8 vprašanj, ki bi jih morala vsaka od nas zastaviti svoji mami

Nekatera bolezenska stanja so dedna, zato je nujno poskrbeti za dobro preventivo.

6.4.2021 ob 7:00 | Foto: GettyImages | Avtor: Š. R.

8 vprašanj, ki bi jih morala vsaka od nas zastaviti svoji mami

Četudi mnogokrat zanikamo, z leti počasi vse bolj postajamo podobni staršem. Od njih smo podedovali več kot si kdaj priznamo, od vedenjskih vzorcev pa seveda tudi genetike: od skodranih las, barve oči in tudi zdravstvenih težav. Zato je zelo pomembno, da svoje starše čim bolj poznamo, se z njimi pogovarjamo o njihovem zdravju, saj lahko tako pomembno vplivamo tudi na svojega.

Tukaj je nekaj ključnih vprašanj, ki bi jih vsako dekle moralo vprašati mamo:

Kdaj si prišla v menopavzo?

Tudi sami lahko menopavzo pričakujete v približno podobnem obdobju kot vaša mati. Če so se denimo simptomi menopavze pojavili hitro po 40. letu, se utegnejo tudi pri vas.

Si imela težave pri zanositvi ali pri porodu?

Vsaka nosečnost je drugačna, nekatere stvari pa vseeno dedne: denimo preeklampsija oz. povečan krvni tlak. Ta se praviloma pojavlja v drugi polovici nosečnosti. Če je za njo trpela vaša mama, obstaja možnost, da boste tudi vi.

Si si kdaj odstranila znamenje?

Če je imala vaša mati ali kdo drug med ožjimi družinskimi člani znamenje, za katerega se je izkazalo, da je lahko kancerogen in posledično rakotvoren, tudi za vas obstaja tveganje za kaj podobnega. To pomeni, da morate biti toliko bolj pozorni na znamenja in jih ščititi zlasti pred sončnimi žarki.

Je kdo v družini doživel infarkt?

Vzrok za nenadno smrt pred 60. letom starosti je lahko v nediagnosticiranih srčnih obolenjih. Če se je to že pojavilo v vaši družine, se raje posvetujte z zdravnikom. Kardiologi svetujejo osnovni pregled srca, s katerim lahko odkrijejo tudi genetska tveganja za prezgodnjo smrt.

Je imela babica težave s hrbtom?

Če je imela vaša babica nepravilno držo, imela težave s hrbtom ali si zlomila kolk, imate povečano možnost za osteoporozo, s katero kosti izgubijo trdnost in hitreje zlomijo. Osteoporoza se sicer ne prenaša iz roda v roda, je pa genetsko pogojena moč in struktura kosti.

 

Je kdo v družini trpel za duševno boleznijo?

Nekatera duševna stanja, kot sta bipolarna motnja ali poporodna depresija, so dedne. Pomembno je, da se o tem ob primernem času pogovorite z materjo, da boste lahko pravočasno poiskali pomoč, če se to zgodi tudi vam.

Je katera v družini zbolela za rakom na dojki?

Za kar 5 do 10 odstotkov ljudi obstaja povečano tveganje za rakava obolenja prek gena BRCA, ki je dovzeten za rak dojke. Zato je zelo pomembno, da dobro poznate zdravstveno zgodovino vaše bolezni in če je v njej že bil tudi rak, sta preventiva in samo pregledovanje še toliko večjega pomena.

Sem bila cepljena kot otrok?

Zelo pomembno za vaše zdravje je tudi vedeti, ali ste bili cepljeni v otroštvu in s katerimi cepivi. Pametno je pregledati kar svojo zdravniško kartoteko iz otroštva.

Povzeto po časniku The Sun

Preberite še: S tem zdravilom se lahko izognete neželenim stranskim učinkom po cepljenju

Morda vas zanima tudi: Tako prehrana nosečnice vpliva na telesno težo otroka


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)