12.1.2018 ob 7:05
Mična je pred kratkim o veganstvu in nosečnosti klepetala s slovensko mamico, ki je iz svoje prehrane pred desetletjem izključila živila živalskega izvora, na vprašanja, kako živi brez pice, nutele in tatarskega biftka, pa nam je odgovorila s širokim nasmehom in iz omare potegnila knjižico z recepti.
Z vami tako delimo nekaj njenih nasvetov, kako se obrniti v kuhinji, v kateri ne boste našli mleka, sira, jajc, mesa in še česa, brez česar si vsejedci danes malce težje predstavljamo naš jedilnik. A gre tudi brez njih! Poglejmo, kako.
Veganski čokoladni namaz
Ena najbolj priljubljenih pregreh sodobnega sveta je zagotovo čokoladno-lešnikov namaz. V Nutelli pa med drugim najdete tudi posneto mleko v prahu, kar ne pride v poštev za vegane in tiste z laktozno intoleranco. Lahko pa svojo različico pripravite kar doma. Kaj potrebujete?
SESTAVINE:
- 2 skodelici lešnikov,
- 60g temne čokolade (ali 3 jedilne žlice kakava v prahu),
- 2 jedilni žlici javorjevega sirupa,
- 5 datljev,
- ½ čajne žlice vaniljevega ekstrakta,
- ščep soli.
POSTOPEK: V pečici na 180 stopinj Celzija pražimo lešnike, dokler ne porjavijo (cca 12 min). Nato jih stresemo na kuhinjsko krpo in jih z njo drgnemo, dokler ne odstranimo lupine. Lešnike nato v mešalniku zmeljemo in dodamo še vse ostale sestavine. Nad paro stopimo temno čokolado in jo dodamo mešanici. Vse skupaj po potrebi zredčimo s kokosovim mlekom.
"Mesne" kroglice iz ajdove kaše
SESTAVINE:
- 2 skodelici ajdove kaše,
- 5 žlic ovsenih kosmičev,
- 1 korenček,
- 1 žlica olivnega olja,
- 1 čajna žliva arabskih začimb,
- peteršilj.
POSTOPEK: Kašo namočimo čez noč in skuhamo, dodamo ostale sestavine in iz mase oblikujemo kroglice. Postavimo jih na pekač s peki papirjem in jih pečemo 20-30 minut na 180 stopinj Celzija. Lahko jih jeste kot falafel, ob različnih prilogah ali pa dodate paradižnikovo mezgo, kot bi jo mesnim kroglicam.
Tatarski biftek po vegansko
SESTAVINE:
- ½ skodelice zelene/rjave leče,
- ½ skodelice vloženih sušenih paradižnikov,
- 1 majhna čebula,
- 1 strok česna,
- 1 čajna žlica gorčice,
- ½ čajne žlice rdeče paprike v prahu,
- 1 čajna žlica kaper,
- 1 čajna žlica olivnega olja,
- peteršilj,
- mleta kumina,
- poper.
POSTOPEK: Lečo skuhamo v slani vodi, kuhano splaknemo in ohladimo. Vložene paradižnke dobro odcecimo in čimbolj splaknemo olje. Dodamo vse ostale sestavine in zmeljemo v mešalniku.
Pica s cvetačnim testom
SESTAVINE ZA TESTO:
- 1 cvetača,
- 100 g mletih mandljev,
- 1 ščep origana,
- 1 ščep bazilike,
- 1 ščep soli,
- 1 ščep mletega popra,
- jajčni nadomestek v količini za 3 jajca,
- 4 žlice mletih lanenih semen.
POSTOPEK: Cvetačo zmeljemo v multipraktiku, da dobimo moki podobno strukturo. Dodamo ostale sestavine, zmešamo in razporedimo po pekaču, obloženim s peki papirjem, kot bi to naredili z navadnim testom. Podlago nato 25 minut pečemo na 200 stopinj Celzija.
Ko se testo peče, pripravimo nadev po želji – bučke, gobice, papriko, čebulo, veganski sir … Zelenjavo za nadev priporočamo, da popečete že na štedilniku in jo na testo skupaj z mezgo položite 10 minut pred koncem pečenja, sicer bi lahko zelenjava spustila preveč vode. Pa dober tek!
Avtor: F. M.
Foto: Unsplash
oddajte komentar