10 stvari, zaradi katerih gredo pacienti zdravnikom na živce

Med obiskom v ordinaciji morda tudi sami hote ali nehote počnete stvari, zaradi katerih greste vašemu zdravniku še kako na živce.

9.9.2021 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

10 stvari, zaradi katerih gredo pacienti zdravnikom na živce

Redni obiski v zdravniških ordinacijah so en od korakov do dobrega zdravja. Pa naj bodo namenjeni preventivi ali kurativi. A kadarkoli se znajdete pred svojim zdravnikom ali specialistom, bodite pozorni na stvari, ki jih ti prav nič ne marajo.

S čim jih pacienti najhitreje spravljajo ob živce, so za Huffington post razkrili sami.

1. K jedru težav šele na koncu obiska

Običajno imate na voljo tri priložnosti, da poveste, zakaj ste sploh prišli v ordinacijo: ko se naročate, ko se zglasite v čakalnici in takoj, ko stopite pred zdravnika.

"Nikoli ne morete zgrešiti, če čimprej poveste, da vas denimo stiska v prsih, vas pogosto pestijo prebavne težave ali noč za nočjo ne morete spati. Osnovna težava naj se čimprej pojasni.

Žal se vse prepogosto dogaja, da pacienti zaradi nervoze klepetajo o vsem mogočem in velikokrat kar pozabijo, zakaj so se sploh zglasili v ambulanti. In če to omenijo šele na koncu, trošijo svoj in naš dragoceni čas," je povedala družinska zdravnica Alicia Shelly.

2. Stalno gledanje v telefon

"Čas, ki ga zdravnik lahko nameni pacientu, je omejen. Zato ga je več kot primerno dodobra izkoristiti, kar pomeni, da v ordinacij utišajte telefon in ne odgovarjajte na morebitne klice ali kratka sporočila.

Kajti s tem ne samo, da boste sebe prikrajšali za temeljito obravnavo, prav tako bo vaša pozornost razdeljena med napravo in zdravnika, s tem pa obisk ne bo tako ploden, kot bi lahko bil.

Da tega, da je takšno početje na moč nevljudno, sploh ne omenjam," opozarja okulist Dagny Zhu.

3. Polni Google znanja

Nič ni narobe, če se pred obiskom malce pozanimate, kaj bi lahko nakazovali vaši simptomi, a vedite, da vzroke zanje ter načine zdravljenja lahko določi le zdravnik.

"Google pač ne more biti pripomoček za postavljanje diagnoz in ne vir informaciji, s katerimi bi oporekali zdravniku," meni Zhu.

4. Namen več obiskov združiti v enega

Preventivni pregledi so namenjeni ohranjanju zdravja in zgodnjemu prepoznavanju morebitnih zdravstvenih stisk. Ne pričakujte pa takšne obravnave, kadar se v ordinaciji zglasite zaradi konkretne težave.

"Tedaj naj bi se zdravnik posvetil tej in ne temu, kako dobra je denimo vaša kri ter kakšno je stanje urina.

Vzorce teh bo vzel, če bo to potrebno za določitev diagnoze, v nasprotnem primeru bo priložnost za to ob naslednjem preventivnem pregledu," pojasnjuje Shellyjeva.

5. Nejasnost glede največje težave

Če je teh veliko, se bo zdravnik težko osredotočal na poglavitno stisko.

"Kadar je zadreg preveč, je težko ostati zbran, rezultat je zato manj učinkovit obisk.

Namesto, da v tem primeru govorite na pamet, si simptome, ki vas mučijo, napišite po vrstnem redu, od najhujšega do najbolj milega. Tako za vas kot za zdravnika bo lažje poiskati primerne načine zdravljenja," navaja Casey Kelly, ustanovitelj medicinskega centra v Chicagu.

 

6. Nepoštenost glede zdravil in skrbi za zdravje

Morda vas je sram ali strah priznati, s katerimi zdravili si občasno pomagate, kakšen je vaš način prehranjevanja, koliko se gibljete in zato pomembne informacije zamolčite ali še huje, se o njih celo zlažete.

"S tem si ne delate prav nobene usluge. Odkritost je namreč ključna za dober odnos med zdravnikom in pacientom ter seveda nepogrešljiva za postavitev diagnoze in določitve načina zdravljenja. Zato brez sramu in strahu, s svojim zdravnikom bodite odkriti," opozarja Zhu.

7. Zamujanje

Kadar en pacient zamudi, se zamakne celoten urnik. Ne samo, da bodo zato drugi morali dlje čakati, prav tako bo moral zdravnik hiteti, da bi se do konca delovnika lahko posvetil vsem naročenim.

"Zamujanje v nobenem primeru ni spodobno in če menite, da ne boste uspeli priti pravočasno, pokličite sestro, da bo lahko razporedila ostale naročene paciente," na srce polaga Shellyjeva.

8. Menjava zdravnika brez pojasnila

Razlogov za zamenjavo zdravnika je veliko: selitev v nov kraj, nova služba, spremenjen način življenja, priporočila prijateljev pa tudi nezadovoljstvo z izbranim.

Ne glede na razlog, pošteno je v ordinacijo sporočiti, kako in zakaj ste se tako odločili.

In še nekaj, na kar opozarja Zhu: "Kadar ste sredi zdravljenja konkterne težave, je bolje ostati pri zdravniku, ki vas pozna in ve, kako se odzivate na določena zdravila."

9. Nepoznavanje zdravil

"Res je, da so predpisana zdravila zabeležena v sistemu, a veliko lažje in hitreje za oba bo, če boste k zdravniku prišli s seznamom tistih, ki ste jih primorani jemati ter dodali tudi vse, ki jih uživate na lastno pest.

Zlasti pa bodite odkriti glede tega, katera včasih morda nehote pozabite vzeti v predpisanem terminu," je povedal Kelly.

10. Izogibanje stika med obiski v ambulanti

Še kako aktualno v trenutnem času, ko so zaradi omejevanja okužb s koronavirusom obiski pri zdravniku omejeni. Ne čakajte, da se bodo zadeve sprostile in če ne gre drugače, pokličite v ambulanto in se pogovorite o morebitnih težavah.

Prav tako lahko pošljete elektronsko pošto ali sporočilo s podatki o težavah in, če je potrebno, tudi s fotografijo.

Vsekakor pa ne čakati, da bodo čakalnice spet lahko polne pacientov in se boste lažje osebno zglasili v ambulanti.

Preberite še: 5 ginekologov iskreno o tem, kaj si mislijo o pacientkah

Morda vas zanima tudi: Nosite tangice? Zdravniki opozarjajo na te nevarnosti!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)