Delo od doma: Kako se upreti prigrizkom

Ker v času karantene zaloge prigrizkov pri večini hitro kopnijo, je dobro vedeti, kako se upreti želji po stalnem grizljanju pred računalnikom.

6.4.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Delo od doma: Kako se upreti prigrizkom

Mnogi po vsem svetu so se šele, ko jih je za vrata doma zaprl koronavirus, v praksi spoznali z delom od doma ter ugotovili, kakšne so prednosti ter tudi, katere so slabosti tovrstne zaposlitve.

Ena od slednjih je lahek dostop do prigrizkov. Ti zato kopnijo hitreje kot sicer. Zlahka se je namreč sprehoditi do shrambe in omare ter med delom vedno nekaj grizljati.

Ker to ni ne postavi in ne zdravju prijazno, Cosmopolitan niza nekaj napotkov prehranske strokovnjakinje Yvonne Wake, ki svetuje, kako se med delom doma upreti skušnjavi, imenovana prigrizki.

Pripravljate si redne obroke

"Zaradi nastale situacije smo primorani ostajati doma, kar pomeni, da odpadejo izleti, zabave, druženja, skupni obroki, vse to pa v mnogih povzroča stisko, ki jo skušajo ublažiti s prigrizki. Ti so doma zlahka dostopni in vse skupaj vodi v začarani krog, ki ga je mogoče presekati na več načinov, en od njih so redni obrok. Čeprav ste doma, si ob določeni uri pripravite zajtrk, kosilo in večerjo," priporoča strokovnjakinja in dodaja:

"Ti naj bodo premišljeno sestavljeni iz hranil, ki dolgo zadržujejo sitost (beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov, zdravih maščob) in tako odvračajo misel na vmesne prigrizke, ki služijo kot nekakšna tolažba."

 

Preprečite skušnjavo

Dejstvo: če doma ne boste imeli čipsa, prestic in neskončne zaloge čokolade ter keksov, po njih ne boste posegali. Ker je nakupovanje v tem času pravi mali podvig, vam ne bo padlo na misel, da bi stekli v trgovino po tolažilno hrano.

Med nakupi se vzdržite, da bi z njimi napolnili košarice. Raje se založite s sadjem, zelenjavo, oreščki in podobnimi živili, ki veljajo za zdrave prigrizke in ne bodo pretirano škodovali zdravju ter ne postavi.

Triptofan je vaš zaveznik

Triptofan je aminokislina, ki v telesu spodbuja nastajanje hormona sreče serotonina, ta pa pozitivno vpliva na razpoloženje.

"Z njo so bogati banane, losos, oreščki, puranje meso, jajca, zato so v dneh, ko počutje ni ravno na višku, vaši nepogrešljivi zavezniki," navaja prehranska strokovnjakinja.

Pijte, pijte, pijte

Ne alkohola, čeprav kozarček vina pri kosilu ne bo odveč. Ko vam na misel pride košček čokolade ali slastni keksi, si privoščite skodelico čaja ali kozarec vode.

"Zeliščni čaji in običajna voda bodo odvrnili misel na prigrizke in hkrati poskrbeli za primerno hidratacijo, ki je tudi v osami nepogrešljiva. In kar je najboljše, čaj si lahko pripravite ob vsakem trenutku, ne da bi pri tem motili kolege iz pisarne," zadnji napotek, ki ga je v tej situaciji več kot pametno upoštevati, niza Wakejeva.

Preberite še: V tem delu dneva telo porabi največ džulov

Morda vas zanima tudi: Odlične granoline tablice brez peke


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)