Devet res preprostih, a učinkovitih nasvetov za detoksikacijo brez odrekanja

V namen spomladanskega čiščenja telesa se vam ni treba zatekati k drastičnim ukrepom in strogim postom.

19.4.2021 ob 5:40 | Foto: Katarzyna Bialasiewicz/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Devet res preprostih, a učinkovitih nasvetov za detoksikacijo brez odrekanja

Mnogi se po dolgi zimi odločijo za tako imenovano razstrupljanje oziroma detoksikacijo telesa. S tem ni nič narobe, treba pa je vedeti, da drastični ukrepi in restriktivne diete zgolj s čaji ali sokovi niso priporočljivi. Kajti pretirano odrekanje na koncu ne prinese pričakovanih rezultatov in bolj, kot koristi, zdravju škoduje.

Na srečo grobi posegi sploh niso potrebni, saj obstajajo povsem blagi in preprosti postopki detoksikacije z več kot opaznim učinkom. Nekaj res enostavnih niza Miss7.

V vsak obrok vključite več beljakovin

Beljakovine, oziroma njihovi gradniki aminokisline, naj bodo rastlinskega ali živalskega izvora, v jetrih nase vežejo toksine in pripomorejo k čiščenju organizma. Prav tako beljakovine dolgo zadržujejo sitost in s tem preprečujejo prenajedanje ter blažijo potrebo po čistem telesu škodljivi hrani.

Povečajte vnos vlaknin

Te se nahajajo v celih žitih, stročnicah, sadju zelenjavi ter omogočajo dobro delovanje prebavil, skratka organov, ki so nepogrešljivi pri razstrupljanju organizma.

Vsak dan jejte zeleno zelenjavo

Od solate, radiča, špinače, kapusnic ter vseh drugih zelenih darov narave, ki znatno pripomorejo k nevtraliziranju strupenih snovi ter dobremu delovanju jeter.

Ne pozabite na fitokemikalije

Iz sadja. Najznatneje so te zastopane v jagodičevju, jabolkih, agrumih, ananasu in preprečujejo telesna vnetja, spodbujajo razstrupljanje ter na splošno skrbijo za zdravje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Virant (@simonvirant)

Povečajte vnos magnezija

Ta mineral se nahaja v semenih buč, v špinači, blitvi, lupinastih plodovih, fižolu in sprošča mišice ter stene črevesja, s tem pozitivno vpliva na prebavo in tako tudi na detoksikacijo.

Uporabite začimbe

Določene začimbe ne samo, da oplemenitijo jedi, učinkovite so tudi z vidika detoksikacije. Na prvih mestih so to kurkuma, črni poper, ingver, rožmarin in koprc. Zato izkoristite njihovo moč in jih dodajajte dobrotam, ki nastajajo na vašem štedilniku, ali napitkom, s katerimi gasite žejo.

Ne pozabite na tekočino

Tekočina je nepogrešljiva za zdravje in seveda tudi z vidika detoksikacije. Je v juhah, čajih, naravnih sokovih, običajni ali mineralni vodi. Za dodatno podporo jetrom si večkrat privoščite regratov čaj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by にむ / ニムラ サキ (@nm_lady)

Izogibajte se predelanim živilom

Sem sodijo jedi iz rafiniranih žit, sladkorja, vnaprej pripravljena živila, predelane mesnine, instant juhe in omake, skratka vse, kar vsebuje le malo hranljivih snovi ter na drugi strani veliko konzervansov. Prav tako se izogibajte alkoholu in kofeinu.

Preberite še: Najpogostejši miti o tako zelo popularnem detoksu

Morda vas zanima tudi: Ne nasedajte - telo za razstrupljanje skrbi samo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)