Tako vas definira vaš odnos do denarja (preverite, kam sodite in zakaj je to slabo)

Odnos do denarja je pogojen s številnimi dejavniki, v osnovi pa bi lahko glede nanj oblikovali pet skupin posameznikov.

3.12.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Tako vas definira vaš odnos do denarja (preverite, kam sodite in zakaj je to slabo)

Denar … nujno zlo ali smisel življenja? Motivacija ali sredstvo za uživanje? Nekateri so z njim obsedeni, drugim ne pomeni veliko.

Odnos do denarja je pogojen z več dejavniki, v osnovi pa ljudi umešča v pet skupin. Poglejte, v katero sodite in kakšne posledice to prinaša.

Velik potrošnik

Obožujete nakupe in denar zapravljate, kot bi ga pobirali po tleh. Prav nobene težave nimate, ko je treba odpreti denarnico ali izvleči kartico. Če seveda menite, da je nakup upravičen.

Za vas je denar zgolj sredstvo, ki vam omogoča življenjske užitke. Zato se z nakupi velikokrat tolažite tudi, ko ste žalostni, otožni, osamljeni ali vam je dolgčas.

Nekateri iz te skupine so zasvojeni z nakupovanjem, in sploh ne razmišljajo o tem, koliko imajo in koliko zapravijo, kar jih lahko spravi v velike težave.

Zato: nič ni narobe, če uživate v nakupovanju, a če se vam dozdeva, (ali vas opozarjajo drugi) da ne poznate meja, se malo zamislite nad tem in spremenite potrošniške navade.

 

Idealist

Osebe, ki v denarju vidijo razloge za vse tegobe tega sveta. Po naravi ste najbrž kreativni, vidite širšo sliko in denar je za vas zgolj nujno zlo, nikakor pa ne prioriteta.

S financami se ne ukvarjate preveč. Pozornost jim namenjate zgolj tedaj, ko ste v to primorani, denimo, ko je treba plačati račune ali hladilnik založiti z najnujnejšim. Še to je za vas muka in najbolj srečni ste, ko z denarjem povezana opravila zaključite.

Znate uživati v malenkostih, menite, da lepe stvari ne stanejo nič in se ne ozirate prav dosti na to, koliko se steka na vaš račun.

Vse lepo in prav, a takšno idealistično razmišljane vas bi kaj lahko pripeljalo v denarno stisko. Konec koncev je tudi za najbolj osnovne življenjske dobrine in pogoje treba plačati.

Odvisnež od adrenalina

Adrenalina po žilah ne poženejo le skoki s padalom ali druge vragolije, temveč tudi denar. Tisti, ki so od njega odvisni, to dobro vedo.

Če mednje sodite sami, ste naklonjeni tveganemu finančnemu obnašanju. Vlagate v delnice, kripto valute, investicije. Ne samo tisto, kar vam ob koncu meseca ostane, temveč velikokrat vse, kar se steka na račun. Če to pomeni, da nato cel mesec živite domala od zraka, tudi prav.

Kajti prepričanje, da se bodo naložbe obrestovale, vas drži pokonci. Adrenalin, ki ob spremljanju dogajanja preplavlja vaše telo, pa žene naprej.

Razmišljane ni najbolj pametno. A nekje zadaj to veste že sami, le za vas je vsak dan avantura in se ji niste pripravljeni odpovedati. Tveganje je del življenja in izgube prav tako. Vedno pa je pri vas prisotna misel, da boste nekoč deležni velikih dobičkov.

Stiskač

Ljudje, ki prisegajo na varčevanje. Njihov varčevalni računi se zato iz meseca v mesec večajo. Čeprav to pomeni, da za sproti komaj kaj ostane.

Prepričanje, da je treba hraniti denar za težke čase, prevladuje. S tem ni nič narobe. Narobe pa je, da največji stiskači za nobeno ceno nočejo odrezati košček prihranjene pogače, kajti zdi se jim škoda načenjati težko prislužene prihranke.

Seveda ste, kar zadeva denarja zelo diciplinirani. Ne zapravljate kar tako, nočete zapasti v dolgove, zavračate kredite in sebe oškodujete za stvari, ki bi si jih lahko privoščili.

Kadar vendarle greste po nakupih, ste strogo premišljeni in dosledni. Natančno pregledujete cene in ponudbe, niste zaletavi in nemogoče vas je prepričati, da bi nekaj kupili za več, če veste, da bi nekje drugje odšteli manj.

Nedvomno je denar za vas večja dobrina, kot čas.

Željan varnosti

Ljudje, ki stalno preverjajo svoje finančno stanje. Kajti denar jim zagotavlja določeno obliko varnosti, to pa je kvaliteta, ki jim v življenju pomeni največ.

Gre za nekakšno različico škrteža, vendar blažjo obliko, saj denarja ne zapravljajo s tako težkim srcem, res pa je, da nikoli ne nakupujejo impulzivno.

V kolikor sodite to skupino, je za vas zelo pomembno, da imate nekaj na strani za težke čase in kadar ti nastopijo, si s tem kupčkom pomagate. Poskrbite pa tudi, da ta na daljši ali na krajši rok znova zraste.

S takšnim načinom razmišljanja so finančne težave domala izvzete, res pa je, da stalno obremenjevanje s tem, koliko denarja je kje in za kaj ga smotrno nameniti, lahko pripelje do nekakšne obsesije z njim. Kar pa v končni fazi ni ravno najboljše.

Povzeto po portali 24sata.hr

Preberite še: Bankovec za pet, ki je vreden 500 evrov: preverite, če je v vaši denarnici

Morda vas zanima tudi: Horoskop: Astrološki znaki, ki obožujejo luksuz


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)