5 nevarnih prehranskih napotkov, na katere morate čez praznike pozabiti

Nekatere, na videz zdravju prijazne nasvete, povezane s praznično prehrano, lahko mirne duše ignoritate.

21.12.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 nevarnih prehranskih napotkov, na katere morate čez praznike pozabiti

Prihajajoči prazniki so med drugim povezani z okusno hrano, pod katero se običajno šibijo mize. Da zadeve ne bi ušle nadzoru in številka na tehtnici ob koncu praznovanj ne bi poskočila v nebo, že počasi razmišljate o tem, kako poskrbeti za užitke in tudi, da posledice teh ne bi bile preveč drastične.

Naj vas najprej potolažimo: praviloma se čez praznike nabere kakšen kilogramček, a največkrat jih je tako malo, da se z njimi res ni treba obremenjevati. Potem, ko zadeve stopijo v običajne smernice, se vrednost na tehtnici vrne v normalo, zato je nesmiselno demonizirati praznično hrano. Pretirano omejevanje in bojazen pred odvečno težo namreč slabo vplivata na telesno in duševno zdravje.

Zato: privoščite si zmerno sladkanje s ponujenimi dobrotami, predvsem pa pozabite na pravila, ki ste jih morda nameravali upoštevati. Huffington post takole niza šest nesmiselnih, če že ne kar neumnih, vsekakor pa odvečnih in nevarnih.

Pred večerjo nič, da se mi med njo ne bo treba obremenjevati s tem, koliko in kaj jem

"Zadeva že od daleč spominja na restriktivno dieto. Stradanje cel dan z namenom, da med slavnostnim obedom ne bi bilo treba beležiti, koliko energije zaide v telo, ni le nesmiselno in nezdravo, vodi lahko tudi v veliko zadrego. Priznajte, da vam je nerodno, ko v družbi sedete za mizo, želodec pa glasno opozarja, da je prazen.

Zaradi celodnevnega stradanja boste za večerjo tudi hitro pojedli več, kot če bi si privoščili redne in uravnotežene obroke," navaja prehranska strokovnjakinja Cara Harbstreet.

Z intenzivno vadbo si bom zaslužil(a) pojedino ali bom po njej vso energijo porabil(a)

"Ideja, da je tisto, kar pojemo treba zaslužiti, je v naš kulturi še kako zakoreninjena, a dejstvo je, da krožnik hrane ni nagrada, je le krožnik hrane," opozarja prehranska strokovnjakinja  Kathleen Meehan in dodaja:

"Pravilo, ki je velikokrat edina motivacija za vadbo, na dolgi rok lahko privede do motenj hranjenja. Tako kot tudi prenajedanje pri mizi in kasnejša vadba.

 

Namesto da razmišljate o tem, kaj ste počeli pred ali kaj boste počeli po obedu, se osredotočite na svoj apetit in na občutek sitosti oziroma lakote. Če ste presiti, da bi pojedli sladico, jo izpustite. Če je v želodcu zanjo še prostor, si jo privoščite brez slabe vesti.  Sprostite se in uživajte. Na dolgi rok je to zagotovo boljši način."

Po novem letu začnem hujšati, zato sedaj lahko jem vse, kar hočem in kolikor hočem

"V bistvu gre za še eno nevarno pravilo: pretiravanje s hrano v prazničnih dneh nekdo upravičuje z dejstvom, da bodo ti kmalu minili in na vrsti bo dieta.

Vendar pozor: višek kilogramov ni edina posledica pretiravanja s hrano, poleg tega ob prazničnem prenajedanju oseba zanemari naravni občutek sitosti in lakote, zato je kasneje veliko težje vzpostaviti običajen ritem prehranjevanja in tudi to pravilo lahko privede do različnih oblik motenj hranjenja," svari psihoterapevtka Andrea Wachter, ki strogo odsvetuje pretirano odrekanje po praznikih:

 "Nobena restriktivna dieta ni dobra ne za dušo in ne za telo. Privoščite si čez praznike, a ne glede na to, kako vam je postrežena hrana všeč, z njo ne pretiravajte. Tako o dieti sploh ne bo treba razmišljati."

Ne bom pil(a) energijsko bogatih pijač

Številne diete prepovedujejo pitje alkoholnih in sladkih pijač, saj te telesu dovajajo veliko energije. Zato tudi sami morda razmišljate, da bi ostali pri vodi ter nesladkanih čajih. Zadeva je povsem izvedljiva v drugih delih leta, nekoliko manj med prazniki.

Zato: "Če bi radi nazdravili s kozarcem vina, s šampanjcem ali če vam je zadišal jajčni liker, se brez skrbi pogostite z njimi. Pretirano odpovedovanje tem bi lahko na koncu povzročilo več škode, kot če boste zmerno nazdravljali," navaja Wachterjeva.

Energijsko bogato hrano bom nadomestil(a) z zdravimi jedmi in v njih užival(a) brez slabe vesti

Med prazniki do sebe ne bodite prestrogi. Nekatere jedi se streže samo v tem času in škoda bi bilo, da bi se jim odrekli.

"Zamenjava teh s sicer zdravimi živili vas ne bo oropala le prazničnih užitkov, temveč tudi kulture, tradicije, spominov in nostalgije. Skratka veliko vsega, kar je povezanega z namenom praznovanja. Kar v končni fazi z več vidikov ni najbolj zdravo," večplasten pomen prazničnih jedi izpostavlja psihoterapevtka.

Preberite še: 15 razlogov, da ne morete shujšati

Morda vas zanima tudi: Prekinitveni post: Postenje vpliva na hormone, ženskam lahko zaostane menstruacija


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)