Deset najverjetnejših razlogov za kopičenje maščobe na trebuhu

Med vzroki za preširok pas so tudi takšni, ki jih na prvi pogled ne bi povezovali s kopičenjem maščobe na trebuhu.

2.2.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Deset najverjetnejših razlogov za kopičenje maščobe na trebuhu

Kopičenje maščobe na trebuhu je res lahko posledica nepravilnega prehranjevanja, vzroki za zajeten obseg pasu pa se lahko skrivajo tudi drugje. Kateri so najverjetnejši? 

Genetika igra pomembno vlogo

Oblika telesa je v veliki meri povezana z dednostjo. V kolikor je v vaši družini pogosta postava v obliki jabolka, kar pomeni zajeten trebušček, bodite pozorni na vadbo in prehrano.

Le s primerno vadbeno rutino in premišljeno sestavljenimi jedilniki se je v tem primeru mogoče izogniti kopičenju maščobe na tem delu telesa.

Stres je močan dejavnik

Stresu se dandanes praktično ni mogoče izogniti, treba pa ga je znati nadzorovati in obvladovati. Tudi v prid lepe postave.

Kajti tedaj, ko je organizem pod napetostjo, se v njem pospešeno sprošča hormon kortizol, ta pa je odgovoren za to, da telo višek maščobe shranjuje predvsem na trebuhu.

Preveč sladkorja ima neljube posledice

Znova smo pri stresu: kadar je v organizmu povišana količina kortizola, hrepenimo po tako imenovani tolažilni hrani. Zlasti bogati s sladkorjem in drugimi enostavnimi ogljikovimi hidrati, ki se hitro pretvorijo v energijo.

 

Stresna lakota je dejstvo, prav tako kot tudi, da je kombinacija pretiravanja s sladkorjem in povišane ravni kortizola kriva za prevelik obseg trebuha.

Beljakovine so pomembne v prehrani

V kolikor v prehrani primanjkuje beljakovin, centimetri okoli trebuha rastejo, saj se posledično upočasni presnova, višek energije pa se v obliki maščobe nabira na tem delu telesa.

Prav tako beljakovine dolgo ohranjajo sitost in preprečujejo prenajedanje ter tudi s tega vidika skrbijo za vitkejši pas.

Hormoni vplivajo na težo in obliko telesa

Pred in med menopavzo mnoge ženske, ki sicer nikoli prej niso imele težav s trebuhom opažajo, da ta postaja zajetnejši.

Za to je kriva nižja količina estrogena v telesu ter naravno upočasnjen metabolizem, ki prinašata omenjene neljube posledice.

Kriva so lahko nekatera zdravila

Obstajajo zdravila, ki so sicer na voljo le z receptom, a imajo kot stranski učinek tudi kopičenje maščobe na trebuhu.

V prvi vrsti so to antidepresivi, zdravila za zniževanje krvnega tlaka in tista, ki so namenjena epileptikom ter sladkornim bolnikom.

Predelana prehrana vodi v telesna vnetja

V njej je nemalokrat veliko fruktoze, koruznega škroba, soli, nezdravih maščob in drugih dodanih snovi, ki višajo tveganja za telesna vnetja, vplivajo na občutljivost organizma na inzulin ter posledično povzročajo kopičenje maščobe na trebuhu.

Sindrom policističnih jajčnikov vodi v povišane ravno testosterona v telesu

Sindrom policističnih jajčnikov je hormonska motnja, ki med drugim vodi v povišane ravni moškega spolnega hormona testosterona v ženskem telesu, ena od posledic tega pa je tudi z maščobo občutneje obložen trebuh.

Pomanjkanje spanja vpliva na presnovo

Če opažate, da trebuh postaja vse obilnejši, razmislite o svojih spalnih navadah. Strokovnjaki so dokazali, da je pri osebah, ki na noč spijo pet ur ali manj, višje tveganje za kopičenje maščobe na trebuhu. Kajti pod vplivom pomanjkanja spanja se upočasni presnova in telo več energije v obliki maščob shranjuje na tem delu telesa.

Zanimivo pri tem je, da tudi preveč spanca do telesa in lepega trebuha ni prijazno. Nočni počitek, ki praviloma traja več kot devet ur, je prav tako lahko odgovoren za obilnejši pas.

Res je sicer, da so potrebe po spancu individualne, a osnovno priporočilo se z več razlogov glasi: od sedem do devet ur na noč.

Preobčutljivost na določena živila je lahko kriva za večji trebuh

Preobčutljivost na določena živila, za razliko od alergij, ne povzroča hitrega odziva organizma na stik z alergenom, temveč vodi v prebavne težave, kot so napihnjenost, napenjanje in slabost ter tudi v kopičenje maščobe na trebuhu.

Zato je treba prepoznati preobčutljivost in se izogibati jedem, ki povzročajo neprijetnost ter na takšen način zmanjšati število centimetrov okoli pasu.

Povzeto po Miss7

Preberite še: 3 številke, ki dokazujejo, da ste zdravi

Morda vas zanima tudi: 10 nasvetov, ki bodo pregnali napihnjenost v trebuhu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)