Ne le geni, vse to vpliva na velikost dojk

Na velikost in obliko dojk vpliva veliko dejavnikov in dejstvo je, da se ta del telesa spreminja vse življenje.

13.11.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Ne le geni, vse to vpliva na velikost dojk

Večina delov telesa raste do določene starosti in potem … konec. Zgodba z dojkami je povsem drugačna. Njihova velikost in oblika se spreminjata vse življenje. Kaj vse pa vpliva nanju, razkriva Self.

Geni

Tako kot dedni zapis določa barvo kože, barvo las, telesno višino in še številne druge fizične značilnosti, vpliva tudi na velikost dojk.

To res ne pomeni, da bodo te zagotovo velike zato, ker se z bujnim dekoltejem ponašata teta in mama, je pa nedvomno večja verjetnost za košarico D, kot če vse ženske v družini nosijo tisto, velikosti A.

Teža

Dojke so sestavljene iz vezivnega in podpornega tkiva, mlečnih žlez, mlečnih kanalov in maščobnega tkiva. Količina teh je individualne narave. Pri nekaterih je več vezivnega ter podpornega in manj maščobnega tkiva, pri drugih ravno obratno.

V kolikor je v vaših dojkah več maščobnega, se njihova velikost znatno spreminja tedaj, ko pridelate ali izgubite nekaj kilogramov. Pri majhnih nihanjih razlika sicer ni opazna, je pa tedaj, ko se teža znatno poveča ali zmanjša, to zagotovo opaziti tudi na bujnosti oprsja.

 

Vadbena rutina

Če ste v svojo vadbeno rutino vključili dvigovanje uteži, ste najbrž opazili, da so dojke postale bolj izbočene ter na pogled večje.

Med to obliko vadbe se namreč krepijo mišice za tkivi dojk, ki so med drugim zaslužne za dihanje in premikanje rok. Kadar so te močnejše ter zato izrazitejše, lahko dojke potisnejo nekoliko navzven in so zato videti večje.

Menstruacija

Menstrualni cikel znatno vpliva na obliko ter velikost oprsja. V prvem delu telo proizvaja estrogen, hormon, ki sproži ovulacijo. V drugi polovici (bliže, kot ste menstruaciji), progesteron aktivira mlečne žleze, kar povzroči napete in včasih boleče dojke.

Tu se skriva odgovor na vprašanje, zakaj so te tedaj nenadoma večje. Med menstruacijo so dojke lahko na otip trše, a to ni razlog za skrb. Vzrok temu so povečane mlečne žleze, po koncu menstruacije pa se zadeve vrnejo v prvotno stanje.

Kontracepcija

Hormonske oblike kontracepcije lahko vplivajo na velikost in obliko prsi.

Predvsem zato, ker estrogen in progesteron, ki sta osnovna sestavina te oblike zaščite pred nosečnostjo, spodbujata zadrževanje vode v telesu. Pojav je najopaznejši tedaj, ko ženska začne z jemanjem hormonske kontracepcije.

 

Nosečnost in čas po porodu

Nosečnost ima na dojke ogromen vpliv. Te se v času pričakovanja povečajo kar za nekaj velikosti košaric. Tudi tu je posredi progesteron, pod vplivom katerega v njih nastaja še več mlečnih žlez in mlečnih kanalov.

V petem, šestem mesecu nosečnosti v njih že lahko nastaja mleko. Tudi po porodu so dojke še povečane, praviloma pa se v velikot pred zanositvijo povrnejo nekje v treh do šestih mesecih po prenehanju dojenja.

Leta

Vaše dojke najbrž niso več takšne, kot so bile tedaj, ko ste šteli 20 let. Kot rečeno, vse življenje so podvržene spremembam, s približevanjem menopavzi pa se zaradi hormonskih vplivov znatno spremenijo tako glede velikosti, kot oblike.

Ko se količina estrogena v telesu zmanjša, vezivno tkivo izgubi elastičnost, prav tako se zmanjša količina maščobnega tkiva v prsih, tudi podporna izgubljajo moč in dejstvo je, da z leti ta organ ni več tako čvrst, kar je povsem običajno.

Skratka, spreminjanje dojk je nekaj naravnega in normalnega. V kolikor pa opazite spremembe, za katere ni očitnega razloga ter se se pojavijo hitro, obiščite zdravnika.

Brez panike, najbrž ni nič usodnega, a dobro se je prepričati, da se v ozadju ne skriva resnejša težava, ki jo je, če je odkrita pravočasno, mogoče primerno pozdraviti.

Priporočamo tudi: Spoznajte slaščičarja, ki peče neverjetne torte

Preberite še: Deset oblik prsnih bradavic in kaj je skupno vsem

Morda vas zanima tudi: Sanja Smrdelj o raku dojke: "Napovedali so mi 5 let življenja, jaz pa sem imela pred seboj samo en cilj"


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)