14 razlogov za stalno utrujenost (in kako si pomagati)

Če se tudi sami nikakor ne morete otresti utrujenosti, si poglejte razloge zanjo in jih s pravimi načini odpravite.

23.8.2022 ob 5:39 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

14 razlogov za stalno utrujenost (in kako si pomagati)

Pred počitnicam ste nepremagljivo utrujenost pripisovali potrebi po oddihu, kadar je spanec slab veste, da je vzrok za izčrpanost dejstvo, da ne spite dovolj, se pa zgodi, da vzroki zanjo niso jasni.

Poglejte torej nekaj morebitnih razlogov za stalno utrujenost in še, kako nadlogo končno in enkrat za vselej premagati.

Preveč sedenja

Sodoben, pretežno sedeč življenjski slog do zdravja in počutja ni prijazen. Če ob tem zanemarjate redno vadbo in vedno najdete nešteto izgovorov, da je ne umeščate v svoj vsakdan, je odgovor na vprašanje, zakaj ste vedno utrujeni, kot na dlani ter se glasi: zaradi preveč sedenja in premalo gibanja.

S tem je povsem jasna tudi rešitev: vsaj trikrat na teden za najmanj 20 minut intenzivno vadite, med samim delom pa si večkrat vzemite odmor in se dodobra razgibajte.

Premalo vode

Že zgolj blaga dehidracija negativno deluje na zbranost, storilnost in na počutje.

Vpliva namreč na vse telesne funkcije, zaradi nje se med drugim zmanjša prostornina krvi, ta postane gostejša in se počasneje premika po krvnih žilah, telesni organi dobijo manj kisika in nastopi izčrpanost.

V tem primeru je edina rešitev primerna količina dnevno popite vode.

Premalo železa

Posledice pomanjkanja železa v krvi so nepravilno bitje srca, pomanjkanje kisika v telesu, bledična polt, manjša odpornost in kronična utrujenosti.

Anemija je pogostejša pri ženskah, kot pri moških, en od načinov premagovanja je dovolj železa v prehrani. Najboljši vir tega minerala so rdeče meso, stročnice, jajca, zelena zelenjava, oreščki in semena.

Perfekcionizem

Težnja po popolnosti je naporna. Kajti posameznik je zaradi nje stalno pod pritiskom ter obremenjen z visokimi pričakovanji do sebe, kar možgane obremenjuje v tolikšni meri, da se pojavi kronična utrujenost.

Rešitev v tem primeru je spremenjen način razmišljanja. Res je, tega cilja ni lahko doseči, a namera bo, če vam bo uspelo, poplačana tudi z dobrim počutjem.

Preskakovanje zajtrka

Ne pravijo zaman, da je zajtrk najpomembnejši dnevni obrok, telesu namreč že zjutraj zagotovi energijo za vse podvige dneva.

Številne študije so pokazale še, da so ljudje, ki ne jedo zajtrka, pogosteje žrtve kronične utrujenosti, zato je prvi jutranji obrok pomemben.

Tako kot je pomembna njegova sestava: vključuje naj beljakovine, sestavljene ogljikove hidrate in zdrave maščobe.

Hipohondričnost

Pretirano obremenjevanje s samim seboj ter s svojim zdravjem črpa veliko energije ter spodbuja sproščanje kortizola v telesu, ki negativno vpliva na počitek.

Skrb za zdravje je vsekakor pomembna, a tako, kot glede drugih področij, tudi z njo res ni pametno pretiravati ter zahajati v skrajnosti.

Pretiravanje z zasloni

Običajno gre pretiravanje z zasloni z roko v roki s preveč sedenja, kombinacija obojega pa je usodna za dobro počutje, spodbuja namreč kronično utrujenost.

Tudi zato, ker modra svetloba iz zaslonov slabo vpliva na nastajanje hormona spanja melatonina v možganih, s tem se zmanjša kvaliteta spanca in poveča tveganje za nepremagljivo utrujenost.

Visokoenergijska hrana

Živila, ki vsebujejo veliko predelanega sladkorja, bele moke in drugih enostavnih ogljikovih hidratov telesu naglo zagotovijo energijo, prav tako naglo pa ta, s padcem krvnega sladkorja, tudi izgine.

Pojavi se izčrpanost, ki je posledica nepravilne prehrane ter premagljiva z uživanjem živil z nizkim glikemičnim indeksom, saj ta v manjši meri vplivajo na izrazita nihanja krvnega sladkorja.

Pozabljanje nase

Skrbite za družino, pomagate prijateljem, na vas se zanašajo sosedje. Tako zelo skrbite za druge, da pozabljate nase in na svoje potrebe, zadovoljstvo in s tem na dobro počutje.

Prav je, da radi pomagate, a ne glede na to se naučite v prvi vrsti poskrbeti zase.

Neurejenost

Neurejeno delovno in bivalno okolje na počutje ne vpliva najbolje.

Študija univerze Princteon je denimo pokazala, da so osebe, ki delujejo v urejenem okolju, produktivnejše in občutijo več energije.  Povsem jasno je torej, kaj je treba v tem primeru storiti.

Preveč kave ob nepravem času

Res je, da je kofein stimulans, ki prebuja, a treba je vedeti, kdaj kava res zagotavlja največ energije: odpovejte se ji vsaj šest ur pred nočnim počitkom.

V nasprotnem, primeru zavira nastajanje adenozina, produkta aktivnih celic, ki povzroča večerno zaspanost s tem pa se zmanjša kvaliteta spanca.

Preobremenjenost s klici, elektronsko pošto, dražljaji z družabnih omrežji …

Stalna dosegljivost izčrpava. Zato si dovolite vzeti odmor od elektronske pošte in klicev. Prav tako se od časa do časa ogradite od družabnih omrežji. Zasutost z vsemi informacijami, ki jih nudijo, na dolgi rok ne prinaša nič dobrega in spodbuja kronično utrujenost.

Alkohol pred spanjem

Res je, da pod njegovim vplivom hitro zaspite, res pa je tudi, da so zaradi alkohola krajše faze globokega spanja in zjutraj se zaradi rujne kapljice zbujate bolj utrujeni, čez dan pa je energije za vsa opravila manj, pojasnjuje nevrolog Allen Towfigh.

Nepravilna spalna rutina

Spalna rutina je en od prvih pogojev za dober spanec, ta pa je pogoj za dovolj energije.

Zato skušajte vsak večer k počitku leči ob istem času in ob približno istem času, ne glede na to, ali je to vikend ali dan med tednom, skočite iz postelje.

Spalna rutina je namreč še en zaveznik dobrega počutja in zadovoljive količine življenjske energije.

Povzeto po portalu 24sata.hr

Preberite še: 11 znakov, da ste kot starš preobremenjeni (in kako si lahko pomagate)

Morda vas zanima tudi: Če te še vedno muči zaspanost zaradi prestavljene ure, naredi to


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)