7 vrst zdravil, katerih stranski učinek je kopičenje kilogramov (in kaj lahko storite)

Vsako zdravilo ima tudi nezaželene stranke učinke, nekatera od njih povzročajo porast telesne teže.

29.8.2023 ob 7:20 | Foto: Sanja Grujic (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

7 vrst zdravil, katerih stranski učinek je kopičenje kilogramov (in kaj lahko storite)

Branje nezaželenih stranskih učinkov zdravil, ki jih zdravnik predpiše na recept, je včasih kar malo zastrašujoče, a dobro jih je poznati. Eden od njih je lahko porast telesne teže.

"Obstajajo določena zdravila, za katera je povsem jasno, da lahko povzročajo kopičenje kilogramov, vendar to ne pomeni, da se boste z jemanjem teh dejansko res zredili. Kajti zdravila ne vplivajo na vse enako in nezaželeni učinki so možnost, ne dejstvo.

Res pa je še, da je pri tistih, ki imajo naveden ta stranski pojav treba ukrepati preventivno in ga vsaj do določene mere preprečiti," je povedala ginekologinja Prudence Hall iz medicinskega Centra Hall v Santa Monici.

Družinska zdravnica Shilpi Agarwal se s tem strinja: "Pacientom priporočam, naj dva tedna po uživanju zdravil natančno spremljajo svojo telesno težo. Mnogi se namreč pridobivanja kilogramov sploh ne zavedajo. Če opazijo porast teže, jim svetujem pogovor z zdravnikom, ki jim bo predpisal drugo zdravilo ali pomagal drugače."

"Prenehanje jemanja zdravil na lastno pest strogo odsvetujem, zlasti tistih, ki jih je predpisal psihiater," opozarja docentka medicine z medicinske fakultete Weill Cornell Rekha Kumar.

Povišanje kilogramov imajo kot stranski učinek največkrat naslednja zdravila:

Steroidi

Zdravila na osnovi steroidov se najpogosteje predpisujejo za zdravljenje kožnih bolezni, artritisa in težav s krvjo. "Ta zdravila hitro ublažijo simptome navedenih obolenj zaradi izrazitih stranskih učinkov, se praviloma predpisujejo za krajše obdobje.

Najpogostejši stranski učinki so nespečnost, povečan tek in zadrževanje tekočine v telesu," je pojasnila Hallova in dodala, da po njenih izkušnjah približno 75 odstotkov pacientov, ki jih uživa oralno, pridobi telesno težo.

Kaj storiti?

Prosite zdravnika, naj vam predpiše najučinkovitejša zdravila z najkrajšim možnim rokom jemanja. V času zdravljenja storite vse, da bi uspešno premagovali nespečnost, ki sodi med najpogostejše razloge za višek kilogramov. In seveda pazite na vrsto ter količino hrane," svetuje Agarwalova.

Vsako zdravilo ima tudi stranske učinke.

Antidepresivi

Selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina so med zdravili najpogostejši vzrok za kopičenje kilogramov. V možganih delujejo tako, da zavirajo delovanje možganskih receptorjev, ki reabsorbirajo serotonin, kar omogoča hormonom za dobro počutje, da lažje pošiljajo signale živčnim celicam. Na razpoloženje imajo pozitiven učinek, lahko pa vplivajo tudi na tek.

"Dokazano je, da antidepresivi povečujejo željo po ogljikovih hidratih, pretiravanje z njimi vodi v višek kilogramov," je povedala Agarwalova.

Kaj storiti?

Prosite zdravnika za antidepresive, ki imajo ta učinek manj izrazit in med jemanjem ne zanemarite zdravega življenjskega sloga.

Antipsihotiki

Domala vse vrste antipsihotikov lahko vodijo v porast telesne teže, je pokazala leta 2017 objavljena raziskava, katere rezultate so predstavili v časopisu Neuropsychiatric Disease and Treatment. Gre za zdravila za zdravljenje stanj, kot sta shizofrenija in psihoza.  

