12 najverjetnejših razlogov za vetrove

Vzroki za vetrove se skrivajo tudi tam, kjer bi jih najmanj pričakovali.

28.4.2019 ob 4:37

zenska_nos_nohti_micna.jpg

Priznajmo si: vsak včasih spušča vetrove. A če se vam zdi, da so ti zadnje čase pogostejši in tudi izrazitejši je čas, da se poglobite v razloge zanje.

Kje najpogosteje tičijo, za Womans Health razkriva doktorica osteopatske medicine, gastroenterologinja in klinična profesorica na newyorškemu medicinskem centru Langone Lisa Ganjhu

Pogosto pijete gazirane pijače

S srebanjem gaziranih pijač, z uporabo slamice in tudi z žvečenjem žvečilnih gumijev v prebavila zaide veliko zraka. Ta je v 50. odstotkih kriv za vetrove.

"Če nočete, da se spodaj izloči, zgoraj ne sme vstopati, bi lahko rekli, zato se je z namenom preprečevanja vetrov vsem naštetim bolje izogibati," meni strokovnjakinja.

Jeste veliko sladil

Ker skrbite za vitko postavo, se izogibate sladkorju in posegate po umetnih sladilih. A v njih prisotnih snovi, denimo sorbitola ali ksilitola, ki se pogosto nahajajo tudi v žvečilnih gumijih brez sladkorja, telo ne more prebaviti. Kar pomeni, da v črevesju fermentirajo in povzročajo vetrove.

"Naravni sladkorji so prav tako lahko odgovorni za zadrego, zlasti fruktoza oziroma sadni sladkor ali laktoza, mlečni sladkor. Predvsem zato, ker nekateri posamezniki v črevesju nimajo encimov, ki bi pripomogli k njuni razgradnji," na še eno past opozarja Ganjhujeva.

Obožujete solate

Čeprav je zdrava, zelenjava kot je ohrovt, zelje, brstični ohrovt in brokoli vsebuje ogljikov hidrat, ki ga telo težko prebavlja. In ker ta dolgo ostane v črevesju, povzroča napihnjenost ter vetrove.

Pod stresom ste

Prebavila so tesno povezana s čustvi. Kadar ste napeti, pod stresom ali celo tesnobni, trpi prebavni sistem, na kar opozarja s težavami, med katerimi so tudi vetrovi. Namig: s primernimi sprostitvenimi tehnikami bodo ti manj pogosti.

Mleko ni vaš prijatelj

Netoleranca na laktozo pomeni, da v vašem telesu ni encima, ki bi razgradil ta mlečni sladkor. Pojavi se lahko v kateremkoli obdobju življenja in je morda vzrok težave.

"Za nekaj dni se odpovejte mleku in mlečnim izdelkom ter opazujte dogajanje. V kolikor se bodo vetrovi v tem času umirili, bi morali resno razmisliti o tem, da bi se poslovili od sira in mlečnega sladoleda," priporoča profesorica.

Pravkar ste postali mama

Med porodom se lahko poškodujejo mišice in živci na področju anusa, kar pomeni, da so tudi vetrovi verjetnejši. Švedska raziskava je denimo dokazala, da ima 25 odstotkov žensk približno pet mesecev po porodu, zlasti po napornem, težave z napenjanjem in vetrovi, zadeve pa se sčasoma umirijo same.

Zaprti ste

V kolikor blata ne odvajate redno, ta ostaja v črevesju in sprošča pline. Strokovnjakinja v tem primeru priporoča povečan vnos tekočine, vlaknin, več gibanja in v kolikor to ne spodbudi prebave, obisk pri zdravniku, ki bo predpisal primerno pomoč.

Vaše bakterije niso v ravnovesju

Na prebavo hrane vplivajo tako bakterije v črevesju kot tiste v ustih in želodcu. V kolikor te iz kakršnegakoli razloga (bolezen, jemanje zdravil, neuravnotežena hrana) niso v ravnovesju, je ovirana prebava in s tem višje tveganje za vetrove.

Jeste mimogrede

Če jeste hitro, mimogrede, tedaj ko hodite po ulici ali vozite avto, verjetno skupaj s hrano pojeste veliko zraka. In tako kot tisti, ki v prebavila zaide med pitjem gaziranih pijač in žvečenjem žvečilnih gumijev, se izloča tudi oni, ki vanje zaide med hitrim uživanjem hrane.

V prid redkejši zadregi z vetrovi si je zato za obroke dobro vzeti čas, temeljito prežvečiti živila in s tem zmanjšati možnost za zadrego.

Preobčutljivi ste na gluten

Kadar telo le s težavo prebavi določena živila, se prebavila na to odzovejo z vetrovi. Ti so lahko posledica preobčutljivosti na gluten ali celiakije, opozarja strokovnjakinja, ki v tem primeru svetuje izogibanje hrani, v kateri je prisotna ta beljakovina.

Posredi so hormoni

Tudi med menopavzo so vetrovi lahko izrazitejši. Kje natančno je v tem primeru vzrok zanje, še ni povsem pojasnjeno.

"Ni znano, ali je krivec progesteron ali estrogen, a veliko žensk ima v tem obdobju težave s prebavo, z zaprtjem ter z vetrovi," je povedala Ganjhujeva in dodala, da v tem primeru lahko pomagajo probiotiki in prebiotiki, ki pozitivno vplivajo na prebavo in s tem manjšajo možnost za vetrove.

Jeste preveč vlaknin

Dejstvo: vlaknine povzročajo napenjanje. Res je, dobra so za zdravje, spodbujajo prebavo, imajo pa tudi negativno plat. Zato tedaj, ko jeste veliko sadja in zelenjave, občutite posledice v obliki vetrov. Samo v vednost.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite tudi: Živilo proti napihnjenosti in vsem drugim prebavnim težavam ali 9 navad, zaradi katerih je vaš trebuh napihnjen

Morda vas zanima še: Sedem živil, ki škodujejo in šest takšnih, ki koristijo prebavi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)