjer je na delu samo ščetka, brez mila, vode, losjona ali česa podobnega. Pa je pri odpravljanju celulita učinkovito? Odgovor ima Womans Health.

Učinki suhega ščetkanja

Zagovorniki tega načina nege trdijo, da zmehča kožo, spodbudi delovanje limfnega sistema, pospešuje krvni obtok ter preprečuje zadrževanje vode v podkožnih tkivih. Hkrati suho ščetkanje preprečuje vraščanje dlačic in zmehča kožo.

"Suho ščetkanje spodbuja razgradnjo maščobnih oblog, pomaga pri limfni drenaži ter pospešuje krvni pretok," je povedala Marilyn Glenville, nutricionistka, specializirana za žensko zdravje.


Kako pa vpliva na celulit?

"Vsak postopek, ki spodbuja limfni ter krvni pretok je pri tem lahko v pomoč," je povedala Glenvillova. Kako?

"Celulit je v bistvu sestavljen iz skupkov nepresnovljenih maščob, drugih odpadnih snovi in vode, ki so ujeti v podkožju. V kolikor je krvni pretok v podkožju slab, se omenjene snovi iz notranjih plasti kože težje izločajo, se strdijo, nabreknejo in pritiskajo na zunanje plasti.

Ker se s suhim ščetkanjem krvni pretok pospeši, v resnici lahko pomaga pri blaženju celulita, je povedala strokovnjakinja in dodala:

"Veliko vlogo pri tem igra tudi limfni sistem oziroma pretok v njem. Kadar ta ne deluje optimalno (ker denimo pijete premalo vode) se limfni sistem, skupek tkiv in organov, ki so zaslužni za izločanje metaboličnih odpadkov iz organizma, upočasni. Kar pomeni, da se odpadne snovi kopičijo v podkožju." 

Suho ščetkanje pozitivno vpliva na oba in zato lahko ublaži celulit, nima pa čudežne moči.

scetka_suho_micna.jpg

Kako suho ščetkati?

Glenvillejeva postopek priporoča zjutraj, pred prhanjem in opozarja: "Izberite temu namenjeno ščetko in ne pretiravajte s pritiski, da ne bi poškodovali kože. Začnite previdno, počasi in če polt postane razdražena, prenehajte.

Uporabljajte krožne, ritmične poteze. Začnite pri stopalu desne noge in potujte proti kolenu. Poskrbite, da boste zaobšli vso površino ter nadaljujte proti stegnu, zaključite pod zadnjico. Nato isti postopek ponovite še na levi nogi.

Nadaljujte čez zadnjico in proti ramenom. Sledi desna roka od dlani navzgor, zlasti pozorni bodite na področje pod rameni. Ponovite na levi roki ter zaključite z vratom."

In še za konec ...

Suho ščetkanje res lahko pomaga pri premagovanju celulita, a čudežnih učinkov ne gre pričakovati. Za manjšo vidnost in količino tega ne pozabite na primeren vnos tekočine, redno gibanje, zdravo prehrano z malo soli, sladkorja in nasičenih maščob in predvsem sprejmite dejstvo, da ste lepi, tudi če vaša koža na stegnih in zadnjici ni povsem gladka.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Poglejte, tudi jaz ga imam! Zvezdnice, ki se ne sramujejo celulita Ali pa: Pripravite noge na poletje

Preberite še: S kavo in limono proti celulitu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)