9 zanimivosti o deviški kožici

O tankem opnu, imenovanem deviška kožica, kroži veliko mitov, zato je čas, da o njem spoznate pravo resnico.

5.10.2018 ob 3:55

zenska_telo_perilo_cipka_micna.jpg

Deviška kožica. Kje se nahaja, kakšne oblike je, kakšna je njena barva … veliko je s tem delčkom telesa povezanih vprašanj. Odgovore na nekatera ponuja Cosmopolitan.

Obstajajo različne oblike in velikosti

Tako, kot pri drugih delih telesa, tudi za deviško kožico velja, da obstaja v nešteto velikostih in oblikah. Ameriška ginekologinja Alyssa Dweck pojasnjuje, da gre za tanko tkivo, ki se nahaja približno dva centimetra od vaginalne odprtine v notranjosti telesa in, kot dodaja, v resnici ne igra nobene pomembne vloge.

Je rahlo rožnate barve

Kar je nekako razumljivo.

Po prvem seksu ne izgine

Kot je povedala ginekologinja Jessica Shepherd, se deviška kožica med spolnim odnosom pretrga ali raztegne, vendar pa ne izgine.

Krvavitev ni pravilo

Po besedah Dweckove, je himen nekaterih žensk tako tenak, da med pretrganjem ne povzroča krvavitve. Temu dodaja, da spolni odnos ni edini razlog za njegovo poškodbo. Do te lahko pride med nekaterimi športnimi aktivnostmi, kot so gimnastične vaje, jezdenje ali vožnja s kolesom. Manj kot polovica žensk med prvim spolnim odnosom ni deležna krvavitve.

Včasih je vidna

Ginekologinja Rebecca Brightman je povedala, da so ostanki deviške kožice včasih ob robu vaginalnih ustnic vidni. So kot drobne rožnate bunkice, ki pa niso nevarne in ni nobene potrebe po njihovem odstranjevanju.

Nimajo je vse ženske

Nekatere se rodijo brez nje in s tem ni nič narobe, saj ne vpliva na kvaliteto spolnega življenja.

Pri nekaterih je zelo trdna

Druga skrajnost so pripadnice nežnejšega spola, pri katerih je himen debelejši in trdnejši, ter je zato penetracija boleča. Kot opozarja Dweckova, so ti primeri sicer redki, je pa tedaj pri pretrganju potrebna zdravniška pomoč.

Pretrganje lahko nekoliko boli

Vendar tudi to ni pravilo. Morda je čutiti, kako se prvič pretrga, veliko pripadnic nežnejšega spola pa ne občuti ničesar.

Testi devištva so nesmisel

Kot že povedano, deviška kožica včasih pri prvem spolnem odnosu ne povzroča krvavenja. Pri nekaterih pripadnicah nežnejšega spola se pretrga pred prvo penetracijo, pri drugih ne prekriva celotne odprtine, nekatere je sploh nimajo, zato krvavitev ni nikakršen dokaz devištva. A konec koncev, kdo ima sploh pravico temu namenjati pozornost?

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To! je ključna sestavina, ki zagotavlja odličen seks ali pa Analni seks: 13 stvari, ki jim mora vedeti vsaka ženska


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)