Hrana, s katero premagamo zimsko melanholijo

Ker mrzlega letnega časa še zdaleč ni konec.

10.1.2018 ob 6:00

zimsko_micna.jpg

Zimsko malodušje obstaja in po podatkih ameriškega društva psihiatrov prizadene približno pet odstotkov prebivalcev na oni strani luže.

Kratki, hladni dnevi velikokrat negativno vplivajo tako na počutje kot storilnost, kar je zlasti opazno potem, ko praznična evforija potihne, dnevi pa so še vedno večino časa odeti v mrak, sivino in hlad.

Na srečo je zadeva dokaj obvladljiva in jo je mogoče ublažiti tudi s primerno hrano. Torej z živili, ki pozitivno vplivajo na mentalno zdravje. Na prvih mestih je sledečih šest.

Paradižniki

Gre za odličen vir likopena, antioksidanta, ki se ponaša s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje. En od njih je, po pisanju publikacije Journal of Affective Disorders, nižanje tveganja za pojav simptomov tesnobe, malodušja in depresije. Znanstveniki zasluge za to pripisujejo dejstvu, da likopen v telesu zavira nastajanje snovi, ki povzročajo vnetja ter so tesno povezana z razvojem depresije.

Res je, da pozimi sveži paradižniki niso okusni, a se odlično znajdejo v omakah in juhah. Prav v termično obdelanih je količina likopena celo višja, kot v svežih.

Avokado

Za mnoge priljubljen vir maščobe ni odličen le za brbončice. V njem je namreč veliko vitaminov B kompleksa in kalija ki, kot poroča časopis British Journal of Nutrition, v telesu spodbujajo nastajanje hormona sreče serotonina in nižajo krvni tlak.

S pomočjo guacamole in drugih iz avokada pripravljenih jedi boste tako lažje ohranili dobro voljo tudi v dneh, ko sonca ni na spregled.

Špinača

Zelena listnata zelenjava, med katero sodita ohrovt in špinača, premore veliko prehransko vrednost. V njej prisotni folna kislina, kalcij, kalij in vitamin K namreč pozitivno vplivajo na dušo in telo.

Zlasti folna kislina ima, kot so dokazali v raziskavi na univerzi McGill, izjemno zaviralen vpliv na razvoj simptomov depresije in se pogosto uporablja tudi pri zdravljenju te motnje.

Sladek krompir

Zadeva z ogljikovimi hidrati je nekoliko bolj zapletena: res je, da v telesu dvignejo raven serotonina in pozitivno vplivajo na razpoloženje. Zato vam v dneh, ko gre vse narobe, tako diši čips. Vendar imajo enostavni ogljikovi hidrati tudi temno plat. Spodbujajo lahko kopičenje kilogramov in na dolgi rok na počutje delujejo negativno.

Zato namesto po enostavnih, posegajte po sestavljenih ogljikovih hidratih. Tistih, ki se denimo skrivajo v sladkem krompirju, polnozrnatih izdelkih in podobnih živilih. Ti so veliko hranljivejši, dlje ohranjajo sitost, na količino serotonina pa vplivajo prav tako, kot enostavni.

Divji losos

Dnevi brez sonca med drugim pomenijo, da ima telo manj možnosti za tvorjenje prave količine vitamina D. Pomanjkanje tega vitamina je po navedbah publikacije Medical Hypotheses povezano z zimskim malodušjem.

Lahko si pomagate s primernimi nadomestki prehrani ali jedilnike večkrat obložite z živili, ki ga vsebujejo. Med te nedvomno sodi divji losos, naravni vir vitamina D3 in omega tri maščob, ki prav tako pozitivno vplivajo na počutje. 

Orehi

Omenili smo že, da je losos bogat z omega tri maščobami. A kaj, če sodite med vegetarijance ali vegane? V tem primeru so vaši zavezniki orehi. Ti veljajo za enega najboljših rastlinskih virov omega tri maščob, kar so dokazale številne študije, med drugim tista univerze New Mexico.

Tamkajšnji strokovnjaki so prav tako našli tesno povezavo med uživanjem omega tri maščob in nižjim tveganjem za depresijo. Torej, čas je za prigrizek.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)