11 načinov, kako preživeti praznike, če nisi njihov največji ljubitelj

Čas praznikov zna biti naporen in stresen.

23.12.2017 ob 6:00

prazniki_slike_micna_nas.jpg

Medtem, ko so nekateri ljudje navdušeni nad božičem in prazniki, je nekje peščica takšnih, ki praznikov ne mara prav preveč, saj so polni norenja in hitenja, ki povzročata dodaten stres. Poleg tega, da se moramo spopadati že z vsakdanjimi obveznostmi, nas zdaj čakajo še darila za celotno družino, peka slaščic, okraševanje, na večerji pa moramo sedeti poleg stare tete, ki nam bo povedala, da smo čez leto pridobili nekaj kilogramov.

Če ste eden izmed tistih ljudi, ki se nikakor ne more nalesti božičnega vzdušja, je pač tako. Da pa vam malce pomagamo preživeti dni, ki so pred nami, imamo spodaj 11 nasvetov, kako bo vse skupaj lažje.

Vzemite si odmor

Praznični čas je nabit z obiski, druženji in večerjami. Občutek imate, da vsi želijo vašo pozornost in kamorkoli se obrnete, se pojavi nova obveznost ali zabava, ki se je morate na vsak način udeležiti. Ko imate vsega dovolj se zaprite v kopalnico in odigrajte igrico na telefonu ali se opravičite ter pojdite na svež zrak. Tako se boste lahko malce sprostili in se sveži vrnili k vsemu pretiravanju.

Naredite nekaj zase

Privoščite si masažo. Vzemite si čas in preberite knjigo, ki vas že lep čas čaka na nočni omarici. Sami pojdite na večerjo. Naredite nekaj, v čemer uživate in pozabili boste na stres, ki se dogaja okoli praznikov.

Ne obremenjujte se z okraski

Nikjer ne obstaja pravilo, ki pravi, da morate nujno okrasiti svoje domovanje. Če si tega ne želite, tega preprosto ne naredite.

Ne recite ja čisto vsaki stvari

Gre za izredno poln in časovno natrpan čas v letu. Če že tako sovražite praznike, hkrati pa privolite v vsa praznična druženja, boste po enem tednu še dodatno siti vsega. Svojo energijo raje prihranite za bolj pomembne stvari.

PREBERITE še // Kako med prazniki poskrbeti zase

Počutite se udobno, ne praznično

Veliko družin ima tradicijo, da se za praznike oblečejo v določeno barvo ali nosijo božične puloverje. Če se v takšnih oblačilih ne počutite dobro, izberite nekaj v čemer se. Tudi če ne boste izpadli preveč praznično, raje izberite nekaj v čemer se boste počutili udobno.

Pripravite si dober seznam pesmi

Kamorkoli se odpravite, se razlegajo božične pesmi in če boste slišali samo še eno, se vam bo obrnil želodec. Pripravite si super seznam pesmi in si ga predvajajte od trenutka, ko se usedete v avto in tudi med sprehodom po trgovinah.

Meditirajte

Če niste prazničen tip, vas bo vsaka praznična zadeva živcirala. Promet je neznosen, vrste v trgovinah so daljše in najljubša sveča bo zagotovo razprodana. Privoščite si meditacijo, ki bo pomirila vaše živce in vam dala nekaj potrpljenja, ki jo potrebujete čez dan.

Negativnost spremenite v pozitivnost

Vsi imamo praznične obveznosti, ki se jim ne moremo izogniti. In če nam grejo že tako ali tako na živce, nam predstavljajo negativo. A zakaj ne bi vsega obrnili sebi v prid? Prinesite svojo najljubšo steklenico vina ali slaščico, da sama izkušnja ne bo tako slaba in se bo iz nje lahko razvilo nekaj dobrega.

Ne pozabite na svojo rutino

Poskusite vzdrževati svoje stare navade in rutino tudi med prazniki – jejte zdravo, pijte veliko vode, dobro spite in telovadite. Bolje se boste počutili, če boste imeli svojo rutino.

Dve besedi: Strategija izhoda

Pripravite si načrt, kako boste pobegnili iz druženja, če se bodo stvari začele razvijati v napačno smer. Če že na začetku veste, da ne boste ostali dolgo, takoj povejte ljudem, da morate oditi zgodaj, saj vas čakajo druge obveznosti. Nobenemu ni treba vedeti, da je to crkljanje z mačko, vroča čokolada ali gledanje grozljivke.

Pretvarjajte se

Če ne marate praznikov, še ne pomeni, da morate tudi vsem ostalim uničiti božično vzdušje. V nekaterih primerih si raje samo nadenite nasmeh in se sprijaznite, da je božični čas. A nikomur ne povejte, da imate v sobi odštevalnik, ki odšteva čas do 1. januarja.

Avtorica: K. R. 
Foto: Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)