Podobno kot pri antidepresivih tudi pri teh znanstveniki domnevajo, da vplivajo na pacientov nadzor teka in na njegovo presnovo.

Kaj storiti?

Če opazite, da se telesna teža v prvem mesecu po začetku jemanja zdravil poveča vsaj za pet odstotkov to pomeni, da bi lahko na dolgi rok prišlo do znatnega povišanja. V tem primeru se je najboljše posvetovati z zdravnikom o zamenjavi zdravila.

Kontracepcijske tablete

Nekatera imajo lahko za stranski učinek povečanje telesne teže. Kajti kot je pojasnila Hallova, določeni hormoni, ki so v njih, spodbujajo tek in zadrževanje tekočine v telesu.

Kaj storiti?

Obstaja veliko vrst kontracepcije z različnimi razmerji hormonov. Tabletke z nižjim odmerkom estrogena ali spirale brez hormonov ne vplivajo na kilograme. Po začetku jemanja spremljate telesno težo in odzive organizma ter se po potrebi z ginekologom posvetujte o morebitni zamenjavi.

Kontracepcijske tabletke so morda krive za višjo številko na tehtnici. Foto:  Rattankun Thongbun/Gettyimages

Beta blokatorji in blokatorji receptorja angiotenzina

Zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, za blaženje težav s srcem in za preprečevanje migrene imajo lahko za stranski učinek povišanje teže za od pet do sedem kilogramov, saj vplivajo na presnovo, natančneje, jo upočasnjujejo.

Kaj storiti?

"Če uživate ta zdravila, dosledno upoštevajte nasvete o zdravem načinu življenja in tako preprečite ali zmanjšajte možnost za kopičenje kilogramov," svetuje Hallova in dodaja: "Jejte čim več sveže, nepredelane hrane, izogibajte se predelanim živilom in se dovolj gibajte, ne pozabite tudi na primerno količino spanca."

Zdravila za nadzorovanje sladkorne bolezni

Določena zdravila, ki se uporabljajo za nadzor sladkorne bolezni, lahko vodijo v povišanje teže. To je povsem običajno, saj glukoza v kombinaciji z denimo inzulinom, lažje prehaja v celice (kar pomeni, da terapija deluje). Ob višku zaužite energije se odvečna glukoza spremeni v maščobo.

Kaj storiti?

Prvi korak pri zdravljenju sladkorne bolezni sta prilagajanje vnosa energije in redna vadbena rutina. Ter seveda zdravstvenemu stanju primerna prehrana. Če menite, da težo težko držite pod nadzorom, se pogovorite z zdravnikom, ki bo prilagodil terapijo.

Antihistaminiki

Njihova naloga je preprečevanje alergijskih odzivov telesa na alergene. Če jih jemljete na dnevni bazi, so lahko kriva za povišanje kilogramov, zlasti pri ženskah.

"Čeprav ni natančno znano, zakaj prihaja do tega stranskega učinka, menimo, da s tem, ko v telesu zavirajo nastajanje histamina, vplivajo na občutek lakote," navaja Agarwalova.

Kaj storiti?

Skušajte se izogibati alergenom in s tem zmanjšajte potrebo po teh zdravilih. Simptome alergije premagujte lokalno: če je en od njih zamašen nos, namesto tablet, ki vplivajo na celoten organizem, jemljite kapljice za nos. Enako velja pri pekočih in srbečih očeh.

Se pa pred prenehanjem s predpisano terapijo ali spremembo te, vedno posvetujte z zdravnikom.

Simptome alergij je, če je mogoče, bolje zdraviti lokalno. Foto: Stefan Amer/Gettyimages

Povzeto po portalu Prevention.com

Preberite še: Ozempic: Čudežno zdravilo za hujšanje. A kaj se zgodi, ko ga nehate jemati?

Morda vas zanima tudi: Anksioznost in depresija sta tesno povezani (in zakaj je to pomembno)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)