Momzi: Mama in hči, ki sta se med karanteno lotili skupnega posla #pozitivnazgodba

V nizu pozitivnih zgodb vam predstavljamo ustvarjalnost matere in hči, ki stojita za znamko Momzi.

3.1.2021 ob 5:45 | Foto: osebni arhiv, Instagram | Avtor: Eva Natlačen

Momzi: Mama in hči, ki sta se med karanteno lotili skupnega posla #pozitivnazgodba

Že pred časom smo vam na Mični obljubili, da se bomo osredotočali na pozitivne zgodbe in klepetali z osebami, ki v teh čudnih časih pletejo lepe zgodbe. Eno takšnih sta v decembru spletli tudi Anja Trobec, ki zaključuje študij finančne matematike in njena mami Barbara, sicer zaposlena fakulteti. Druži ju veselje do ročnih del in kot pravita, se je doma v zadnjih letih nabralo kar nekaj pletenin in drugih ljubkih kreacij, ki so bile posledica njunega hobija. Letos pa sta se odločili, da delo svojih spretnih rok pokažeta tudi drugim. Nastala je prikupna znamka Momzi, ki je v prazničnem času na Instagramu odštevala dneve do 2021 ter vztrajno prejema všečke, sledilce in številna naročila.

V letošnji karanteni so mnogi našli čas in pogum, da pričnejo z uresničevanjem svojih podjetniških idej. Kako sta se tega lotili vidve?

Pred mesecem dni sva naredili Instagram, da bi svetu pokazali, kaj vse nastane v naši hiši. Ker je bilo povpraševanja veliko, sva se odločili, da se stvari lotiva bolj resno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOMZI (@momzi__)

Tako je nastala znamka Momzi. Zakaj sta izbrali takšno ime?

Momzi je en izmed mnogih vzdevkov, po katerih kličem svojo mami, le da je ta toliko bolj poseben. Razlog je v tem, da ko mami pokličem Momzi, ona ve, da sem zagotovo dobre volje in to razveseli tudi njo. Za ime sva se odločili zelo na hitro. Želeli sva nekaj novega, unikatnega in hkrati sem želela poudariti, da je mami tista glavna, ki stoji za vsemi temi izdelki. Tako je nastal Momzi.

Čeprav znamka obstaja šele kakšen mesec, ni videti nič začetniško. Sta imeli pred tem že kaj podjetniških izkušenj?

Ne prav nič, improvizirava.

Kje dobivata ideje za vajine izdelke?

Veselo brskava po Instagramu, Pinterestu in ideje se kar postavljajo v vrsto.

Kje sta se naučili ročnih spretnosti?

Mami že od malih nog plete, štrika, kvačka in šiva. Vsega tega se je naučila sama in ne mine večer, da ne bi sedela pred televizijo s kvačko v roki. Vedno si je želela, da bi vse to znala tudi jaz, ampak nikoli me ni v to silila. Potiho je vedno upala, da bom jaz tista, ki bo pristopila do nje in jo prosila da me nauči. Mene pa to ni zanimalo in skrbelo me je, da sem jo na nek način razočarala, čeprav vem, da tega nikoli ne bi rekla naglas. Zgodba se je povsem spremenila, ko je nastopila karantena in divji ritem življenja se je upočasnil. Zdaj je končno napočil čas, da začnem korakati po njenih stopinjah.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOMZI (@momzi__)

Kako si delita delo?

Mami je tista, ki obvlada šivalni stroj in natančen šiv, jaz pa škarje, skrite šive, fotoaparat in stike z ljudmi. Vsaka izdelana elastika je tako skupno delo naju obeh.

Kako to, da sta pričeli ravno s schrunchiji (modnimi elastikami za lase op.a.)?

Takoj, ko sem videla, da so scrunchyji spet v modi, sam preprosto morala imeti svojega. Problem je bil le, da nisem našla takšnega, ki bi bil točno po mojem okusu.

Takrat je vskočila mami. To vedno počne, preden kaj takega kupi vedno premisli, če lahko to naredi sama doma. Enako je bilo s scrunchyji! In sedaj jih delava še za druge, za vsak okus.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOMZI (@momzi__)

Se pri vseh odločitvah strinjata ali se kdaj tudi skregata?

Ne nikoli, trenutno se imava čisto predobro za to, sploh pa se z mami res dobro razumem. Morda se sliši klišejsko, a moja mami je res moja najboljša prijateljica. Vsako jutro skupaj spijeva kavo in to je postalo del najine rutine. Nikoli je ne spije brez mene, vedno me počaka in tako imava jutra vedno rezervirana za vsaj hiter 15-minutni klepet.

Kako preživljata karanteno? Je imela ta kaj vpliva na to, da sta začeli z Momzi znamko?

Dopoldne vsaka preživiva na svojem računalniku, obe na faksu, samo da jaz še v vlogi študentke. Dolgi in temni zimski popoldnevi pa so idealni za ustvarjanje in razmišljanje o novih idejah. Glede na to, da letos ne bo običajnega obdarovanja, sva se odločili, da presežek najinih zalog ponudiva ljudem.

Kako se je od takrat, ko sta začeli z Momzi, spremenil vajin vsakdan?

Popoldnevi so postali bolj pestri, večeri malce daljši, ampak naj traja! To naju je še bolj povezalo in komaj čakava, da vam pokaževa, kaj vse še pripravljava.

Kdo pa so vajini kupci?

Predvsem navdušene mlade punce, seveda pa tudi fantje, ki v zadnjem hipu nakupujejo božična darila za svoje punce, mame in sestre.

Za koga so primerni vajini izdelki?

Glavni v najini ponudbi so trenutno scrunchiji, torej elastike za lase iz blaga, ki so primerni predvsem za dolgolase punce. Ponujava tudi zeliščne blazinice, ki so primerne za vsakogar. Trenutno pa delava tudi na izdelkih za dojenčke in mlajše otroke, ki vam jih bova kmalu predstavili.

Videti je, da sta uspeli iz letošnje krize potegniti kar največ in ostali pozitivnega duha. Kakšno je vajino sporočilo bralcem za novo leto 2021?

Upava, da ste si vzeli čas zase in za svoje najbližje. Preživite dni v miru in v odkrivanju stvari, ki vas osrečujejo.

Preberite še: 27-letna Klavdija z ganljivim projektom osrečuje otroke #pozitivnazgodba

Morda vas zanima tudi: Kaja Avberšek, umetnica s Kickstarterja: Umetnost je vedno našla pot, tudi v najhujših vojnah #pozitivnazgodba


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)