Ženska, zaradi katere boste vzljubile celulit

Nadela mu je celo prikupen vzdevek.

10.9.2017 ob 5:10

celulit.jpg

Osebna trenerka za krepitev samopodobe in avtorica Jessi Kneeland je pred nedavnim na Instagramu objavila fotografijo, na kateri s ponosom vsem na ogled postavlja svoj celulit. In tega ni poimenovala z za mnoge osovraženim izrazom, temveč mu je nadela vzdevek: prikupna maščoba (fancy fat).

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku.

"Prikupna maščoba je naraven, zdrav okras telesa. Tako sem se vsaj odločila nanjo gledati sama," je zapisala in dodala: "V prepričanju, da je celulit nekaj grdega in da je gladka koža privlačnejša, ni prav nič resnice. Gre zgolj za vsiljeno splošno družbeno mnenje, ki nas v takšni ali drugačni obliki spremlja na vsakem koraku in pod vplivom katerega tudi same verjamemo, da je temu res tako."

Z drugačnim pogledom na pomarančno kožo in njeni spremenjeni vlogi, Kneelandova skuša izničiti moč besede celulit, ki jo praviloma spremlja negativen prizvok, čeprav gre za nekaj povsem naravnega in normalnega, ter vsem pripadnicam nežnejšega spola podaja sporočilo: "Prikupne maščobe se ni treba sramovati."

Na žalost se z njo ne strinjajo vsi njeni sledilci. Med komentarji objave je najti tudi takšne, ki kritizirajo njeno telo in zdravje. A ob njih Jessi ne izgublja volje:

"Skupaj z mojo, po mnenju nekaterih nenaravno in nezdravo telesno maščobo, bova pomagali drugim pripadnicam nežnejšega spola razumeti, da ni s prikupno maščobo prav nič narobe (tako kot ne z ničemer drugim na njihovem telesu)," se je na negativne komentarje odzvala na Instagramu. "Osebe, ki razmišljajo drugače, pa so nerazgledane in neizobražene."

Podpora stroke

"V nasprotju z mnenjem večine, celulit ni povezan z obsegom telesa in ne s fizično pripravljenostjo. Maščobne blazinice se pojavijo, ko vezivna tkiva v podkožju popuščajo, kolagenska vlakna oslabijo in pomarančna koža prizadene od 80 do 98 odstotkov žensk ne glede na njihovo zdravje, težo in kondicijsko pripravljenost," je povedala Jennifer Lucas, dermatologinja s klinike Cleveland. "Tisto, kar je očem opazno, je povsem normalno maščobno tkivo, ki ga ima vsak."

Nazaj k Jessi

Teden dni po prvi objavi je Kneelandova v svet poslala še eno fotografijo svoje prikupne maščobe, k čemur so jo spodbudili večinoma pozitivni odzivi na prvo objavo. Ob njej je zapisala, da se ji ob komentarjih žensk, ki jo označujejo kot pogumno, para srce.

"Živimo v kulturi, v kateri pomeni biti pogumen, če se sprejemaš takšnega, kot si, saj so na vsakem koraku fotografije popolnih žensk z gladko kožo. Zato sem prepričana, da morajo ženske večkrat videti običajna telesa in ne zgolj popolnih, računalniško obdelanih fotografij. Grozno je, da je postalo povsem nesprejemljivo pokazati dejansko žensko telo in da nas vselej hromi bojazen, da bi drugi videli našo nepopolnost," je zapisala.

Zahvaljujoč močnemu sporočilu Kneedlandove in njenemu ponosnemu razkazovanju prikupne maščobe pa se bo teh strahov, upamo, otreslo vse več in več žensk.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock, Instagram


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)