20 malenkosti, ki jih morate za srečo storiti pred osmo uro zjutraj

Po jutru se dan pozna, zato je dobro zjutraj za srečnejše nadaljevanje, storiti vsaj 20 stvari.

22.5.2023 ob 6:55 | Foto: Viorel Kurnosov(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

20 malenkosti, ki jih morate za srečo storiti pred osmo uro zjutraj

Jutranja rutina močno vpliva na nadaljevanje dneva. Zato ni vseeno, kakšna je in je pomembno, da vanjo vključite 20 stvari, ki pozitivno vplivajo na srečo.

Čeprav se sliši veliko, gre za malenkosti, ki jih morate storiti pred osmo uro zjutraj.

Pijte vodo

Ker celo noč niste zaužili nobene tekočine, je telo zjutraj dehidrirano in zato je najboljše dan začeti s kozarcem vode.

Ta prepreči dehidracijo in cel dan pozitivno vpliva na presnovo. Po želji ji lahko dodate nekaj kapljic soka limone.

Meditirajte

Ne izgovarjajte se, da nimate časa. Deset minut za pomiritev in sproščanje si lahko namenite. Jutranja meditacija spodbuja kreativnost, zbistri misli in pozitivno vpliva na počutje.

Pišite dnevnik

Če nikakor ne morete umiriti misli, jih, tako kot pričakovanja, občutke in tudi sanje, zapišite v dnevnik. Tako boste lažje strukturirali ideje, se izognili stresu, izboljšali boste razpoloženje in zdravje.

Vadite

Vadba je še en način za odličen začetek dneva. Med njo se v telesu sproščajo hormoni dobrega počutja, ki blažijo bolečine, premagujejo stres, spodbujajo delovanje možganov in izboljšujejo počutje.

Privoščite si malo sončka

Če je le mogoče vsaj za nekaj minut obraz izpostavite sončni svetlobi. Tudi ta bo pomagala pri prebujanju, saj bo možganom sporočila, da je čas za akcijo, ustavilo se bo sproščanje melatonina, ki spodbuja zaspanost in zvišala se bo koncentracija.

Če vstajate, ko je še temno, prižgite čim več luči.

Popijte kavo doma

Počastite se s skodelico kave, ki jo spijete v dobri družbi ali v miru in tišini s samim seboj. Kava prebuja telo, možgane, in če si boste zanjo vzeli čas ter uživali v njenem vonju, pričara prijetne občutke.

Pojejte zdrav zajtrk

Osebe, ki jedo zajtrk, imajo redkeje težave s telesno težo in so bolj učinkovite ves dan. Telo zjutraj potrebuje energijo in zdrav ter uravnotežen zajtrk vpliva tudi na boljšo koncentracijo, spomin in storilnost preko dneva.

Zadajte si cilje

Dan bo manj kaotičen, če boste imeli jasno zastavljene cilje in napisan seznam vsega, kar morate opraviti. Posebno zadovoljstvo vas bo prevzelo vsakič, ko boste prečrtali opravljeno opravilo.

Berite

Branje je odlična vaja za možgane in krepi misli ter besedni zaklad. Če boste zjutraj prebrali novice v časopisu, boste na tekočem z dogajanjem in težje vas bo kaj presenetilo.

Chris Ryan/Gettyimages

Globoko vdihnite

Odprite okno, stopite na balkon in zadihajte na polna pljuča. Opazujte, kako kisik prihaja v vaše telo in kako se umikata stres ter jutranja otopelost.

Pospravite posteljo

Naj se najprej malo shladi, a ne odidite od doma, dokler je postelja razmetana. Dobra navada, s katero začnete dan, nudi podlago vsem dobrim navadam, ki jim boste sledili v naslednjih urah.

Odklopite se

Vsaj za nekaj minut pozabite telefon in uživajte v družbi ljudi, v skodelici kave, v tišini, skratka v čemerkoli, kar vam brez elektronskih pripomočkov prinaša jutro.

Objemite tiste, ki jih imate radi

Čeprav le za nekaj trenutkov je pomembno, da se družite z osebami, ki se prebujajo z vami in z vami preživljajo jutro, naj bodo to otroci ali partner.

Če ste sami, pa prijatelju ali prijateljici namenite kratko sporočilo z lepimi mislimi. Sebi in drugi strani boste polepšali dan.

Evgenya Tamanenko/Gettyimages

Bodite hvaležni

Dobrih stvari ne jemljite kot samo po sebi umevne. Bodite hvaležni za vse pozitivno v življenju, čeprav je to še takšna malenkost. Tako boste dan začeli s pozitivnim stališčem ter prav takšno energijo.

Spakirajte kosilo

Če boste kosilo pripravili doma in ga vzeli s seboj v službo, boste lažje nadzorovali količino, kvaliteto in hranljivost obrokov. Hkrati boste prihranili, torej več kot dovolj razlogov za srečo.

Namenite si nekaj trenutkov za osebno strast

Zlahka je pozabiti na stvari, ki jih imate res radi. Sploh zjutraj. A že nekaj minut ukvarjanja z njimi vam bo polepšalo dan. Morda bo dovolj že, da zalijete in pregledate, kako uspevajo vaše lončnice.

Pretegnite se

Še v postelji se dobro pretegnite in tako aktivirajte mišice, poravnajte kosti, spodbudite krvni pretok in poskrbite za boljše počutje.

Vstanite takoj

Ne prelagajte vstajanja z vklapljanjem dremeža. To je najslabši način za začetek dneva. Ko zazvoni budilka, takoj vstanite. Tisti spanec ob dremežu možganom in telesu prinaša več škode kot koristi.

Vstanite zgodaj

Zgodnje vstajanje zagotavlja več časa za vse, kar nas zjutraj osrečuje, torej za primerno jutranjo rutino.  Jutro brez naglice namreč pomeni več pozitivne energije in sreče za ves dan.

Povzeto po portalu msn.com

Preberite še: Kako lahko počasno jutro polepša dan

Morda vas zanima tudi: Ta zelišča so boljša kot pomirjevala, razkriva zdravnik in fitoterapevt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)