Iz prve roke: Štirje veganski recepti, ki bodo všeč tudi vsejedcem

Veste, kakšnega okusa so veganska pica, veganska nutela, veganski tatarski biftek in mesne kroglice brez mesa? Odličnega!

12.1.2018 ob 7:05

micna_vegan3.jpg

Mična je pred kratkim o veganstvu in nosečnosti klepetala s slovensko mamico, ki je iz svoje prehrane pred desetletjem izključila živila živalskega izvora, na vprašanja, kako živi brez pice, nutele in tatarskega biftka, pa nam je odgovorila s širokim nasmehom in iz omare potegnila knjižico z recepti. 

Z vami tako delimo nekaj njenih nasvetov, kako se obrniti v kuhinji, v kateri ne boste našli mleka, sira, jajc, mesa in še česa, brez česar si vsejedci danes malce težje predstavljamo naš jedilnik. A gre tudi brez njih! Poglejmo, kako. 

Veganski čokoladni namaz

micna_vegan2.jpg

Ena najbolj priljubljenih pregreh sodobnega sveta je zagotovo čokoladno-lešnikov namaz. V Nutelli pa med drugim najdete tudi posneto mleko v prahu, kar ne pride v poštev za vegane in tiste z laktozno intoleranco. Lahko pa svojo različico pripravite kar doma. Kaj potrebujete? 

SESTAVINE:

- 2 skodelici lešnikov,

- 60g temne čokolade (ali 3 jedilne žlice kakava v prahu),

- 2 jedilni žlici javorjevega sirupa,

- 5 datljev,

- ½ čajne žlice vaniljevega ekstrakta,

- ščep soli. 

POSTOPEK: V pečici na 180 stopinj Celzija pražimo lešnike, dokler ne porjavijo (cca 12 min). Nato jih stresemo na kuhinjsko krpo in jih z njo drgnemo, dokler ne odstranimo lupine. Lešnike nato v mešalniku zmeljemo in dodamo še vse ostale sestavine. Nad paro stopimo temno čokolado in jo dodamo mešanici. Vse skupaj po potrebi zredčimo s kokosovim mlekom. 

"Mesne" kroglice iz ajdove kaše

micna_vegan1.jpg

SESTAVINE:

- 2 skodelici ajdove kaše,

- 5 žlic ovsenih kosmičev,

- 1 korenček,

- 1 žlica olivnega olja,

- 1 čajna žliva arabskih začimb,

- peteršilj.

POSTOPEK: Kašo namočimo čez noč in skuhamo, dodamo ostale sestavine in iz mase oblikujemo kroglice. Postavimo jih na pekač s peki papirjem in jih pečemo 20-30 minut na 180 stopinj Celzija. Lahko jih jeste kot falafel, ob različnih prilogah ali pa dodate paradižnikovo mezgo, kot bi jo mesnim kroglicam.

Tatarski biftek po vegansko

micna_vegan5.jpg

SESTAVINE:

- ½ skodelice zelene/rjave leče,

- ½ skodelice vloženih sušenih paradižnikov,

- 1 majhna čebula,

- 1 strok česna,

- 1 čajna žlica gorčice,

- ½ čajne žlice rdeče paprike v prahu,

- 1 čajna žlica kaper,

- 1 čajna žlica olivnega olja,

- peteršilj,

- mleta kumina,

- poper. 

POSTOPEK: Lečo skuhamo v slani vodi, kuhano splaknemo in ohladimo. Vložene paradižnke dobro odcecimo in čimbolj splaknemo olje. Dodamo vse ostale sestavine in zmeljemo v mešalniku. 

Pica s cvetačnim testom

micna_vegan4.jpg

SESTAVINE ZA TESTO:

- 1 cvetača,

- 100 g mletih mandljev,

- 1 ščep origana,

- 1 ščep bazilike,

- 1 ščep soli,

- 1 ščep mletega popra,

- jajčni nadomestek v količini za 3 jajca,

- 4 žlice mletih lanenih semen.

POSTOPEK: Cvetačo zmeljemo v multipraktiku, da dobimo moki podobno strukturo. Dodamo ostale sestavine, zmešamo in razporedimo po pekaču, obloženim s peki papirjem, kot bi to naredili z navadnim testom. Podlago nato 25 minut pečemo na 200 stopinj Celzija. 

Ko se testo peče, pripravimo nadev po želji – bučke, gobice, papriko, čebulo, veganski sir … Zelenjavo za nadev priporočamo, da popečete že na štedilniku in jo na testo skupaj z mezgo položite 10 minut pred koncem pečenja, sicer bi lahko zelenjava spustila preveč vode. Pa dober tek!

 

Avtor: F. M.

Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)