Fizioterapevtka svetuje, kako pravilno dvigujemo dojenčka (VIDEO)

Pravilno ravnanje z dojenčkom (baby handling) je ključno za zdrav telesni razvoj.

4.3.2020 ob 5:50 | Foto: Sonja Ravbar (video in fotografije)

Slika avtorja - Daša Mavrič Piše:

Daša Mavrič

dasa.mavric@delo.si

Fizioterapevtka svetuje, kako pravilno dvigujemo dojenčka (VIDEO)

Ste pomislili, da vaše težave z držo, bolečine v križu ali nepravilna hoja izvirajo iz obdobja, ko ste bili dojenček? Zelo verjetno je temu res tako, pravi fizioterapevtka in specialistka razvojno nevrološke obravnave Špela Gorenc Jazbec. Po njenih besedah je pravilno ravnanje in uporaba pravilnih prijemov pri dojenčku ključna za optimalen otrokov razvoj in pomoč pri izboljšanju njegovega gibanja.

Po besedah sogovornice moramo starši na prvo mesto postaviti aktivnost trebuščka. "Če dojenček v trebuhu ni stabilen in močan, gre vse po svoje. Tudi za kasnejši razvoj je to pomembno. Dojenček, ki je v trebuhu stabilen in močan, bo sam od sebe razvil pravilne vzorce. Tisti otroci, ki so v trebuhu dovolj močni, iščejo bližnjice in takšne stvari nam potem ostanejo celo življenje. Vse težave, ki jih imamo odrasli z držo in telesom nasploh, izvirajo iz dobe, ko smo bili dojenčki."

Da bo otrok aktivno uporabljal trebušček, lahko dosežemo že pri dvigovanju in polaganju. Pomislite, kolikokrat v dnevu dojenčka dvignemo in položimo? Počnimo zato to pravilno! V videu si oglejte pravilno dvigovanje in polaganje dojenčka od prvega dne naprej in kasneje, ko je že dovolj močan, da glavico drži sam.

Močan trebuh za lepo držo

Če bomo pri dojenčku spodbudili delovanje trebušnih mišic, se lahko izognemo marsikateremu zapletu pri razvoju. Eden takšnih so recimo noge na x. »Vse težave z nogami, spet, izhajajo iz predela trebuha. Če nismo poravnani v medenici, imamo noge na notri, na ven ali na x. Noge na x so predvsem značilne za tiste dojenčke, ki jih držijo zelo na široko, so veliko nošeni v nosilkah, kjer so noge zelo narazen. Ti otroci pri razvojni fazi, ko bi s položaja iz vseh štirih morali v stranski sed, to spustijo in gredo raje v žabje sedenje. Žabje sedenje je sploh značilno za otroke, ki so bili hipotoni,« pravi Špela Gorenc Jazbec.

Ni vseeno, kako držimo otroka v naročju. Foto: Sonja Ravbar

Ne dopuščajmo sedenja po žabje

Fizioterapevtka svetuje, da če se otrok usede po žabje, ga prestavimo v stranski sed in mu tega ne dopuščamo. "Če sedi na kolenih, noge pod ritko in ima pete skupaj, je v redu. Če pa se usede po žabje, njegov trup nič ne dela, verjetno bo še sključil hrbtenico. V stranskem sedu pa mora trebuh delati, sicer se bo prekucnil. Pri dojenčkih je zato stranski sed zelo pomemben."

Sogovornico smo povprašali še za mnenje o nosilkah. "Pri nosilkah vidim problem v tem, da je otrok obrnjen k mami in morajo biti noge postavljene precej na široko. Bolj ko so noge na široko, manj dela trup. Otrok se v nosilki sesede in dobi popolnoma napačen vzorec drže. Če že hočemo uporabljati nosilko, bolje, da to začnemo čim kasneje."

--> V branje vam priporočamo tudi članek o tem, kako je igra pomembna za otrokov razvoj.

Pri dvigovanju dojenčka je ključno, da ga dvigujemo z boka. Foto: Sonja Ravbar

Preberite še: Sesanje palca: Do kdaj je sprejemljivo in kako otroka odvaditi

Morda vas zanima tudi: Srečanje z žličko: Kdaj in kako otroka navajati na samostojno hranjenje (svetuje pedagoginja)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)