18 odličnih živil, ki zmanjšujejo stres

Če nikakor ne morete ubežati stresu, poglejte, katera živila ga učinkovito premagujejo.

24.5.2021 ob 5:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

18 odličnih živil, ki zmanjšujejo stres

Občasnemu stresu se res ni mogoče izogniti. Dejstvo je, da je ta do določene mere celo koristen, saj nas sili v razmišljanje, kako premagati dejavnike zanj ter s tem spodbuja kreativnost.

Težava nastane, kadar smo izpostavljeni kroničnemu stresu, kar pomeni, da je prisoten vsak dan ter zato ogroža fizično ter psihično zdravje.

Načinov, kako ga premagati, je več. Mednje sodi tudi primeren izbor živil. Katera so vselej v dobrodošla pomoč, razkriva portal Health.

Matcha čaj

Različica zelenega čaja je zvezda med zagovorniki zdravja. In ker vsebuje L-teanin, nebeljakovinsko amino kislino, premore tudi učinke sproščanja.

Študije na ljudeh in živalih so pokazale, da je matcha čaj odličen pri nižanju količine stresnih hormonov v telesu, njegovi učinki pa se pokažejo že, če si vsak dan pripravimo čaj iz 4.5 gramov prahu matche.

Blitva

Blitva je vsestransko uporabna zelena zelenjava, dobra surova ali kuhana, v juhi, solati, kot priloga in premore zdravilno moč, saj med drugim blaži stres.

Zakaj? 175 gramov blitve vsebuje 36 odstotkov dnevno priporočene količine magnezija, minerala, ki igra pomembno vlogo pri odzivu telesa na stresne dogodke.

Sladek krompir

Ne le, da je bogat z vlakninami, vitamini in minerali, snovi v sladkem krompirju dejansko znižajo količino kortizola v telesu, s tem nižajo tveganje za z njim povezana vnetja, ki so posledica dolgotrajne izpostavljenosti stresu.

Juha kimči (kimchi)

Gre za fermentirano zelenjavno juho, tradicionalno pripravljeno iz kitajskega (napa) zelja in daikona (vrste radiča). Vsa fermentirana hrana, kot je omenjena juha, vsebuje veliko probiotikov, vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Raziskave kažejo, da zlasti probiotiki zaviralno delujejo tudi na stres ter na sploh pozitivno vplivajo na mentalno zdravje.

Artičoke

V njih je ogromno vlaknin, zlasti prebotikov, tipa vlaknin, s katerimi se v črevesju hranijo dobre bakterije.

 

Študije so pokazale, da prebotiki iz artičok pomagajo premagovati stres in napetost. Ob tem so te bogate še s kalijem, magnezijem ter vitaminoma C in K, ki so prav tako nepogrešljivi v bitki s kronično napetostjo.

Drobovina

Drobovina, kamor sodijo jetra, ledvičke, srce in drugi notranji organi goveda, svinjine ali perutnine, so odličen vir vitaminov B kompleksa, zlasti vitaminov B12, B6, roboflavina in folne kisline, ki so ključni v premagovanju stresa, saj v možganih zagotavljajo nastajanje nevrotransmitorjev, kot so dopamin in serotonin, ti pa pozitivno vplivajo na počutje ter razpoloženje.

Samo 85 gramov jeter denimo zagotavlja polovico dnevnega odmerka vitamina B6 in folne kisline, ob tem pa še več kot 200 odstotkov riboflavina ter več kot 2000 odstotkov vitamina B12.

Jajca

Jajca so upravičeno imenovana super živilo, kajti telesu zagotavljajo pisan nabor hranljivih snovi: vitaminov, mineralov, aminokislin in antioksidantov, ki so nepogrešljivi v boju s stresom.

Med temi je najpomembnejši holin, ki igra glavno vlogo v zaščiti možganov pred posledicami izpostavljenosti stresu ter pozitivno vpliva na razpoloženje.

 Yelena Yemchuk/Gettyimages

Školjke

Morske školjke in drugi mehkužci so bogati z aminokislino, imenovano taurin. Ta je nepogrešljiva pri nastajanju nevrotransmitorja dopamina, ene ključnih snovi za uravnavanje odziva telesa na stres.

Raziskave so celo pokazale, da premorejo podoben učinek kot antidepresivi. Prav tako so školjke bogate z vitaminom B12, cinkom, bakrom, manganom in selenom, ki pozitivno vplivajo na razpoloženje.

