Štirje deli telesa, ki razkrivajo, kako inteligentni ste

Določeni deli telesa pričajo o tem, kako visok je inteligenčni kvocient posameznika.

25.12.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štirje deli telesa, ki razkrivajo, kako inteligentni ste

Veliko je pokazateljev inteligence in nekateri so res nenavadni ter jih nikoli ne bi povezali z umskimi sposobnostmi. Zlasti to velja za dele telesa, ki jih izpostavlja Reader’s Digest.

Dolge noge

Študija strokovnjakov univerze Brown in Princteon je odkrila sledečo zanimivost: visoki posamezniki praviloma prejemajo višje zaslužke od nizkih, kajti prvi so pametnejši od drugih.

Avtorji so se do sledečih zaključkov dokopali z zbiranjem podatkov o telesni višini, teži, inteligentnosti, stopnji izobrazbe in višini zaslužkov posameznikov, rojenih med leti 1958 in 1970 na območju Združenih državah Amerike ter Velike Britanije.

Rezultati njihove analize so pokazali, da tisti, ki so že v otroštvu izstopali po višini, na kognitivnih testih dosegajo boljše rezultate od nižjih vrstnikov. Poleg tega so višji posamezniki večkrat zaposleni na bolje plačanih delovnih mestih, ki zahtevajo višjo stopnjo inteligence ter več verbalnih in numeričnih sposobnosti.

Leva roka

To, da je dominantna leva roka, ne pomeni avtomatsko, da je nekdo geniji. Lahko pa ima vse predispozicije za to, kajti neredko so pri levičarjih kognitivne funkcije bolje razvite, kot pri desničarjih.

 

Manjša raziskava atenske univerze, v kateri je sodelovalo sto študentov ter diplomantov, je prostovoljce razdelila v dve skupini: na levičarje in desničarje.

Oboji so reševali dvoje vrst testov. En od njih je od sodelujočih zahteval, naj med množico krogov kar najhitreje poiščejo najkrajšo pot od enega do drugega dela risbe, drugi je temeljil na pomnjenju nizov črk ter številk.

Levičarji so na obeh testih dosegali boljše rezultate, na podlagi tega so strokovnjaki zaključili, da premorejo tako boljši spomin kot druge miselne sposobnosti.

Velik trebuh

Odvečna telesna maščoba vpliva na številne vidike zdravja, med drugim tudi na možganske sposobnosti.

V raziskavi, ki je trajala pet let in v kateri je sodelovalo več kot 2200 prostovoljcev so si tisti, katerih indeks telesne mase (ITM) je znašal 20 ali manj, na besediščnih testih zapomnili 56 odstotkov besed.  Posamezniki, z ITM-jem 30 ali več so si jih zapomnili 44 odstotkov.

In to še ni vse: po petih letih ponovnega testiranja so si sodelujoči v drugi skupini zapomnili le še 37,5 odstotkov besed, tisti v prvi pa so ostali na istem nivoju. Maxime Cournot avtor študije domneva, da hormoni v maščobi poškodujejo možganske celice.

"Druga možna razlaga je, da debelost prinaša veliko tveganje za zdravje srca, saj negativno vpliva na prožnost ter prehodnost krvnih žil, kar pomeni, da skoznje tudi v možgane pride manj krvi ter s tem hranljivih snovi in kisika," ga povzema The Telegraph.

Velika glava

Ljudje, katerih glava ima večji obseg od povprečja, so v resnici pametnejši. Omenjeno je dokazala v časopisu Molecular Psychiatry objavljena raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 500.000 posameznikov iz Velike Britanije. Strokovnjaki so med njenim potekom spremljali njihove fizične ter kognitivne sposobnosti.

Izkazalo se je, da so posamezniki v večjim obsegom glave na besedno-numeričnih testih dosegali boljše rezultate in da so pogosteje od tistih, z manjšim obsegom dosegli univerzitetno izobrazbo.

"Ti rezultati naj bi spodbudili nadaljnje raziskave o tem, kako specifični genskih mehanizmi vplivajo na dimenzije telesa in na povezavo med njimi ter stopnjo inteligence," so zapisali v zaključku.

Preberite še: Strokovnjaki opozarjajo: Vegetarijanska in veganska prehrana škodujeta možganom

Morda vas zanima tudi: Kaj o vas razkrivajo kletvice


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)