2.11.2019 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Brokoli in cvetača. Oba sta okusna in se ponašata s celo vrsto hranljivih snovi. Kateri pa je zdravju prijaznejši?
Hranljive snovi v brokoliju
Vsebuje veliko vitaminov in drugih hranljivih snovi, ki so koristne za zdravje srca, uravnavajo krvni sladkor ter nižajo tveganje za maligna obolenja. Ob tem je skop s kalorijami in na drugi strani bogat z vlakninami, kar pomeni, da dolgo ohranja sitost. Čeprav se zelenjava po vsebnosti beljakovin res ne more primerjati z mesom, jih je v brokoliju presenetljivo veliko.
Prehranska vrednost skodelice brokolija:
Kaj vse še zmore?
Znižuje količino slabega holesterola
V njem je veliko vlaknin, ki so povezane z nižjo količino slabega holesterola v krvi. Po navedbah publikacije Nutrition Research je v ta namen najboljši brokoli, kuhan na pari.
Pripomore k boljšemu vidu
Tako kot korenje, tudi brokoli blagodejno vpliva na zdravje oči. V njem sta namreč zastopana dva za dober vid nepogrešljiva karotenoida: lutein in zeaksantin, ki znižujeta tveganja za bolezni oči.
Zagotavlja zdravje kosti
Brokoli je odličen vir kalcija, minerala, ki je nepogrešljiv za zdravje okostja. Prav tako je v njem prisoten magnezij, ki skrbi za trdnost kosti in za zdravje sklepov. Zato je brokoli dobrodošel za sve, ki imajo težave z artritisom ter okostjem.
Kaj pa cvetača?
V njej so vitamin C, vitamin K, kalcij, folna kislina, kalij in vlaknine. Ob teh pa še fitonutrijenti, ki krepijo odpornost, zavirajo staranje in nižajo tveganje za raka.
Prehranska vrednost skodelice cvetače:
Kaj vse še zmore
Bogat vir antioksidantov
Antioksidanti so snovi, ki celice varujejo pred prostimi radikali in znižujejo tveganje za telesna vnetja ter upočasnjujejo rast rakavih celic.
Pomaga pri hujšanju
Čeprav se nobena zelenjava ne ponaša z visoko kalorično vrednost, je cvetača med tisto z najnižjo in je zato idealna za vse, ki bi se radi znebili viška kilogramov. Je odličen nadomestek škrobnatim prilogam, kot sta riž in krompir.
Kateri je torej bolj zdrav?
S prehranskega vidika brokoli nekoliko prekaša belo sestrično. Predvsem zaradi visoke količine kalcija, vitamina K in vlaknin. Vendar sta po zaslugi folne kisline, magnezija, beljakovin in drugih, v obeh prisotnih hranljivih snovi, obe zelenjavi dobrodošli v prehrani.
Kako ju pripravljati
Oboje je okusno surovo, tako ohranita največ zdravju prijaznih sestavin.
Odlična sta termično obdelana: kuhana v kropu, na pari, popečena, na žaru, v obliki kremnih juh. Obstaja torej več načinov priprave. Res je sicer, da termično obdelana izgubita nekaj hranljivih snovi, a še vedno telesu zagotavljata pomembna hranila.
Priporočamo nekaj receptov:
Odlična kremna juha z brokolijem in cvetačo
Morda vas zanima tudi: Je paradižnik bolj zdrav kuhan ali surov? (dejstva o najbolj zdravi zelenjavi)
oddajte komentar