Prah iz acerola češenj

Acerola češnje so jagode, ki vsebujejo ogromno vitamina C. Kar za 50 do 100 odstotkov več kot limone ali pomaranče.

Vitamin C igra pomembno vlogo v odzivu telesa na stres, hkrati so primerne količine tega vitamina povezane z nižjim tveganjem za depresijo in na splošno z dobrim počutjem.

Čeprav so užitne sveže, so težje dostopne in hitro pokvarljive, zato je acerola češnje primerneje uživati v prahu kot dodatek jedem ali pijačam.

Mastne ribe

Snovi, ki so zaslužne za to, da so mastne ribe zaveznice boja proti stresu, so omega tri maščobe ter vitamin D. Oboje blaži napetost, spodbuja razpoloženje ter niža tveganje za depresijo.

Peteršilj

Vsebuje veliko antioksidantov, snovi, ki premagujejo proste radikale, s tem nižajo oksidativni stres v telesu in zagotavljajo boljše počutje.

Oksidativni stres je povezan z mnogimi boleznimi, med drugim slabo vpliva na možgane in viša tveganje za tesnobo in depresijo. Peteršilj, zlasti po zaslugi vitamina C, karotenoidov in flavonoidov, blaži posledice stresa ter tako varuje mentalno in telesno zdravje.

Česen

Zaradi žveplovih snovi, kot je sulforafan, v telesu dvigne raven glutationa, antioksidanta, ki je v prvi vrsti pri obrambi proti stresu.

S tem česen omili njegove učinke ter varuje tudi pred depresijo.

Tahini omaka

Omaka, izdelana iz semen sezama, ki je odličen vir aminokisline L-trptofan.

Ta pozitivno vpliva na razpoloženje, saj spodbuja nastajanje serotonina in dopamina v možganih, s tem pomaga premagovati tudi posledice kronične napetosti.

Sončnična semena

Te so znane po visoki vsebnosti vitamina E, v maščobi topnega vitamina, ki deluje kot močan antioksidant in je ključen za dobro duševno zdravje. Pomanjkanje vitamina E v telesu je povezano s slabim razpoloženjem, tudi depresijo in z večjo dovzetnostjo za posledice kronične napetosti.

Ob tem so v sončničnih semenih prisotni še magnezij, mangan, selen, cink, vitamini B in baker, ki prav tako pomagajo v premagovanju stresa.

Brokoli

Slovi po številnih pozitivnih učinkih na zdravje, en od njih je blaženje posledic stresnega življenja.  Kajti v njem je veliko vitamina C, folne kisline, sulforafana, vitamina B6, vsi ti so nepogrešljivi v boju proti depresiji in proti posledicam napetosti.

Čičerika

Stročnica, ki telesu zagotavlja vitamine in minerale, kateri pomagajo premagovati posledice stresa. Na prvih mestih so to: magnezij, kalij, B vitamini, cink, selen in baker.

V njej je še sulforafan, ta v možganih spodbuja nastajanje serotonina in dopamina. Omeniti gre tudi vlaknine, ki pozitivno vplivajo na črevesno mikrofloro in s tem tudi na duševno zdravje.

Kamilični čaj

Zdravilna rastlina, ki je že od nekdaj znana kot blažilka napetosti. Čaj iz nje namreč zagotavlja dober spanec ter blaži posledice tesnobe in stresa.

Borovnice

Sadeži, ki premorejo ogromno pozitivnih učinkov na zdravje, med drugim izboljšujejo razpoloženje. V njih zastopani antioksidanti pomagajo v boju s stresom in delujejo protivnetno ter omilijo škodo prostih radikalov, ki so dejavnejši tudi zaradi stresa.

Ob tem pa zaradi flavonodov varujejo pred depresijo in izboljšujejo razpoloženje.

 Briana Jackson/Gettyimages

In zaključek

Številna živila pomagajo pri premagovanju stresa in njegovih posledic. Matcha čaj, mastne ribe, kamilični čaj, brokoli so le nekateri od njih in pametno je vse z zgoraj nanizanega seznama umestiti na svoj jedilnik.

Preberite še: Kaj smo se že naučili in kako preživeti še en »lockdown«?

Morda vas zanima tudi: Meditirajte z novo serijo na Netflixu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)