Italijanska mladina prevelika ljubiteljica kave

Italijanski najstniki zaužijejo preveč kofeina.

14.3.2018 ob 6:10

kava_unsplash_nas.jpg

Raziskovalci so ugotovili, da kar tri četrt italijanskih najstnikov vsak dan užije vsaj eno pijačo s kofeinom, več kot 20 odstotkov pa jih kofeina zaužije preveč. Pri tem so pozvali k ukrepom, ki bi omejili porabo kofeina med mladimi.

Raziskovalci so v mestu Foggia na severu Italije anketirali več kot tisoč mladostnikov med 12. in 19. letom starosti, ugotovitve pa so objavili v dnevniku Acta Paediatrica.

Zdravstvene ustanove po vsem svetu pogosto opozarjajo, da čeprav kofein velja za blago poživilo, njegova prekomerna uporaba povzroča vrsto zdravstvenih težav, med drugim tudi nervozo in motnje spanja. Pri tem opominjajo tudi na zmerno uporabo tega alkaloida, vendar si glede merila zmernosti niso enotne.

Evropska agencija za varnost hrane priporoča 3 miligrame kofeina na kilogram telesne teže na dan. Sodeč po tem merilu, ga okoli 21 odstotkov izprašanih najstnikov zaužije preveč.

Ameriške oblasti medtem priporočajo uživanje največ sto miligramov kofeina dnevno, kar pomeni, da ga preveč zaužije kar 46 odstotkov italijanskih mladostnikov.

Skodelica kave glede na podatke priljubljenega italijanskega proizvajalca kave Lavazza vsebuje med 40 in 80 miligramov kofeina.

Vir: STA
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)