7 odgovorov na vprašanje, zakaj vas vedno zebe

Če so vaše roke in noge vselej mrzle ter vas tudi tedaj, ko je drugim vroče, zebe, poglejte, kje se morda skrivajo razlogi za to, da morate vedno nositi dodatno jopico.

28.10.2018 ob 5:07

hladno_mraz_jesen_narava_kapa_zenska_micna.jpg

Nič neobičajnega ni, da vas tedaj, ko se temperature spustijo pod ledišče, zunaj zebe. Ali če vas zmrazi, ko stopite v prostor, kjer je klimatska naprava nastavljena na prenizko temperaturo.

A če očitnega razloga za to, da se nikakor ne morete segreti ni, je to znak, da z vašim organizmom nekaj ni v najlepšem redu. Kje tičijo razlogi za to, da vam nikoli ni prijetno toplo ter da so vaše noge in roke vselej ledene, niza portal Self.

Preobčutljivi ste na mraz

"Obstajajo posamezniki, ki jih vedno zebe. Čeprav za to ni očitnega razloga, se njihovo telo nikakor ne more segreti," je povedala družinska zdravnica Neha Vyas s klinike Cleveland. Stanje je v strokovnih krogih znano kot netoleranca oziroma alergija na mraz in običajno ne nakazuje na resnejše težave.

Preobčutljivi na mraz imajo porušeno funkcijo občutljivosti kože, ki se preintenzivno odziva na nizke temperature. Tako imajo občutek, da se nikoli ne morejo dovolj segreti.

"Pri alergiji na mraz je treba ravnati tako, kot pri drugih alergijah, torej telo postopoma privajati na nižje temperature. Pomaga postopno lažje oblačenje, seveda pa naj bodo še vedno dobro oblečeni oziroma pokriti deli, ki so daleč od srca in najhitreje izgubijo toploto: dlani, stopala, nos, ušesa in lica," svetuje Deborah Besson, internistka z medicinskega centra San Francisco in dodaja, da je pri tem vendarle pametno obiskati zdravnika, ki bo ovrgel ali potrdil dejstvo, da gre res za alergijo in stalen hlad ni posledica drugih obolenj, ki onemogočajo uravnavanje temperature telesa.

Trpite za hipotirozo

Hipotiroza je stanje, pri katerem žleza ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov, ki uravnavajo presnovo, ta je zato upočasnjena in telo tvori premalo toplotne energije, so zapisali na kliniki Mayo.

"Upočasnjena ščitnica se odraža skozi različne simptome. Med njimi so stalna utrujenost, nepojasnjeno kopičenje kilogramov, zaprtje, suha koža, izpadanje las, malodušje, močne ali neredne menstruacije in tudi stalen občutek hladu," pojasnjuje Bessonsova in dodaja, da bi ob stalni utrujenosti in mrazu morali poiskati mnenje zdravnika. 

Zdravljenje hipotiroze vključuje dnevne odmerke sintetičnih ščitničnih hormonov in stalne preglede krvne slike, s katerimi je mogoče ugotoviti, kako se telo odziva na predpisano terapijo.

Slabokrvni ste

Slabokrvnost je posledica dejstva, da je v krvi premalo rdečih krvnih telesc, ki po telesu prenašajo kisik. Do pomanjkanja teh lahko pride, ker telo proizvaja premalo rdečih krvničk, ker te v krvi pospešeno propadajo, nastopi ob izgubi večje količine krvi ali ker s prehrano v telo vnašate premalo tega minerala. Telesni organi posledično ne dobijo dovolj kisika, kar med drugim vodi v občutek mraza.

"Zlasti so ob slabokrvnosti mrzla dlani in stopala," je povedala Vaysova. Drugi simptomi anemije so še šibkost, utrujenost, nepravilen srčni ritem, bleda koža, bolečine v prsih in glavobol.

Obstaja več vrst slabokrvnosti, najpogostejša pa je tista, ki je posledica pomanjkanja železa. Anemijo lahko povzročijo tudi močnejše menstruacije, med katerimi pride do občutne izgube krvi ali nosečnost. Prav zato je železo pogost dodatek prehrani nosečnic.

Druge oblike slabokrvnosti so povezane s pomanjkanjem vitamina B12 in folne kisline, ki sta ključna za tvorjenje rdečih krvnih telesc, lahko pa gre za dedno, kronično motnjo.

