Toliko denarja (na mesečni ravni) potrebujete za srečo

Da, denar lahko kupi srečo. A kot dokazuje znanost, samo do določene mere. Glede na raziskavo univerze Purude, obstaja idealna količina denarja, ob kateri je oseba, ki služi, lahko zadovoljna.

6.4.2022 ob 9:40 | Foto: Adrian Vidal/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Toliko denarja (na mesečni ravni) potrebujete za srečo

Zadovoljstvo so izvajalci študije opredelili z dvema dejavnikoma: s splošno oceno življenja in s čustveno dobrobitjo.

Splošna ocena življenja zaobjema skupno zadovoljstvo z življenjem in doseženimi cilji, čustvena dobrobit pa temelji na vsakodnevnih občutkih.

Dve spremenljivki, različna zneska

Z vidika prve spremenljivke, popoln dohodek znaša 85.000 evrov letno, kar je 7000 evrov mesečno. Znesek, ki zagotavlja čustveno blagostanje pa se giblje med nekaj manj kot 54.000 in 67.000 evri letno. Torej med 4.500 do 5.500 evri mesečno.

Pri tem je treba omeniti, da se je raziskava nanašala na posameznike in ne na družine.

Da, zneski so visoki, raziskovalci pa so jih izračunali na podlagi velike Gallupove svetovne ankete, v kateri je sodelovalo več kot 1,7 milijonov posameznikov iz 164. držav.

Lahko ga je tudi preveč

Čeprav se je dolgo verjelo, da glede količine denarja, ki posameznike osreči, ni meja, ta študija dokazuje ravno nasprotno.

Preveč denarja ima negativne učinke na življenje. Razsikava je namreč pokazala, da potem, ko nekdo preseže zgoraj omenjene meje, vsako povečanje prihodka zmanjšuje zadovoljstvo in občutek blagostanja.

To strokovnjaki utemeljujejo z dejstvom, da potem, ko so zadovoljene osnovne materialne potrebe, denar za ljudi dobiva drugačen pomen ter postane sredstvo za dokazovanje in tekmovalnost, s tem pa slabo vpliva na kvaliteto življenja.

Andrew T. Jebb, doktor za psihološke znanosti na univerzi Purude in glavni avtor študije, je povedal: "V določenem trenutku si posamezniki začnejo zastavljati vprašanja v smislu, kdo sploh sem? Kako se lahko primerjam z drugimi? Kako bi lahko imel več in podobno.

Naša odkritja odpirajo tudi širša vprašanja glede denarja in sreče v različnih kulturah. Zneski, ki smo jih dobili, govorijo o povprečju in ne o konkretnih kulturah oziroma ljudeh. Obstajajo velike razlike med svetovnimi regijami. Hkrati je treba povedati še, da je denar samo en od kamenčkov v mozaiku sreče."

Skratka: namesto, da bi verjeli prastaremu prepričanju, da denar vedno lahko kupi srečo, bi morali dojeti, da obstaja tudi nekaj takšnega, kot je imeti preveč denarja.

Povzeto po portalu Miss7

Preberite še: Motite se, če mislite, da vas bo to osrečilo

Morda vas zanima tudi: Redki kovanci za dva evra, ki vam lahko prinesejo bogastvo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)