Je močna erogena točka, nimajo ga vsi in druga neznana dejstva o popku

Popek je pogosto zapostavljen del telesa, ki je veliko zanimivejši, kot bi pričakovali.

24.4.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Je močna erogena točka, nimajo ga vsi in druga neznana dejstva o popku

Kdaj ste nazadnje pozornost namenili popku? Najbrž se z njim, tako kot večina, ne ukvarjate prav pogosto ter zato o njem ne veste vsega, zlasti pa ne sledečih zanimivih dejstev, ki jih niza Reader's Digest.

Vsi sesalci nimajo popka

Glede na to, da je popek ostanek popkovnice, po kateri še nerojeno dete v maternici dobiva hrano, kisik in druge, za rast ter razvoj potrebne snovi bi pričakovali, da ga imajo vsi sesalci, a med njimi obstajajo izjeme.

Denimo vrečarji, kot so kenguruji in vombati popka nimajo. Kajti fetus pri njih v maternici preživi le malo časa in ni potrebe, da bi hranila dobival po popkovnici, po rojstvu pa se naprej razvija v vreči, kjer prisesan na samičin sesek raste, dokler ni pripravljen na samostojno življenje.

Da, psi in mačke imajo popek. Le prekrit je z dlako in zato očem neopazen.

Večina popkov je vdrtih

Takoj po rojstvu je večina popkov izbočenih, a se sčasoma to spremeni in pri odraslih je takšnih le približno deset odstotkov popkov.

Na njem je veliko bakteriji

Čeprav se nahaja na povsem dostopnem mestu, ga večina med osebno higieno zanemarja, na njegovi površini se posledično nahaja ogromno bakteriji. Leta 2012 so v publikaciji PLOS One objavili rezultate študije ki je pokazala, da je na povprečnem popku 67 različnih skupin bakterij.

Operacija popka je mogoča

Niso vsi zadovoljni z obliko ter velikostjo popka in tistim, ki razmišljajo o tem, da bi raje imeli drugačnega, lahko pomaga plastična kirurgija. Postopek ima celo strokovno poimenovanje: umbilikoplastika. Najbolj priljubljena oblika? Leta 2017 v publikaciji Plastic and Reconstructive Surgery objavljena raziskava je pokazala, da je najbolj zaželena oblika ovalen, vdrt popek.

Je kontroverzen del telesa

Čeprav v zahodnih kulturah dandanes popek ni nikakršen tabu, ni bilo vedno tako. V preteklosti je ta moral ostajati strogo skrit in prva ga je leta 1975 na televiziji pokazala pevka Cher. Sicer pa v nekaterih kulturah še vedno velja, da mora biti popek zakrit.

Ljudje druge sodijo po popku

Privlačnost je zapletena zadeva in je povezana tudi s popkom. Po navedbah časopisa The FASEB Journal je v očeh drugih najprivlačnejši ovalen, vdrt in pokončen popek, sledi ozek vertikalni popek, izbočeni so neprivlačni, prav tako tudi pregloboki popki. Avtorji prispevka navajajo, da naj bi glede na obliko popka drugi prepoznavali reproduktivne potenciale ženske, vendar ta povezava nikoli ni bila dokazana.

Je zelo umazan

Drži, da se v notranjosti popka nahaja veliko bakteriji, a te niso edine, zaradi katerih ta del telesa ni čist in snažen. V njem se namreč kopičijo tudi odmrle telesne celice, ostanki tkanin in dlak. Skratka, zadeva ni najbolj privlačna.

Med nosečnostjo se izboči

Oblika popka se lahko spreminja. Kot rečeno, je takoj po rojstvu praviloma izbočen, kar se z rastjo telesa spremeni, a med nosečnostjo znova spremeni obliko in se iz vdrtega pretvori v izbočenega. Pojav je značilen za drugo tromesečje, ko se trebuh začne večati, po porodu pa se popek praviloma vrne v prvotno obliko.

Je močna erogena cona

"Že zgolj pogled na popek lahko prebudi erotične občutke," je povedal psiholog Leon F. Seltzer. Prav tako je ta del telesa močna erogena cona, saj je koža na njem in v njegovi okolici posuta z nešteto živčnimi končiči, katerih pravilna stimulacija prebudi spolno slo ter pripomore k doseganju vročih občutkov.

Preberite še: Del telesa, ki se ga sramuje največ žensk

Morda vas zanima tudi: Del ženskega telesa, ki ga moški obožujejo (pa še sami ne vedo, zakaj)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)