Da boste tudi na počitnicah fit

Med počitnicami ne zanemarite skrbi za zdravje in fit postavo. Pravzaprav je precej lahko.

11.6.2015 ob 6:30

shutterstock_173387264.jpg

Letos spremenite to in si že vnaprej pripravite načrt, kako tudi na počitnicah skrbeti zase in za svoje zdravje.

Začnite že med potjo. Če so pred vami dolge ure sedenja na letalu, poskrbite za gibanje tako, da se sprehajate med sedeži, če velikost letala to omogoča. Predlagamo, da tudi na sedežu delate nekaj vaj: razgibavajte prste na nogi, krožite z gležnji, pretegnite noge, roke in hrbtenico. To storite vsako uro. S tem boste zmanjšali tveganje za nastanek krvnih strdkov in preprečili otrdelost telesa.

shutterstock_148205279.jpg

Spopadite se s časovnim zamikom. Potovanje v oddaljene kraje in v povsem drug časovni pas lahko zelo izčrpa, zato se na to pripravite že doma. Če boste leteli na vzhod, pojdite večer pred potovanjem v posteljo eno uro prej, če pa letite na zahod, se v posteljo odpravite uro kasneje. Če je ob prihodu na cilj zunaj še svetlo, se odpravite ven in poskušajte ostati budni, dokler se ne spusti tema.

Na letalu pijte veliko vode. Letala vsebujejo suh zrak, ki pogosto povzroča glavobole, suha usta in suho kožo, zato med letom pijte veliko vode in se nujno izogibajte alkoholu. Ta lahko namreč še poslabša dehidriranost. Na letalo vedno prinesete kar svojo plastenko. Do varnostnega pregleda naj bo prazna, na drugi strani pa jo napolnite z vodo. Ne pozabite se pozanimati še o vodi na vaši destinaciji, ali je voda iz pipe pitna ali ne. Če ni, bodite še posebej previdni pri ledu, sadju in zelenjavi.

shutterstock_142335877.jpg

Hodite. Avtobusi turističnih agencij in taksiji so resda priročni, a sprehajanje po mestu, ki ga še ne poznate, ima poseben čar. Prihranili boste denar in pokurili nekaj odvečnih kalorij. A pred tem se v hotelu pozanimajte, kje se je varno sprehajati.

Počitnice naredite aktivne. Biti aktiven na počitnicah je lahko veliko bolj zabavno kot biti aktiven doma, saj ob tem odkrivate nove kraje. Odločite se za plezanje, deskanje, kolesarjenje, daljše plavanje in pohajkovanje. Če hočete še več, si privoščite jutranji tek po neznanem, potem pa se okopajte v morju.


Že slediš Mični na Facebooku? Včasih ima super ideje, ki jih tukaj ni. Preveri! @Mična

shutterstock_237810436.jpg

Vadba v hotelski sobi. Če želite tudi na počitnicah vzdrževati fit postavo, s seboj nesite kolebnico, lažje uteži in podlogo za telovadbo, na pametni telefon ali tablico pa si naložite kratke videoposnetke vaj. Za spodbudo: številne zvezdnice na ta način vzdržujejo svojo postavo, med njimi je tudi Jennifer Aniston, ki se na dopust nikoli ne odpravi brez para uteži v kovčku.

Telovadite kot domačini. Če opazite skupino domačinov, ki igrajo kriket, se jim pridružite in se naučite igre, hkrati pa boste skrbeli za kurjenje kalorij. Bodite odprti za različne aktivnosti in domov boste odšli polni novih izkušenj in brez odvečnih kilogramov.

shutterstock_245743591.jpg

Pripravite si zdrave prigrizke. Zavitki zdravih prigrizkov vas lahko rešijo pred nezdravimi slanimi ali sladkimi pregrehami, ki jih kupite v navalu lakote. V kovček poleg oblek dajte še nekaj vrečk oreščkov, semen ali suhega sadja, ki vam bodo dali veliko energije in za kratek čas potešili lakoto.

Omejite obroke v restavracijah. Obroke v restavracijah poskušajte omejiti na minimum. Če ima hotelska soba hladilnik, si lahko kupite lokalni jogurt in kosmiče ter si sami naredite večerjo. Pred odhodom v kovček spravite nekaj pribora in plastično posodico. Poskrbite lahko tudi za lažje kosilo, potem pa si v restavraciji, ko se ozračje že nekoliko ohladi, privoščite lahko večerjo.

shutterstock_200203949.jpg

Jejte lokalno hrano. Za še večje doživetje nove kulture se odpravite na tržnico in pokusite nekaj lokalnih dobrot, ki so navadno precej cenejše kot hrana v restavracijah pa tudi boljše.

Z alkoholom zmerno. Alkohol vsebuje veliko kalorij, poleg tega pa še spodbuja lakoto, kar privede do velikega uživanja hrane. Da se začnejo kilogrami kopičiti kar sami od sebe, ni treba posebej poudarjati. A to še ne pomeni, da se alkoholu povsem odpovejte, pijte ga zmerno. Izognili se boste mačku, ki na počitnicah ni ravno zaželen.

Avtorica: Branka Grbin

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)