Kako lahko počasno jutro polepša dan

V sodobnem času vsak način sprostitve pride prav, eden do njih so jutranji trenutki, v katerih ni nobene naglice.

2.5.2023 ob 7:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kako lahko počasno jutro polepša dan

Vstati na napačno nogo lahko nekomu res uniči dan. Leta 2018 so strokovnjaki dokazali, da tedaj, ko dan začnemo slabe volje in s prepričanjem, da bo naporen, praviloma takšen tudi je, čeprav se v njem ne zgodi prav nič dramatičnega, kar naj bi oviralo našo srečo.

Rek, da se po jutru dan pozna, torej ni iz trte zvito

In še nekaj: jutranji način razmišljanja ima čez cel dan velik vpliv na spomin, koncentracijo in na kreativnost.

Tu nastopi jutranja rutina. Kajti kadar je ta prava, še kako pomaga pri začetku in nadaljevanju dneva. Kar je pri tem najboljše: jutranja rutina za lepši dan naj ne bi bila zapletena.

Res je sicer, da mnogi znani obrazi zatrjujejo, da je treba vstajati ob petih zjutraj, preteči tri kilometre, prebrati dve poglavji knjige, si skuhati popolno uravnotežen zajtrk in si privoščiti pravi odmerek hidratacije, a v resnici vsega tega ne potrebujete.

Kajti vsem pač ni na kožo pisano dan začeti tako produktivno. Nasprotno. Podatki, ki jih je letos zbral Pinterest, so pokazali, da večina prisega na tako imenovana počasna jutra.

Tudi strokovnjaki se strinjajo, da so ta idealna podlaga za dober dan. Povedano drugače: zadeva naj bo čim bolj preprosta, le malce stopite na zavore ter se vsaj za nekaj trenutkov upočasnite.

Kaj je torej počasno jutro?

Počasno jutro je element življenjskega sloga, vse bolj priljubljen trend, ki je v popolnem nasprotju z norijo sodobnega vsakdanjika.

"Kako je počasno življenje videti v praksi, se razlikuje od posameznika do posameznika, v bistvu gre za to, da nekdo najde čas za stvari, ki mu veliko pomenijo," je povedala Brooke McAlary, avtorica podkasta z naslovom The Slow Home.

"Sama besedna zveza se lahko nanaša na mir, ki nas obdaja, ali na globino in kvaliteto stvari, ki jih počnemo, na minute, ki jih namenimo samo sebi. Gre za namenjanje pozornosti, za uživanje v vsakodnevnih trenutkih, za prenehanje z bezljanjem iz enega opravka v drugega. To zame pomeni počasno jutro," je povedala avtorica.

Kako lahko počasno jutro izboljša dan?

"Začeti dan s takšnim pogledom na življenje nam pomaga, da se ne ujamemo v skrbi, strahove in negativna pričakovanja, povezana z dnevom pred nami, da se ne obremenjujemo s tem, kaj bi lahko šlo narobe, in kaj se bo zato zgodilo, s tem je jutranji stres znatno manjši, posledično je manj stresen cel dan," je pojasnil psiholog Daniel Wysocki.

"Takšno razmišljanje že takoj zjutraj pomaga sprejemati racionalnejše odločitve, ki so bolj v skladu z vrednotami in potrebami posameznika, so bolj premišljene in zato  prinašajo boljše rezultate," dodaja McAlaryijeva in priporoča razmišljanje v smislu:

"Svet je tako hiter, stalno smo bombardirani z milijoni informacij, največkrat slabimi in hitro se zgodi, da smo iz dneva v dan preobremenjeni ter prenasičeni z vsem. Posledično nas že vsaka, še tako majhna malenkost pripelje čisto do roba."

"Z oblikovanjem rutine počasnega jutra si zagotovimo mehanizme, ki nas nato še ves dan ščitijo pred stresom in preobremenjenostjo.

Če se zgodi kaj slabega in nepričakovanega, imamo še vedno dovolj manevrirnega prostora, da se s tem lahko soočimo brez dodatne napetosti. In naj se to zdi še tako majhna in nepomembna sprememba, v življenje prinaša veliko dobrega."

Kako oblikovati počasno jutro?

"Nekoč sem bila prepričana, da za uspešen dan potrebujem, obširno, impresivno jutranjo rutino, sedaj vem, da štejejo malenkosti," je povedala avtorica.

Wysocki se z njo strinja in pravi, da so pri počasnem jutru stvari preproste. "Ena velikih prednosti počasnega načina življenja oziroma takšnega začetka dneva je, da ni treba drastično spreminjati dnevne rutine in načina življenja, vseeno pa smo deležni mnogih pozitivnih posledic."

To pa so njuni nasveti, kako do počasnega jutra:

Dobro jutro se začne že zvečer

Kar pomeni, da si že zvečer pripravite oblačila za naslednji dan, pojdite v posteljo prej in se dobro naspite, pripravite osnove za zajtrk, skratka, postorite kaj že zvečer, da vam ne bo treba zjutraj.

Zjutraj ne posegajte najprej po zaslonih

To je en najlažjih in najučinkovitejših načinov za spreminjane jutranje rutine na bolje: z elektronsko pošto, z družabnimi omrežji, z novicami, skratka z vsem, kar je povezanega z zasloni, počakajte in z dnevom začnite brez takšnih in drugačnih tehnoloških naprav. Bodite pozorni na zvoke, vonje okoli sebe, na svoje počutje, uredite misli.

Dodajte drobno dejanje, ki bo namenjeno samo vam

Nekaj, kar bo samo vaše. Res je lahko nekaj čisto neznatnega: dobro pretegovanje že v postelji, dvigovanje zastorov, da vam dnevna svetloba objame obraz, globok vdih in izdih na balkonu, prha, ki hkrati prebuja in osvežuje.

Vzemite si pet minut samo zase in za jutranjo kavo, vonjajte njeno aromo z zaprtimi očmi, jutru dodajte nekaj samo za sebe in na drobno jutranjo radost ne pozabite v nobenem primeru ne glede ena to, kako slabe volje boste morda vstali iz postelje.

Povzeto po portalu The Healthy.com

Preberite še: Horoskop: jutranji znaki, zlahka vstanejo brez kave

Morda vas zanima tudi: Ta zelišča so boljša kot pomirjevala, razkriva zdravnik in fitoterapevt


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)