Glede na vzrok slabokrvnosti je mogoče pripisati pravilno zdravljenje. Največkrat je to v obliki dodatkov prehrani z železom, vitaminom B12 in folno kislino, v spremenjeni prehrani, ki vključuje več z železom bogatih živil, v skrajnih primerih je potrebna tudi transfuzija, pojasnjujejo na kliniki Mayo.

Ste žrtev raynaudovega sindroma

Gre za motnjo, ki se odraža kot ekstremno mrzle dlani in noge, za katere je ob tem sindromu značilna spremenjena barva. Prsti pomodrijo ali postanejo rdeči. Čeprav je dokaj razširjena ni življenjsko nevarna. V poprečju prizadene od pet do 20 odstotkov populacije.

Glede na statistične podatke naj bi za raynaudovim sindromom pogosteje trpele mlade ženske. Je posledica motenega pretoka krvi skozi žile, zaradi česar v prizadete predele ne pride dovolj kisika.

"Najpogosteje so prizadete roke, redkeje noge, nos ali uhlji, vzroki zanj pa še niso natančno znani," pojasnjuje Bessonsova. Domneva se, da je posledica stresa, uživanja nekaterih zdravil (denimo za zdravljenje migrene) ali drugih bolezenskih stanj, ki prizadenejo ožilje. 

Pri premagovanju tega sindroma lahko pomaga spremenjen življenjski stil, večplastno oblačenje ter uporaba grelnikov za roke in noge. Če menite, da je posledica stresa, poiščite primerne tehnike sproščanja in na takšen način poskrbite za boljše počutje ter tudi za več topline.

Tesnobni ste

Tesnoba je sicer pogosteje, kot z mrazom, povezana z znojenjem, vendar se včasih odraža tudi s tem, da se telo ne more segreti in je ob njeni prisotnosti tistemu, ki zanjo trpi, vedno hladno. "Kadar so ljudje zelo nervozni, zaskrbljeni in tesnobni, jih pogosto zebe," je povedala Bessonova. Prav tako je mraz izrazit ob napadih panike.

Drugi simptomi, ki spremljajo omenjena stanja so občutki strahu, pospešen srčni utrip in težave z dihanjem. V tem primeru je dobro posikati strokovno pomoč za premagovanje občutkov panike in tesnobnosti ter s tem premagati stalno prisoten mraz, ne da bi morali povišati vrednost na termostatu.

Premalo spite

Spanec med drugim pomaga pri uravnavanju telesne temperature. Kadar spite premalo, je ta proces oviran in zato vas pogosto zebe.

"Pomanjkanje spanja moti notranji ritem. To je 24 urni ritem, ki uravnava vse telesne procese, od presnove, hormonskega ravnovesja do telesne temperature," na pomen kvalitetnega spanja opozarja Bessonova. Med nočnim počitkom temperatura telesa pade. Kadar je notranji, cirkadialni ritem zaradi pomanjkanja spanja moten, telo tudi v stanju budnosti ohranja temperaturo, ki značilna za tedaj, ko spimo.

Torej se ne segreje na "delavno temperaturo" in zato vas zebe. Povedano preprosto: notranji termostat ne deluje pravilno. Rešitev v tem primeru je primerna količina spanja in odprava vzrokov za nespečnost.

Izgubili ste večje število kilogramov

"Maščoba je tista, ki organizmu pomaga ohranjati primerno temperaturo. Kadar je na telesu premalo maščobe, oziroma ste hitro izgubili težo, se organizem hitreje ohlaja, saj ne more zadrževati toplote, to pa vodi v občutek mraza," je povedala Bessonsova.

Z njo se strinja Vyasova, ki dodaja, da je hitra izguba kilogramov pogosto posledica restriktivnih diet, ob katerih telo ne dobi vseh potrebnih hranljivih snovi za pravilno delovanje, kar pomeni, da je onesposobljeno zadrževanje in ustvarjanje toplotne energije. Mraz je zato po njenih besedah pogosto simptom motenj hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija.

Gre za kompleksne motnje, za premagovanje katerih je ključna pomoč strokovnjakov. Kajti čeprav motnje hranjenja vplivajo na fizično zdravje, so njihove korenine psihičnega izvora in se je z njimi treba začeti spopadati na tem področju.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: 6 presenetljivih povzročiteljev gub na obrazu ali pa Kako za vedno premagati slab zadah (nasveti stomatologinje)

Priporočamo tudi: 7 težav z intimnim zdravjem, ki jih ne smete spregledati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)