30.9.2015 ob 12:30
Vsak dan kupujemo hrano. In pri tem smo bolj ali manj pozorni tudi na sestavine živil, ki romajo v našo košarico. A vendar se iz deklaracij ni vedno lahko znajti ter presoditi, kaj se skriva za bolj ali manj zapletenimi imeni.
Že slediš Mični na Facebooku?
Da bi bila zadrega malce manjša, vam nizamo pet sestavin, ki bi se jim morali dosledno izogibati. Če jih torej opazite na deklaraciji izbranega živila, ga postavite nazaj na polico.
Mična za zdravje svojih bralk skrbi tudi s pomočjo e-seznama (zdravih in nezdravih emulgatorjih v hrani), ki je z vami vedno in povsod, ter vam tako pomaga pri zdravih nakupih. Najdete ga v naši aplikaciji, ki si jo lahko naložite preko trgovine Google Play ali App Store. Več o našem e-seznamu in kako dostopati do njega si preberite TUKAJ.
MSG ali E621
Mononatrijev glutaminat imenovan tudi natrijev glutaminat. Gre za enega zdravju najmanj prijaznih ojačevalcev okusa, katerega uživanje lahko izzove glavobol ter tudi slabost. Najpogosteje je dodan instant juham in predelanim mesninam. Če res ne gre brez njih, sebi v prid izberite takšne, brez omenjene sestavine.
E951
Glavni namen umetnih sladil je zniževanje kalorične vrednosti hrane ter so v zmernih količinah lahko dobrodošla zamenjava za sladkor pri ljudeh, ki so na strogih dietah ali trpijo za diabetesom. A vendar je omenjeno umetno sladilo, poznano tudi pod imenom aspartam, z vidika zdravja dokaj sporno. Čeprav se ga dodaja mnogim napitkom, jedem, sladkarijam in žvečilnim gumijem, je več raziskav dokazalo, da lahko izzove več kot 90 simptomov, med njimi so tudi glavoboli in migrene, vrtoglavica, slabost, otrplost, krči v mišicah, povečanje teže, kožni izpuščaj, depresija, utrujenost, razdražljivost, pospešeno delovanje srca, nespečnost, izguba okusa in bolečine v sklepih. Vsekakor dovolj razlogov, da se mu velja izogniti.
Trans maščobne kisline
Na deklaraciji so običajno navedene med prvimi tremi sestavinami le tedaj, kadar jih živilo vsebuje večje količine, škodljive pa so tudi v manjših odmerkih. Imajo negativen vpliv na zdravje saj med drugim v telesu povišajo raven slabega holesterola in s tem doprinašajo k tveganju za srčno žilna obolenja.
Nitriti in nitrati
Konzervansi, večinoma prisotni v predelanih mesninah in sirih, v telesu pa zavirajo nemoteno potovanje kisika ter dvigajo krvni tlak. Najbolj dovzetni za njihove vplive pa so otroci.
E102 in E123
Uporaba umetnih barvil, kot sta rumeni tartrazin (E102) in rdeči amaranth (E123) je v nekaterih državah prepovedana, saj obstajajo resni sumi, da lahko povzročajo različne zdravstvene težave. Zato se živilom, ki jih imajo v svoji sestavi izogibajte ter raje posegajte po tistih, ki vsebujejo naravna barvila, kot je ekstrakt paprike (E160c) ali kurkuma (E100).
Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock
oddajte komentar